Fokkerij

Het keuringsseizoen nadert en dat betekent goed voorbereide paarden in de baan en gespannen gezichten aan de zijlijn. Maar wat komt er allemaal kijken bij het keuringsklaar maken van een paard? Wij vroegen het aan expert Brian Rijsdijk, die al jaren paarden voorbereidt bij Hengstenhouderij Lauw van Vliet. In de zevende aflevering van deze serie vertelt Brian over toiletteren: de uiterlijke verzorging van het paard.
Brian start al vroeg in het traject met de uiterlijke verzorging. “In de eerste dagen begin ik met het opscheren van de benen en het trekken van de manen. Dat is al meteen een heel ander gezicht. Gedurende de tijd dat ze bij ons staan, hoef ik dat dan alleen nog maar bij te houden.” Als een paard nog veel haar heeft, wordt het volledig geschoren. “Dat doe ik als de hoefsmid net is geweest en het paard nog licht gesedeerd is. Werkt zoveel makkelijker: twee vliegen in één klap. Meestal hoeft dat maar één keer. Als ze het al een keer hebben meegemaakt, vinden ze het de tweede keer meestal geen probleem meer.”
Een mooie glans
In de zomermaanden scheert Brian de paarden zelden helemaal. “Als het voedingsmanagement goed op orde is, dan zit een paard al mooi in het haar. Met goede voeding gaan ze vanzelf glimmen, daar hoef je verder weinig aan te doen.” Een week voor de keuring volgt de finishing touch. “Dan scheren we ze definitief. Alleen de uitstekende haren mogen eraf, de rest laten we zitten. De scheermachine gebruik ik voor de benen en de buitenkant van de oren.”
Dezelfde spullen
Brian werkt altijd met dezelfde attributen. “Eerst een trekkammetje om de manen uit te dunnen en netjes op lengte te trekken. Dan een schaar voor de staart en de afwerking van de manen. Ik heb verschillende borstels: een roskam om de haartjes los te maken én om tegelijk de spieren een soort van te masseren. Dan een harde borstel voor het uitborstelen van de vacht en tot slot een zachte borstel als finishing touch.” Tot slot noemt Brian iets wat hij niet overslaat: “hoefjes uitkrabben hoort er ook zeker bij. Ze worden er braaf van en het is gewoon een belangrijk onderdeel van de verzorging”.
Over Brian Rijsdijk
Brian werkt al dertien jaar bij Hengstenhouderij Lauw van Vliet. Zelf is hij gedeeld eigenaar van de KWPN-tuigpaardhengst Ravensgoed W. Brian verricht op het bedrijf in IJsselstein allerhande werkzaamheden, maar rijden doet hij niet: “want als ik erop ga zitten, worden daar de paarden niet beter van. Ze verbeteren juist wel door onze ruiters Thimo van Kuijk en Anouk Slabbers”. Keuringsklaar maken is meer zijn ding. Hiervoor hanteert hij al verschillende jaren een vast systeem en dit wil hij graag met ons delen.
- Aflevering 1: Hoe bereid je je paard voor op de keuring?
- Aflevering 2: Longeren als basis voor vertrouwen en balans
- Aflevering 3: Gezonde paarden beginnen met goed voedingsmanagement
- Aflevering 4: Het belang van de hoefsmid
- Aflevering 5: Oefenen is weten wat je kunt verwachten
- Aflevering 6: Laden en vervoeren van het paard
Gerelateerde artikelen:
- [VN] Het keuringsseizoen nadert: hoe bereid je je paard voor op de keuring?
- [VN] Keuringsseizoen nadert: longeren als basis voor vertrouwen & balans
- [VN] Het keuringsseizoen nadert: goed voedingsmanagement
- [VN] Het keuringsseizoen nadert: het belang van de hoefsmid
- [VN] Het keuringsseizoen nadert: oefenen is weten wat je kunt verwachten
- [VN] Het keuringsseizoen nadert: laden en vervoeren van het paard