Bokt Community

Vanuit verschillende Nederlandstalige uitgeverijen hebben wij de mogelijkheid gekregen om (informatieve) paardenboeken te lezen en te recenseren. Deze recensies zullen op Voorpagina Nieuws belicht worden zodat jullie kunnen kijken welke paardenboeken passen bij jullie interesses en tak van paardensport.
Namens Bloemendal Uitgevers mochten wij het boek Paardentaal voor ruiters, van Kirsti Luudwig en Sharon Wilsie recenseren.
In 'Paardentaal voor ruiters' bundelen Kirsti en Sharon hun krachten en delen hun inzichten in de paardensport en -training op een makkelijk leesbare manier. Ze leggen uit wat de paardentaal inhoudt, zowel in het algemeen, als op de grond, als in het zadel. Daarnaast vertellen ze hoe je een partner voor je paard kan zijn door het herkennen van lichaamstaal en non-verbale signalen.
Het boek bestaat uit vier hoofdstukken, die allemaal verschillende aspecten van paardentaal en de interactie met de mens. De auteurs geven niet alleen tips voor het rijden, ze leggen ook uit hoe je je bewust kunnen worden van je eigen lichaamstaal, welk effect dit heeft op je paard, en hoe je de relatie met je paard kunt verbeteren. Daarnaast vertellen ze over de psychologie van paarden en hoe een betere communicatie tussen paard en mens op verschillende vlakken een positief effect heeft.
Hoofdstuk 1 gaat over paardentaal in het algemeen, en hoe je het leven van je paard kan verrijken. Een hele mooie uitspraak die in dit hoofdstuk staat, is "het gaat er niet om je droompaard te vinden. Het gaat erom dat je de droompersoon voor je paard wordt". Deze uitspraak is gedaan door Kirsti Ludwig.
Hoofdstuk 2 gaat over een partner zijn voor je paard. Als je paard fysiek in balans is, zal hij dat mentaal ook (meer) zijn. Correcte buiging en rechtrichten komen aan bod over de fysieke balans, en mindfullness over de mentale balans. Kirsti heeft in dit hoofdstuk ook weer een hele mooie uitspraak gedaan: "elk paard dat zo grootmoedig is om ons te (ver)dragen, verdient het dat we er elk moment dat we bij hem zijn voor honderd procent zijn".
Hoofdstuk 3 gaat over het leiden op de grond. In het fysieke leiden op de grond, zit ook altijd een mentaal component. Deze keer is de uitspraak in dit hoofdstuk, die ik heel mooi vind, van Sharon: "kijk ook altijd naar de ogen, de kaak en de wang. Ongemak wordt hier weerspiegeld".
Tot slot hoofdstuk 4: dit hoofdstuk gaat over balans vinden in het zadel. Het centrale thema in dit hoofdstuk is 'vertrouwen in de mens en vertrouwen in het rijden'. Hier zijn ook weer verschillende mooie uitspraken genoemd, naast de uitgebreide uitleg. De allermooiste vind ik persoonlijk één die van Sharon komt: "het doel van paardentaal is dat we letten op wat daadwerkelijk gebeurt in plaats van dat wat we denken dat gebeurt".
Dit boek is op een makkelijk leesbare manier geschreven. Als je je verder wil verdiepen in het begrijpen van je paard, is 'Paardentaal voor ruiters' absoluut een aanrader. De voorbeelden uit de praktijk en tips zorgen voor extra verduidelijking. Zelfs als je geen verstand van paarden hebt, zoals mijn ouders bijvoorbeeld, kan je dit goed begrijpen.