Algemeen

De FEI heeft bekendgemaakt dat ze een nieuwe werkgroep zijn gestart, de Equestrian Safety Vest Working Group (ESVWG). De werkgroep richt zich op het verbeteren van de veiligheid voor ruiters en menners, door wetenschappelijk onderzoek en innovatie in beschermingsmiddelen.
Dit initiatief komt voort uit het gebruik van veiligheidsvesten, waaronder bodyprotectors als airbag vesten (een bodywarmer die zichzelf opblaast bij een val - red.), toeneemt in de verschillende disciplines van de paardensport, en de daaruit voortvloeiende toenemende bezorgdheid over het gebrek aan onafhankelijk onderzoek naar de werking bij het verminderen van blessures bij ruiters.
De werkgroep zal onder leiding van dr. Mark Hart (Verenigde Staten), voorzitter voorzitter van het FEI Medical Committee, eerst onderzoeken hoe het staat met de huidige kennis over thoracale (in de borst - red.) en spinale (in de rug - red.) blessures in de paardensport. De focus ligt op het begrijpen hoe en wanneer deze blessures ontstaan, en of veiligheidsvesten de ernst van de blessures aanzienlijk hadden kunnen verminderen.
"Hoewel het gebruik van bodyprotectors en airbagvesten in zowel de sport als de recreatie steeds meer steun krijgt, zijn er nog steeds maar weinig gegevens om de werking ervan volledig te begrijpen", legt Hart uit. "We missen essentiële data over specifieke blessures, zoals hoe ze ontstaan tijdens een val, en hoe de prestatie van beschermingsmiddelen is onder echte omstandigheden."
"Ruiters en andere leden van de hippische gemeenschap stellen belangrijke en opbouwende vragen over de prestaties van luchtvesten in de praktijk, hoe ze de beweging van de ruiter beïnvloeden en of het gebruik ervan effect heeft op het gedrag van het paard. Deze informatie is essentieel, en helpt om de discussie richting effectievere en op bewijs gebaseerde veiligheidsoplossingen te sturen."
"Daarom heeft de FEI de werkgroep opdracht gegeven om de huidige veiligheidsnormen uitgebreid te evalueren, door onder andere verbeterde testprotocollen te ontwikkelen die beter aansluiten bij de realiteit waarmee sporters te maken hebben bij zowel trainingen als wedstrijden."
De werkgroep zal bestaan uit twee speciale internationale commissies, om zowel de wetenschappelijke onderbouwing als de betrokkenheid van belanghebbenden te garanderen. Om deze constructie te ondersteunen, heeft het FEI Executive Board de benoemingen van het Scientific Panel en het National Federation Advisory Panel van de ESVWG goedgekeurd.
De volledige lijst van ESVWG-leden is hier te vinden.
Het Scientific Panel bestaat uit een zorgvuldig samengestelde groep internationale deskundigen uit verschillende vakgebieden, waaronder biomechanische techniek, letselmodellering, geneeskunde, fabrikanten van veiligheidsvesten en internationale normeringsinstituten. Er is ook diverse expertise op het gebied van de lichaamsdelen die het meeste risico lopen tijdens een val, zoals het hoofd, de nek, de wervelkolom, de ribben en de borstkas. Er is ook aandacht besteed aan de vertegenwoordiging van verschillende regio's en geslachten.
Het National Federation (NF) Advisory Panel bestaat uit leden die zijn voorgedragen door hun nationale federaties, en goedgekeurd door de FEI. Deze groep speelt een belangrijke rol in de dialoog met belanghebbenden door open communicatie met de bredere paardensportgemeenschap in hun regio te ondersteunen. Ze zullen ook helpen bij het coördineren van extra fondsenwerving voor mogelijke onderzoeksprojecten, door samen te werken met nationale federaties, onderzoeksinstellingen, overheidsinstanties en particuliere donateurs, in overeenstemming met de FEI-richtlijnen voor externe financiering.
De ESVWG zal als onderdeel van haar missie ook proberen nauw samen te werken met atleten, fabrikanten, internationale normalisatie-instanties en andere sporten met vergelijkbare blessurerisico's, zoals paardenrennen en motorcross.
De ESVWG zal, in samenwerking met de belangrijkste belanghebbenden, voorstellen doen voor aanpassingen of nieuwe testprotocollen om het ontwerp van vesten veiliger te maken en de toepassing van erkende veiligheidsstandaarden binnen de sector te bevorderen. Daarnaast zal de werkgroep aanbevelingen doen aan de FEI en de aangesloten nationale federaties, over hoe de registratie en rapportage van letselincidenten verbeterd kunnen worden, zodat valmechanismen en letseluitkomsten beter met elkaar in verband kunnen worden gebracht.
De oprichting van de ESVWG sluit aan bij het succes van eerdere veiligheidsinitiatieven van de FEI, zoals het werk van de FEI Helmet Working Group. De uitkomsten van dat onderzoek zijn recentelijk gebruikt door onderzoekers van het Virginia Tech Helmet Lab, ter ondersteuning van de ontwikkeling van een beoordelingssysteem voor ruiterhelmen — een belangrijke stap vooruit in het praktisch testen van helmen op veiligheid.