KNHS-voorzitter ondersteunt oprichting belangenvereniging On

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34685
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

KNHS-voorzitter ondersteunt oprichting belangenvereniging On

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-02 15:51 Tip de Nieuwsredactie

ERMELO – Tijdens het tweede congres van het Platform Professionele Paardensector, dat op 16 april jl. in Utrecht werd gehouden, heeft KNHS-voorzitter Martien van den Heuvel een pleidooi gehouden om tot een vereniging van ondernemers in de paardenhouderij te komen. Om de gemeenschappelijke belangenbehartiging beter te profileren stelde hij eveneens voor om het huidige Sectorbestuur Paarden in de toekomst om te vormen tot een Platform Paardenhouderij, waarin sport, fokkerij en ondernemers samenwerken. Olympisch kampioene Anky van Grunsven deed een oproep aan haar collega-sporters om lid te worden van de op te richten brancheorganisatie en het Tweede Kamerlid Pieter van Geel (CDA) gaf aan dat er in het buitengebied alle ruimte voor het paard is.

Tijdens het geanimeerde en goed bezochte congres (ruim 220 personen) van het Platform Professionele Paardensector (PPP), dat ontstond na de MKZ-crisis van vorig jaar, stelde voorzitter Joep Bartels in zijn openingswoord de problematiek van de tot voor kort zo verdeelde paardensector nog eens helder voor ogen en citeerde KNHS-voorzitter Van den Heuvel, die recent in het weekblad Hoefslag constateerde dat er binnen een jaar tijd meer in de paardenwereld was veranderd dan in de vijftig jaar daarvoor. De KNHS-voorzitter doelde daarbij op de per 1 januari 2002 gerealiseerde fusie tussen zeventien paardensportorganisaties en de ontwikkelingen in de paardenhouderij waaronder de oprichting van het PPP. De als altijd enthousiaste Bartels bepleitte de oprichting van een professionele branchevereniging, het opzetten van een goede communicatie tussen sport, fokkerij en ondernemers en de vervaardiging van een gezamenlijk plan van aanpak voor de belangenbehartiging.

Hij vond daarin Van den Heuvel aan zijn zijde, die wees op de groei en omvang van de sport en de daarmee gepaard gaande toenemende omvang van de fokkerij en de groep toeleveranciers. Steeds meer ondernemers hebben grote belangen bij het goed functioneren van de sport. De KNHS-voorzitter wees op de specifieke belangenbehartiging van de fokkerij in de richting van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), van de sport in de richting van genoemd ministerie, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en NOC*NSF en van de ondernemers in de richting van o.a. de Ministeries van Economische Zaken en Financiën. Door samenwerking van deze drie spelers, nader vast te leggen in een convenant, in de paardensector ontstaat een gemeenschappelijke belangenbehartiging, die zich zou dienen te kanaliseren in een Platform Paardenhouderij. Mede daarom kon Van den Heuvel zich wel vinden in de visie van Bartels, dat deze belangenbehartiging die nu onder het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren ressorteert, gelet op de omvang van de sector (na voetbal de tweede sportbranche van ons land), niet de eigen plaats en het eigen gezicht heeft die deze wel verdient. Een andere spreker, de heer Vogelaar, onderstreepte deze visie door aan de hand van enkele voorbeelden aan te tonen, dat de paardensector kansen heeft laten liggen maar tegelijkertijd ook nog vele toekomstmogelijkheden heeft.

Anky van Grunsven, vooral sporter maar toch ook ondernemer, hield een verfrissend betoog. “Paardensporters zijn vooral doeners, maar als ik aan mijn boekhouding zit voel ik me toch ook ondernemer”, aldus Van Grunsven die van oordeel was dat men van een sportbond moeilijk kan verwachten dat deze de belangen van ondernemers gaat verdedigen. Zij riep haar collega’s, die de sport semi-professioneel of als full-prof bedrijven, op lid te worden van de op te richten branchevereniging om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren.

Het Tweede Kamerlid Pieter van Geel sprak over paardenhouderijen en ruimtelijke ordening. “Is er ruimte voor het paard binnen de kaders van het ruimtelijk ordeningsbeleid?”, zo vroeg hij zich af. Om deze vraag vervolgens met een volmondig ja te beantwoorden. Van Geel stelde, dat fokkerij en africhting goed in het buitengebied passen, terwijl publiektrekkende voorzieningen als maneges een plaats kunnen krijgen in de stedelijke randgebieden. Ook was hij van mening, dat het paard vele mogelijkheden op het gebied van functieverandering van rundvee- en varkensbedrijven biedt. Van Geel hield zijn gehoor voor pro-actief, toekomstgericht en vooral ook helder bezig te zijn. “De overheid heeft behoefte aan een duidelijke partner”, zo stelde hij.

Na afloop keek Joep Bartels terug op een geslaagd congres. Met het ondertekenen van een ‘letter of intent’ door de voorzitters van de brancheverenigingen IST (onderwijsinstellingen), FNRS (manegehouders), VHO (hengstenopfokkers) en VSN (paardenhandelaren) werd een eerste en veelbelovende aanzet voor één nationale branchevereniging voor de paardensector gegeven en dat gaf de ondernemer Bartels veel voldoening.

van Horses of the Dutch


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Confession, Joanne_, sabino en 18 bezoekers