Algemeen

De paarden van de opvang in Raerd zitten opnieuw in de problemen. Als er geen geld komt om het woonhuis en de stallen aan te kopen, dan is het einde verhaal. Eerder dreigde sluiting door dwangsommen van de gemeente. Na een lange vergunningsstrijd is dat van de baan, en dat leek goed nieuws voor eigenaresse Hester Bouwman. Maar de tijd die haar dat heeft gekost, speelt haar nu parten. "We hebben drie jaar vertraging opgelopen."
Na de huurperiode waren ze verplicht om de boerderij te kopen. Doordat de vergunning pas laat werd verleend, was de tijd om de aankoop rond te krijgen voor de familie te kort. Het lukte niet meer om de benodigde financiering op tijd te regelen. Sociale investeerders waren altijd het doel, maar het proces duurde langer dan verwacht. Dat betekende het verlies van hun huis en thuis.
Als oplossing vonden ze mensen die het wilden overnemen, zodat het pension, de opvang en de paarden daar konden blijven en dat Bouwman en haar stichting Dimarte er eigenaar van blijven. Maar nu kunnen ook zij het niet meer kopen, omdat dit ook weer te lang heeft geduurd.
"Verhuizen is desastreus"
Als alles in de vrije verkoop gaat, zou dat het einde betekenen voor kwetsbare paarden, zoals Sjoek. "Hij staat onder toezicht van een dierenarts, want hij heeft een hartprobleem. Het is heel moeilijk om hem op z'n gewicht te houden. Verhuizen is voor hem desastreus."
Aan stoppen wil ze dan ook niet denken.
Uiteindelijk heeft Bouwman met haar stichting een ton nodig. Met een crowdfundactie wil ze dat geld bij elkaar krijgen. Dat moet heel snel, want de tijd dringt. "Normaal duurt het een halfjaar om dat bedrag te halen. Daarom roepen we om hulp. We hopen dat we deze plek kunnen vereeuwigen."
Voorgeschiedenis
Bouwman vangt al sinds 2019 paarden met problemen op aan de weg bij Raerd met haar stichting Dimarte, die daarvoor is opgericht. Een ambtenaar wees Bouwman erop dat een stichting geen bedrijfsactiviteiten mag uitvoeren.
Al twee jaar is ze bezig met verschillende vergunningsaanvragen en andere procedures.
Uiteindelijk eindigde dat in februari 2023 met een ultimatum van de gemeente. De stichting stapte naar de rechter. Die gaf de gemeente gelijk. En dat betekende dat ze moest stoppen of dwangsommen moest betalen. Uiteindelijk zijn ze er met de gemeente wel uitgekomen.
Op de website van Omrop Fryslân zijn foto's te zien.