Fokkerij

Het keuringsseizoen nadert, en dat betekent goed voorbereide paarden in de baan en gespannen gezichten aan de zijlijn. Maar wat komt er allemaal kijken bij het keuringsklaar maken van een paard? Wij vroegen het aan expert Brian Rijsdijk, die al jaren paarden voorbereidt bij Hengstenhouderij Lauw van Vliet. In de vierde aflevering van deze serie vertelt Brian over het belang van een goede hoefsmid én het tijdig verzorgen van de hoeven.
Niet alle paarden die bij Brian en zijn team binnenkomen, zijn gewend aan hoeven optillen, bekappen of beslaan. “Dus daar gaan we eerst mee aan de gang”, vertelt hij. “Al vrij snel als ze handzaam zijn, spuiten we de benen af met water. Als we dit een paar keer hebben gedaan, dan komt de hoefsmid.” Die hoefsmid is al jaren Jordy Engelman, met wie Brian nauw samenwerkt. “We zijn erg tevreden over Jordy. Een goede smid is goud waard! Hij komt soms al in de eerste week, zodat hij – zo nodig – nog iets kan corrigeren aan een licht afwijkende hoefstand.” Bij jonge paarden wordt daarbij niets aan het toeval overgelaten. “Meestal sederen we de jonge paarden licht, dat betekent minder stress voor de paarden en voor mij. Vaak gaat het dan de tweede keer al vanzelf.”
Niet te laat op nieuwe ijzers
Alle keuringspaarden worden op ijzers gezet. Maar timing is hierbij essentieel. “Veertien dagen voor de keuring krijgen de merries nieuwe ijzers. Die moeten – net als nieuwe schoenen – eerst ingelopen worden”, benadrukt Brian. “Ik zie ze regelmatig op de keuring, van die paarden die ingehouden en afgepast lopen, die hebben dus nog maar een paar dagen hun nieuwe ijzers. Zo zonde!”
Sterke hoeven
De kwaliteit van hoeven is niet alleen afhankelijk van goede verzorging vlak voor de keuring. “We krijgen merries binnen met hoeven in allerlei soorten en maten. Voor goede en gezonde hoeven is hoogwaardig voer vanaf de veulentijd enorm belangrijk, maar het allerbelangrijkste voor sterke hoeven is beweging. Veel bewegen is van jongs af aan noodzakelijk voor de ontwikkeling daarvan.” Afwijkende hoeven of hoefstand zijn tijdens een keuring dan ook terecht een punt van aandacht. Toch wordt er soms bewust gekozen om een paard tóch te tonen. “We geven de eigenaar altijd de keus van wel of niet voorbrengen. Soms heeft een paard zoveel extra’s dat we er toch voor gaan.”
Hoefkwaliteit achteruitgegaan
Volgens Brian is de kwaliteit van de hoeven de laatste jaren iets achteruitgegaan. “Dat heeft deels te maken met erfelijke eigenschappen, maar ook met de voorkeurspositie van een been tijdens het grazen. In Nederland laten we merries met veulens vaak grazen in weilanden met kort gras. Terwijl als veulens makkelijk kunnen grazen omdat het gras lang is, ze geen voorkeursstand ontwikkelen. Dat zie je later terug in de hoeven.”
Over Brian Rijsdijk
Brian werkt al dertien jaar bij Hengstenhouderij Lauw van Vliet. Zelf is hij gedeeld eigenaar van de KWPN-tuigpaardhengst Ravensgoed W. Brian verricht op het bedrijf in IJsselstein allerhande werkzaamheden, maar rijden doet hij niet: “want als ik erop ga zitten, worden daar de paarden niet beter van. Ze verbeteren juist wel door onze ruiters Thimo van Kuijk en Anouk Slabbers”. Keuringsklaar maken is meer zijn ding. Hiervoor hanteert hij al verschillende jaren een vast systeem en dit wil hij graag met ons delen.
Aflevering 1: Hoe bereid je je paard voor op de keuring?
Aflevering 2: Longeren als basis voor vertrouwen en balans
Aflevering 3: Gezonde paarden beginnen met goed voedingsmanagement
Gerelateerde artikelen: