Algemeen

In het Belgische Lokeren is de paardenziekte Equine Infectieuze Anemie (EIA), beter bekend als moeraskoorts, vastgesteld. Het besmette paard stond op een manege in deze plaats. Het dier is ingeslapen en de andere paarden van de manege staan in quarantaine. Ook moeten de dieren getest worden. Dit in opdracht van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV).
EIA is een zeldzame ziekte die alleen bij paarden voorkomt. Ze wordt verspreid via insecten die bloed drinken, maar ook via besmet medisch materiaal of ander bloedcontact. Een besmet paard krijgt koorts en algehele malaise.
In 2010 werd EIA voor het eerst vastgesteld in België. Toen bleken paarden die ingevoerd waren vanuit Roemenië besmet te zijn. Daarna bleef het lange tijd rustig, maar vorig jaar dook de ziekte weer drie keer op. Toen bleef het steeds bij één paard dat moest worden ingeslapen. De stallen waar die paarden stonden, mocht weer open nadat ze eerst een tijdje in quarantaine hadden gezeten. In 2025 was er tot nu toe één besmetting bevestigd.
En nu is er dus moeraskoorts vastgesteld in Lokeren. Intussen staan zo’n 65-70 paarden van de manege in quarantaine. Ze mogen de manege niet verlaten en blijven drie maanden onder toezicht van de FAVV. Daarna moeten ze opnieuw getest worden op EIA. Omdat de ziekte niet overgedragen kan worden op mensen, mogen de eigenaren hun paarden wel opzoeken en verzorgen. Op de stal mogen er tijdens de quarantaineperiode geen paarden bij komen.
Voor de ziekte is geen behandeling of vaccin beschikbaar en paarden die het overleven, blijven het virus de rest van hun leven met zich meedragen. Besmette paarden moeten volgens de regelgeving in België dan ook geëuthanaseerd worden. Dat is ook met het paard in Lokeren gebeurd. Er wordt nog onderzoek gedaan hoe het virus bij de Belgische manege terecht kon komen.
Gebruikte bronnen: