Konik-veulens dartelen nu in natuurgebied

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mickey

Berichten: 34755
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Konik-veulens dartelen nu in natuurgebied

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-06-02 17:24

Artikel uit De Gelderlander van 11-06-2002

OOIJ - De populatie Konik-paarden in de Ooijpolder en de Millingerwaard is de afgelopen maanden flink gegroeid. Een nieuwe generatie veulens dartelt door de natuurgebieden. En die zijn nog groot genoeg om de jonge viervoeters ruimte te bieden, vertelt G. van Scherrenburg van Staatsbosbeheer.

"In de Millingerwaard gaat het om acht veulens. In Groenlanden denken we dat het vijf veulens zijn. Daar is het wat minder goed te tellen, omdat dieren zich wat makkelijker kunnen verstoppen. Maar de koek is met deze dertien veulens nog niet op, we verwachten nog meer jonge paarden."

De uitbreiding van het paardenbestand is geen probleem voor de beschikbare ruimte. "We zijn juist blij met de uitbreiding van de kuddes. En er is nog plek genoeg, op de Groenlanden en de Millingerwaard kunnen we nog jaren vooruit."

De paarden die momenteel in de Groenlanden grazen, zullen binnenkort wel gescheiden worden. In het natuurgebied lopen nu twee kuddes rond. Een van die kuddes hoort eigenlijk in de Bisonbaai thuis, maar is door het overvloedige hoge water naar Groenlanden verhuisd. Ze worden binnenkort weer teruggebracht.

De Konik-paarden en Galloway-runderen zullen nog even moeten wachten totdat zij over het nieuwe wildrooster op de Ooijse Bandijk kunnen zwerven, van Groenlanden naar de uiterwaarden. Die 'zebra' werkt nog steeds niet omdat een deel van de verbindingsdijk naar de uiterwaarden is weggeslagen.

Het wildrooster is vorig jaar november geopend. Een haastklus omdat staatssecretaris Faber persoonlijk getuige wilde zijn van de eerste paarden en runderen die de wildzebra overstaken.

Half november zat het rooster weer dicht. De 'wilde' dieren mochten namelijk niet in aanraking komen met het vee van een agrariƫr die zijn koeien in de uiterwaarden liet grazen. Met de aanleg van een dubbele afrastering die de dieren uit elkaar houdt, werd dat euvel verholpen.

Andere schoonheidsfoutjes die weggewerkt werden, waren de klaphekjes waar wandelaars doorheen moeten. Ze zijn vervangen door zogeheten kissinggates, een type hek dat meer geschikt is voor rolstoelers. Deze poort klapt niet tegen je aan als je er door gaat. De hekken die aan waren gelegd om de koetsen van een stoeterij uit Ooij door te laten, bleken niet het juiste formaat te hebben om paard en koets te laten passeren. Ook dat moest verholpen worden. Het grootste struikelblok vormt echter nog steeds de dijk aan de voet van het wildrooster waarover de dieren naar de uiterwaarden kunnen. Een deel van het pad is begin dit jaar weggeslagen door het water. Het gat in die oversteekplaats is nog steeds niet gemaakt. Dat kan nog enkele maanden duren, zegt Van Scherrenburg. "We willen zeker weten waar dat gat vandaan komt. Het is mogelijk dat de vele hoge water van de afgelopen winter de reden is. Maar dat is niet zeker. Het kan ook dat er in de constructie iets niet goed zat. Dat willen we eerst uit laten zoeken. Want het heeft geen zin om de dijk te herstellen als binnen de kortste keren weer een stuk in het water verdwijnt. Dan ben je geld aan het weggooien."