Recreatieruiters bundelen hun krachten

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34698
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Recreatieruiters bundelen hun krachten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-02 16:30 Tip de Nieuwsredactie

(De Gelderlander)
Door ROB VAN DEURSEN


In het drukbevolkte Nederland worden vele infrastructurele plannen ontwikkeld. Rijk, provincie en of gemeente willen vaak voortvarend aan de weg timmeren wat betreft uitbreidingen ten behoeve van de bevolking. Soms wordt echter vergeten dat diezelfde bevolking zich ook moet kunnen vermaken. In de paardenwereld wordt dat probleem onderkend. En houdt men alle instanties nauwlettend in de gaten.
Het blijft een schatting, maar wel een indrukwekkende. Namelijk dat in Nederland ongeveer een half miljoen mensen actief de paardensport beoefenen.
Van die 500.000 paardenliefhebbers beschouwt 80 procent, dus 400.000, zich als recreatief ruiter of koetsier. Een gigantisch aantal en voor de onlangs gereorganiseerde Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) reden genoeg om een nationale vereniging voor recreatieve paardensporters op te richten, de KNHS Recreatiesportvereniging.
Het bestuur gaat er vanuit dat de invloed van de KNHS aanzienlijk kan worden vergroot als het grote aantal recreatieruiters vanuit één organisatie een en hetzelfde geluid laat horen. "Helaas wordt onze sport tot op heden niet automatisch meegenomen in nationale, regionale en plaatselijke beleidsplannen. Het gevolg is vaak dat de ruiter steeds minder de ruimte krijgt of kan vinden waar hij of zij met het paard uit de voeten kan", zo put een KNHS-woordvoerder uit een rijke ervaring. Vooral tijdens de MKZ-crisis van vorig jaar botste het belang van de eigenaar van paarden met het door de overheid uitgestippelde, plaatselijk toegespitste beleid.
De afdeling recreatiesport van de KNHS probeert het beleid van de overheid dat betrekking heeft op de paardensport in positieve zin voor de leden te beïnvloeden. Dat wordt beslist niet verzwegen, laat staan geheimzinnig over gedaan. Dat geldt voor overheidsinstellingen op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau. Zodra er eventueel een beleidsplan verschijnt, houden vertegenwoordigers van de KNHS-afdeling de vingers strak aan de pols van de desbetreffende ambtenaren. Mocht er bijvoorbeeld een bepaald natuurgenbied, dat veelvuldig bezocht wordt door ruiters en of koetsiers, afgesloten worden, bekijkt de KNHS de eventuele, negatieve gevolgen voor de leden. En draagt zonodig suggesties aan voor wijzigingen in de plannen. Als het nodig mocht blijken schromen de mensen van de KNHS niet om met de betreffende ambtenaren direct aan te spreken op de mogelijke negatieve gevolgen voor de ruitersport.
Om alle ontwikkelingen en eventuele problemen op provinciaal en gemeentelijk niveau aan te kunnen pakken, krijgt de hippische sportfederatie steun van een team van niet minder dan 24 regiovertegenwoordigers.
Een belangrijk aandachtspunt voor de afdeling Recreatiesport is het verhogen van de kwaliteit van het paardrijden in Nederland. Ook zet de afdeling zich in om mensen bewust te maken van het feit hoe zij zich op de weg en... vooral in de natuur dienen te gedragen. Het doel hiervan is om het aantal ongelukken terug te dringen en eventuele schade aan de natuur te beperken. Het besef dat, om de toegankelijkheid van bijvoorbeeld de bossen te waarborgen, ruiters en menners zich netjes moeten gedragen, wordt meer en meer breed uitgedragen. Immers, een terreineigenaar is snel geneigd de paden af te sluiten als telkens maar weer blijkt dat ruiters en hun dieren al te duidelijk hun sporen op zijn eigendom achterlieten. De afdeling recreatiesport van de KNHS wijst met name op het feit dat de misdragingen van een enkeling eventueel grote gevolgen kunnen hebben voor een grote groep ruiters en menners.
Het streven naar verhoging van de kwaliteit van van het paardrijden doet de KNHS-afdeling niet alleen, maar in samenwerking met de Stichting Recreatie Ruiter (SRR). De SRR geeft het ruiter- en koetsiersbewijs uit. In de nabije toekomst wil de afdeling recreatiesport zelf clinics en trainingen gaan geven, zodat belangstellenden de gelegenheid krijgen nog beter te leren paardrijden.
Naast de behartiging van de belangen werkt de KNHS Recreatiesportvereniging aan mogelijkheden om een steeds groter pakket van producten, diensten en activiteiten aan de leden aan te kunnen bieden. Daarbij wordt gedacht aan het geven van kortingen op producten en evenementen, het opzetten van een coördinatiepunt voor informatie over routes in Nederland plus het stimuleren van opleidingsactiviteiten toegespitst op het belang van de recreatieve paardensporter.
Inmiddels zijn niet minder dan 150.000 paardensporters lid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Hiermee prijkt de KNHS op de zesde plaats qua grootte in de rangorde van de vaderlandse sportbonden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Inoterry, Lanoca en 30 bezoekers