Het afgelopen weekend gaf Jumping Indoor Maastricht voor het eerst ruim baan aan de dressuurruiters door een wereldbekerkwalificatiewedstrijd voor hen te organiseren. De kwalificatiewedstrijd in Jumping Indoor Maastricht was een goede vervanger voor de wedstrijd die tot nu toe altijd tijdens dit evenement werd gehouden. Anky van Grunsven bleef in de Grand Prix nog op een zevende plaats steken, maar was in de Kür op muziek afgetekend winnares en voert nu de wereldbekerstand aan op een gedeelde eerste plaats met de Zweed Jan Brink.
Tekst: Yana van Tienen
Foto: Dirk Caremans

‘Salinero is pas acht jaar. Zijn enige handicap is zijn onvaarwaardelijke wil om te werken. Een wedstrijd op dit niveau winnen, is eigenlijk al heel erg goed’, aldus Anky van Grunsven over haar deelname in de Kür op muziek (wereldbekerkwalificatie dressuur).
Jumping Indoor Maastricht kreeg een aantrekkelijk deelnemersveld aan de start dat echter behoorlijk werd gedomineerd door Nederlandse combinaties. Negen Nederlandse amazones verschenen er in de ring waaronder de uiteindelijke winnares Anky van Grunsven en de verrassend sterk presterende Antoinette Falandt. Zij eindigde in haar eerste wereldbekerkwalificatie op een derde plaats met de Ferro-zoon Jarwo. Van Duitse zijde stond Ingrid Klimke aanvankelijk op de deelnemerslijst genoteerd. Zij bleek uiteindelijk niet aanwezig, waardoor een kansrijke combinatie werd gemist. Klimke’s landgenoten Monica Theodorescu, Gina Capellmann en Heike Kemmer waren wel van de partij. Met name de eerste liet aansprekende verrichtingen zien. Theodorescu won de Grand Prix met de elegante en ruimgelijnde Trakehner-merrie Renaissance Fleur TSF en werd in de Kür op muziek tweede achter Anky van Grunsven. Van buitenlandse zijde waren verder de Russin Aleksandra Korelova, de Zwitsere Marie-Line Wettstein, de Belgische Anne van Neste-d’Ieteren, de Engelsen Laura Richardson en Richard Davison en de Italiaanse Pia Laus aanwezig. Alleen Laus en Davison slaagden er in zich te kwalificeren voor de Kür op muziek.
Teleurstelling
Zoals heel vaak het geval is in wereldbekerwedstrijden, vielen ook nu de prestaties in de Grand Prix een beetje tegen. Veel paarden waren erg kijkerig en voelden zich niet op hun gemak tussen het schaars aanwezige publiek. Favorieten konden hun naam niet waar maken en stelden teleur. Nieuwkomers redden het ogenschijnlijk vrij goed en deze situatie opgeteld bij de grote onenigheid tussen de diverse juryleden, zorgden voor een opvallende uitslag met Monica Theodorescu als koploper en Tineke Bartels als hekkensluiter. Voor Tineke Bartels kwam het gedrag van de hengst Broere Jazz als een complete verrassing. ‘Het voelde alsof mijn man me in de steek had gelaten’, verzucht ze na een matig optreden. ‘Jazz doet altijd enorm zijn best in de ring, maar liet me nu helemaal zitten. Voordat ik op goed geluk weer de baan in ga, wil ik hem eerst helemaal nakijken omdat ik niet geloof dat hij zich zonder reden zo gedraagt.’ Het was voor meer coryfeeën lastig in Maastricht, want Ellen Bontje kreeg een ware vuurdoop nadat ze het Wereldkampioenschap in Jerez de la Frontera door een blessure bij haar paard moest missen. In eerste instantie kwam Gestion Silvano met moeite door de veterinaire keuring, maar eenmaal in de ring liet hij zien kerngezond te zijn. Silvano had weer z’n streken en verprutste de Kür door te vaak de kwajongen uit te hangen. Het was in elk geval duidelijk dat hem helemaal niets mankeerde en de heel goede onderdelen, die ook werden getoond, beloven een sterk optreden en mooie comeback in het groene seizoen.
Werkwillig
Naast tegenvallende prestaties waren er ook highlights in Maastricht. In de Kür op muziek liet vrijwel iedere combinatie een hoger niveau zien dan in de Grand Prix. De overwinning van de achtjarige Gestion Salinero smaakte naar meer. ‘Salinero was bij momenten briljant’, gaf juryvoorzitter Stephen Clarke te kennen. Er werd nog geen tien op het protocol van Van Grunsven genoteerd, maar dat was te wijten aan het feit dat die briljante uitvoering nog niet constant kon worden getoond. ‘Tot op dit moment kan ik ook niet meer eisen’, gaf Van Grunsven zelf als commentaar. ‘Salinero is pas acht jaar oud en heeft als enige handicap zijn onvoorwaardelijke wil tot werken. Hij heeft nergens moeite mee, maar moet net als alle andere jonge paarden geleidelijk in het werk groeien en sterker worden. We hebben de tijd. Een wedstrijd op dit niveau winnen, is eigenlijk al heel erg goed.’ Een andere amazone die talloze complimenten in ontvangst mocht nemen, was Antoinette Falandt. Zij eindigde in de Grand Prix op een vierde plaats nadat het Zweedse jurylid Gustav Svalling haar een tiende plaats toebedeelde. In de Kür op muziek schoof ze een plaatsje op en werd ze met ruim 74% derde achter Monica Theodorescu en Anky van Grunsven. Falandt werd na afloop van de wedstrijd bedolven onder alle aandacht van pers en fans. ‘Ik besef eigenlijk nog niet wat me overkomt, maar ben erg blij dat ik tijdens de wedstrijd toch vrij nuchter ben gebleven. Het enige waar ik bang voor was, waren de zigzag appuyementen maar toen die gelukt waren, heb ik met veel vertrouwen mijn proef uitgereden.’ Falandt hoopt nu vaker de kans te krijgen op wereldbekerwedstrijden aan de start te komen.
© De Hoefslag, publicatie uitsluitend met bronvermelding