Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:Geachte leden van de Tweede Kamer,
De petitie die ik u zo dadelijk namens de Werkgroep Kruiskruid ga overhandigen heeft veel losgemaakt bij de mensen in Nederland.
Toen we ermee begonnen hadden we niet verwacht dat er zoveel informatie boven zou komen. Informatie die u allen krijgt in een rapport.
Jakobskruiskruid is een twee jarige inheemse plant die giftig en dodelijk is voor dieren. Deze plant bevat een aantal verschillende gifstoffen, Pyrrolizidine Alkaloïden genaamd. Pyrrolizidine Alkaloïden worden in de lever omgezet. Door deze omzetting worden ze geactiveerd en hebben ze schadelijke effecten op de lever, waardoor levercellen doodgaan en een ontsteking van de lever ontstaat.
Omdat de lever een heel belangrijk orgaan is, zal een aantasting ervan ernstige gevolgen hebben voor het betreffende dier.
Zowel de opname van Pyrrolizidine Alkaloïden in een grote hoeveelheid in één keer, als de opname van kleine hoeveelheden over langere tijd leiden onherroepelijk en onomkeerbaar tot beschadiging van de lever. Afhankelijk van die schade kunnen ziekteverschijnselen nog behandeld worden maar bij voortgaande vergiftiging en dus beschadiging overlijdt het dier
op afschuwelijke wijze.
In hooi behoudt de plant zijn giftige werking en wordt het niet herkend en gewoon gegeten. Aanvankelijk werd ook gedacht dat dieren de giftigheid van de plant herkennen en het vers niet eten, maar.... helaas is al gebleken dat ze dat soms wel doen, waarna ze er een voorkeur
voor kunnen krijgen. De plant heeft ook hierdoor al vele slachtoffers gemaakt.
Jakobskruiskruid is enorm toegenomen in Nederland. Na het bestuderen van de wijze waarop de plant zich verspreid is het niet voor de hand liggend dat de wind de grootste oorzaak is, het zijn eerder aanwijzingen dat mensenwerk hier de grootste oorzaak is geweest van de
enorme toename. We hebben nagevraagd bij de Universiteit Leiden of de klimaatverandering ook een rol speelt, maar dit is niet waarschijnlijk. Dat Jakobskruiskruid uitgezaaid is wordt ook door diverse instanties, waaronder de provincie Drenthe, bevestigd. Dit uitzaaien heeft ervoor gezorgd dat het evenwicht verstoord is geraakt, omdat de natuurlijke vijanden geen kans hebben gehad zich snel genoeg voort te planten, om zodoende de plant te bestrijden.
Wij kunnen moeilijk bevatten waarom organisaties als Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, de Land en Tuinbouw Organisatie en de Gezondheidsdienst voor dieren niet serieus genomen zijn toen zij enige tijd geleden bij het Ministerie van Landbouw aan de bel trokken. Jakobskruiskruid heeft zich hierdoor nog jaren verder kunnen verspreiden.
We maken ons ernstig zorgen over het welzijn van onze dieren, maar ook of er straks nog wel voedsel voor hen te krijgen is. Steeds meer hooileveranciers haken af, omdat het Jakobskruiskruid buiten hun perceel hun weides besmet. Het land Jakobskruiskruid vrij houden wordt hen daardoor nagenoeg onmogelijk gemaakt.
Ook zal de bodem, door toename van het gebruik van de gifspuit, steeds meer verontreinigd worden. Een hooileverancier kan onmogelijk handmatig elke plant gaan verwijderen, want wie betaalt die kosten? Hoe duur zal het hooi dan worden?
Uit onderzoek is gebleken dat ook de mens gevaar kan lopen. Wanneer een dier Jakobskruiskruid heeft gegeten kunnen deze toxines namelijk ook in de melk terechtkomen. Granen kunnen besmet raken, waardoor de biologische teelt weer onder druk komt te staan.
Wij zijn van mening dat "Jakobskruiskruid" een type uitdaging is waarmee de overheid in de toekomst nog vaker te maken zal krijgen. De oorzaak ligt in het actuele beleid (o.a. op het gebied van natuurbeheer) en de Europese regelgeving. Deze Europese regelgeving eist
immers dat de primaire sector de risico's voor de diergezondheid en de voedselveiligheid op een transparante en betrouwbare manier borgt.
Wij vragen u serieus naar onze bevindingen te kijken en wat wij onder andere voorstellen is:
• een verbod op uitzaaien
• een betere regelgeving voor diervoeders
• een betere landelijke voorlichting
• een meldingsysteem voor gestorven dieren
• beheersing in risico gebieden d.m.v. een maaibeleid
• diverse onderzoeken, bijvoorbeeld:
o milieuvriendelijke bestrijdingsmethodes, zodat het weer mogelijk is, dat natuurlijke vijanden van de plant deze onder controle houden
o een onderzoek over een langere periode naar de mogelijkheden die schapen zouden kunnen bieden als ecologische bestrijder zonder dat deze schapen risico lopen. Dit onderzoek zou uitgevoerd kunnen worden door de Animal Sciences Group van de Universiteit Wageningen in samenwerking met de faculteit diergeneeskunde.
Bij deze overhandig ik u de petitie uit naam van de Werkgroep Kruiskruid, Capita en de vele andere slachtoffers die door Jakobskruiskruid zijn gemaakt.
Zahlina schreef:Als het goed is bestaat er nog een nederlands wetgeving van ergens in 1800 dat mensen verplicht waren Jacopskruiskruid te bestrijden.
Cassidy schreef:Zahlina schreef:Als het goed is bestaat er nog een nederlands wetgeving van ergens in 1800 dat mensen verplicht waren Jacopskruiskruid te bestrijden.
Is dat in Nederland ook zo? Ik weet dat in Engeland daar wel en nog steeds verplichting toe bestaat.