[Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ayasha
Blogger

Berichten: 59672
Geregistreerd: 24-02-04

[Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-10-24 13:08

*Bokt
Bokt Community

Het leven loopt zelden zoals we hopen. De laatste maanden waren voor mij bijzonder zwaar en er komt nog niet meteen rust aan. Terwijl mijn lijf lijdt onder de stress probeer ik alles gedaan te krijgen.

Rêve besloot ziektedagen in te zetten. Je krijgt het niet verzonnen… een trap naar een insect tijdens een proef resulteert in acht weken rust. Ze heeft een spier in haar bekken/rug flink geforceerd. Over acht weken mag ik met haar stappen. Gedurende haar geïmproviseerde vakantie houdt Rêve me op de tippen van mijn tenen door goed gebruik te maken van haar weidegang. >;) Ik vraag me af of mijn DA dat bedoelde, toen hij zei dat onbelast bewegen alleen maar goed was voor de spieren dus ze moest de weide op.

In alle chaos met mijn lijf, de medische problemen, de hengsten, een wissel in ritme omdat mijn man een opleiding volgt waardoor hij meer van huis is, Sam die op pensioen is op mijn grote weide en ik heb momenteel een merrie te gast thuis (ik besloot nl. een protégé te nemen en diens merrie staat nu even thuis om te kijken of ze veilig gereden kan worden.) is er één paard dat me consequent vrede en rust geeft… Mijn Joy..

Met zijn drie jaar en hoe onregelmatig hij getraind wordt, zou je verwachten dat hij nu net het paard is waar je niet echt mee kan ontspannen maar elke minuut met Joy voelt als stilte in een veel te drukke wereld.

Joy is pas van deze zomer zadel-/ruitermak. Zodra hij snapte waar ik naar toe verdween als ik opstapte, was hij razendsnel mee in het spelletje. Joy heeft voor niks of niemand nog tijd zodra ik op stap :+: , alleen voor mij. Hij leerde zo snel, dat Chris zelfs bewondering voor hem had. Het enige waar Joy even moeite mee had, was galop onder het zadel. Dat ging tegen mach vijf, met wissels om de pas en alleen een handrem. :+

Mijn man verzucht dat ik strenger moet zijn en ik houd vol ‘hij is nog niet klaar.’
Het is een punt van discussie tot ik mijn hakken in het zand duw en mijn man vraag om me nu gewoon even te vertrouwen. >;) manlief kent die toon en besluit me te laten doen. :D
Joy ‘protesteert’ niet zoals mijn man denkt, hij raakt in paniek en een bang paard leert niets.

Afbeelding

De eerste doorbraak komt er wanneer ik besluit om hem met een lange teugel in galop te laten vallen. Mijn man protesteert even verrast, maar Joy maakt voor het eerst fatsoenlijke galopsprongen…. Manlief besluit daarop om me maar effectief te vertrouwen met mijn puppie-paard. Nog best moeilijk voor iemand die me zo graag wil beschermen. :(:)

Door Joy vertrouwen te geven, bouwt hij zelfzekerheid op. Hij gaat nog steeds hard, maar hij springt goed aan. We leggen een balkje voor hem neer om hem wat afwisseling te geven binnen zijn mentale grenzen en in zijn enthousiasme voor het balkje lijkt ie te vergeten dat hij onzeker wordt van galopperen. :+ van daaruit kan ik met hem gaan werken. Nu heb ik een paard onder me dat open staat voor suggesties. Dat is wat ik wil. Een paard dat genoeg rust heeft dat hij na kan denken over zijn antwoorden, want dat is wat paardrijden is: vragen stellen en antwoorden krijgen.

Afgelopen weekend kon ik voor het eerst een echt gesprek met hem voeren in galop. Hij begon zowaar gecontroleerd te galopperen en discussies konden we uit praten. :j
Mijn man zei ‘hij galoppeerde rustig nu!’
En ik antwoordde gewoon terwijl ik Joy over de hals aaide: ‘nu was hij er klaar voor.’
Mijn man schudt zijn hoofd al glimlachend. Hij moet nog steeds wennen aan 41kg die werkt met wat ze heeft en dus met omwegen werkt.

Ik vind het erg belangrijk om te durven zeggen ‘hij is er nog niet klaar voor mentaal’. Fysiek mogen ze het dan wel kunnen, want Joy heeft fysiek veel kracht en balans getoond over de hele lijn. Als ze mentaal blokkeren, dan komt het er gewoon niet uit.

Wanneer mijn paarden duidelijk moeite hebben met iets, of dat nu fysiek of mentaal is, zoek ik een andere benadering. Soms kan dat betekenen dat ik het een tijd niet vraag, soms is het zo simpel als een balkje neer leggen en ‘profiteren’ van het feit dat ze op iets anders focussen. :+

Soms is het een aantal passen terug doen en voelen vanaf waar ze beginnen te twijfelen… Omdat ik mijn paarden liever niet push, zit ik regelmatig zelfs dingen op te schrijven om wat ik voel om te zetten in iets waar ik over kan sparren met anderen. Een frisse kijk kan soms wonderen doen.

hahahatsjoe

Berichten: 2767
Geregistreerd: 01-05-12
Woonplaats: Friesland

Re: [Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-24 14:56

Mooi <3

Yavanna

Berichten: 3290
Geregistreerd: 11-12-03

Re: [Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-24 08:31

Mooi verwoord Kathleen Het is altijd fijn jullie vooruitgang mee te beleven

Annemarievzr

Berichten: 305
Geregistreerd: 01-05-11
Woonplaats: Zuid-limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-24 16:03

Mooi! Ik werk sinds een half jaar met grondwerk met lange teugels en daar zagen we dat "protest" voor het eerst ook duidelijk als signaal van: hij zit mentaal in de knoop. Hij wil het zo graag goed doen, en als hij niet snapt wat je wilt, raakt hij in paniek en gaat onbesuisde dingen doen (protest). Het heeft tijd gekost om dit uit te vinden (hij is 20 inmiddels...), dus wat fijn dat je Joy al op jonge leeftijd hiermee kunt helpen.

Ayasha
Blogger

Berichten: 59672
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-10-24 16:25

Ik denk dat ‘we’ (alsin de paardenwereld) nog iets te veel vast zitten in dat denkbeeld dat paarden ‘nee’ zeggen omdat ze niet willen. In al mijn jaren met veel verschillende karakters kwam het maar heel zelden voor dat het effectief protesteren was. Ben nu hard aan het nadenken maar ik kan me eigenlijk geen enkel voorval herinneren waar ik niet kon zeggen dat ie gewoon blokkeerde en daarom gekke acties ging uit halen.

Dat betekent niet dat je elk gedrag maar moet laten gaan natuurlijk. Het is ook belangrijk om ze te leren welk gedrag niet oké is natuurlijk. Maar voor mij betekent dat dan meer kort deëscaleren ‘nee doen we niet.’ Gevaarlijk gedrag is nooit het antwoord en die grenzen moeten ze ook gewoon krijgen natuurlijk.

Maar wel om daarna te zoeken waarom het paard blokkeert. Niet gewoon dezelfde vraag stellen als het paard weer rustig is. Op die manier leer je ze ook om hun verwarring op een manier te uiten die werkbaar is zonder dat ze zichzelf of de mensen rondom hen in gevaar brengen. Ook dat is natuurlijk deel van het opvoeden.

Joy is nog hengst en dominant in de kudde. Hij neigde snel naar ‘problemen’ oplossen met steigeren. Nee, dat mag niet. Nooit. Ik wil naar je luisteren maar steigeren doen we niet. Daar is hij dus ook wel op gecorrigeerd maar wel zo dat gepaster gedrag beloont werd.

Als hij het nu niet begrijpt vertraagt hij/stopt hij maar zonder te steigeren. Icm de spanning weet ik dan ‘oké, dit blokkeert hem.’

Rêve en Sam hebben dezelfde regel geleerd. Vinden ze iets eng of begrijpen ze het niet dan vallen ze terug naar een tragere gang/stap of halt afhankelijk van de situatie. Ik vind weinig gevaarlijker dan een paard dat blind gaat rennen uit paniek dus hier leren ze te vertragen.

Zowel Sam als Rêve stoppen sowieso als ik bv mijn evenwicht verlies ivm mijn epilepsie. Heb al een tijd geen aanval meer gehad maar zou het voorkomen wil ik dat mijn paarden stoppen ipv gaan rennen. :=

Elisa2

Berichten: 44813
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-24 16:56

Ja mooi omschreven hoor! Ik probeer dat ook altijd na te streven..rust en ontspanning want vanuit iets anders leren ze niet. Dan blokkeren ze inderdaad mentaal en ontstaat er een negatieve vicieuze circel. Geduld en gevoel zijn daar bij heel belangrijk.

Op de foto zie je ook al wat onbalans, wat veel stuwen en op de voorhand vallen. Voor een paard is het ook heel moeilijk om op die leeftijd een ruiter al goed te dragen in balans en zeker in de galop wat toch vaak een van de moeilijkere gangen is in het begin.

jokari

Berichten: 9071
Geregistreerd: 06-06-04
Woonplaats: thuis

Re: [Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-24 18:05

Terug een zeer fijn geschreven blog. :)

Ayasha
Blogger

Berichten: 59672
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-10-24 00:45

Elisa2 schreef:
Ja mooi omschreven hoor! Ik probeer dat ook altijd na te streven..rust en ontspanning want vanuit iets anders leren ze niet. Dan blokkeren ze inderdaad mentaal en ontstaat er een negatieve vicieuze circel. Geduld en gevoel zijn daar bij heel belangrijk.

Op de foto zie je ook al wat onbalans, wat veel stuwen en op de voorhand vallen. Voor een paard is het ook heel moeilijk om op die leeftijd een ruiter al goed te dragen in balans en zeker in de galop wat toch vaak een van de moeilijkere gangen is in het begin.

:j denk dat ik er daar de 9e of 10e keer op zit, moet eigenlijk nog eens lief naar mijn stiefvader kijken maar dan moet ik er eerst nog eens op raken. _O- en liefst met droog weer want de camera houdt niet van regen. := en ik eigenlijk ook niet maar hij zal toch eens een paar keer in de regen moeten lopen. Beetje regen liep hij gewoon door maar als we op wedstrijd een bui krijgen is het fijn als hij weet dat ie rechtdoor moet blijven lopen. :=
Dat ze dan wat dieper gaan om hun neus te beschermen boeit me niet maar wel rechtuit graag. :=

Ik weet nog dat Rêve thuis bij de bomen steeds wilde stoppen en toen ik haar de 3e ronde vroeg om door te lopen zuchtte ze eens diep en ik hoorde haar zo ongeveer denken ‘dom mens daar is beschutting!’ _O-


Rêve galoppeerde alleen lange zijdes de eerste keren. _O- elke bocht viel die terug naar draf. Dat paard voltes leren galopperen heeft 99% van mijn conditie op gebouwd, _O- en nu zet je haar op haar kont alsof het niks is. :+:


jokari schreef:
Terug een zeer fijn geschreven blog. :)

:+: hij heeft me overtuigd dat ik een halfbroer nodig heb. :j

Elisa2

Berichten: 44813
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-24 09:59

Haha ja, lange zijdes zijn makkelijker he..lekker rechtuit.

Altijd lastig natuurlijk om beeldmateriaal te krijgen als je afhankelijk bent van anderen. Maar foto spam van hem is altijd welkom. :D

Met de herfst/ winter op komst leert hij het vast om in de regen te lopen. Ken eigenlijk geen paard die daar geen hekel aan heeft.

BarbaravdW

Berichten: 1182
Geregistreerd: 31-07-11

Re: [Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-24 13:07

Mijn hemeltje wat is Joy ontzettend mooi aan het uitgroeien, ik dacht dat het een foto van Reve was! Wat een spetter van een paard, en wat een fijn geschreven blog weer.

Rubs

Berichten: 716
Geregistreerd: 29-03-11
Woonplaats: Zaanstad

Re: [Blog] harmonie in chaos vinden: Verstaan en voelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-24 15:42

Wat is hij prachtig!
Heerlijk is het om met gevoel te rijden, vind ik ook. Soms net yoga. Ze zijn ook zo ontzettend fijngevoelig. Soms denk ik iets en dan doet mijn paard het al. En ondanks het temperament toch voorzichtig met me.
Mijn lijf gaat ook niet lekker, o.a. door botoedeem in m'n heup. Opstappen is vooral bijzonder pijnlijk en gaat allesbehalve elegant. Ik zeg altijd sorry tegen hem en bedank hem voor z'n geduld met mij. Hij begrijpt dat echt heb ik het idee.
Mindfull met je paard bezig zijn is heerlijk.

Ayasha
Blogger

Berichten: 59672
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-11-24 01:14

Elisa2 schreef:
Haha ja, lange zijdes zijn makkelijker he..lekker rechtuit.

Altijd lastig natuurlijk om beeldmateriaal te krijgen als je afhankelijk bent van anderen. Maar foto spam van hem is altijd welkom. :D

Met de herfst/ winter op komst leert hij het vast om in de regen te lopen. Ken eigenlijk geen paard die daar geen hekel aan heeft.

:j en Rêve was een braaf paard om zadelmak te maken maar ze geeft het je niet zomaar zeg maar. _O- durf er onervaren ruiters op zetten nu, die zijn echt veilig bij haar maar als je iets wil moet je het verdienen. _O-

Heb er nu twee weken geleden nog eens op gezeten geloof ik. Manlief wilde liever kijken dan filmen. >;) _O- flauw! :))


BarbaravdW schreef:
Mijn hemeltje wat is Joy ontzettend mooi aan het uitgroeien, ik dacht dat het een foto van Reve was! Wat een spetter van een paard, en wat een fijn geschreven blog weer.

Hij lijkt op haar hè, alleen is hij atletischer. :+:
En gemoedelijker maar dat kan ook vrouw VS man zijn. _O- Joy is echt een droom van een dier… <3 die kan elke ruiter goed uit de verf laten komen. :D


Rubs schreef:
Wat is hij prachtig!
Heerlijk is het om met gevoel te rijden, vind ik ook. Soms net yoga. Ze zijn ook zo ontzettend fijngevoelig. Soms denk ik iets en dan doet mijn paard het al. En ondanks het temperament toch voorzichtig met me.
Mijn lijf gaat ook niet lekker, o.a. door botoedeem in m'n heup. Opstappen is vooral bijzonder pijnlijk en gaat allesbehalve elegant. Ik zeg altijd sorry tegen hem en bedank hem voor z'n geduld met mij. Hij begrijpt dat echt heb ik het idee.
Mindfull met je paard bezig zijn is heerlijk.

Als je ze de kans geeft om zich zo te ontwikkelen dan voelen paarden echt heel goed wat je nodig hebt. Maar daar voor moet er wel wederzijds vertrouwen zijn. Mooi dat je dat met hem hebt. :+: Dankje voor het delen daarvan!

Elisa2

Berichten: 44813
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-24 10:00

Rubs schreef:
Wat is hij prachtig!
Heerlijk is het om met gevoel te rijden, vind ik ook. Soms net yoga. Ze zijn ook zo ontzettend fijngevoelig. Soms denk ik iets en dan doet mijn paard het al. En ondanks het temperament toch voorzichtig met me.
Mijn lijf gaat ook niet lekker, o.a. door botoedeem in m'n heup. Opstappen is vooral bijzonder pijnlijk en gaat allesbehalve elegant. Ik zeg altijd sorry tegen hem en bedank hem voor z'n geduld met mij. Hij begrijpt dat echt heb ik het idee.
Mindfull met je paard bezig zijn is heerlijk.


Dat begrijpen ze absoluut! Alleen door het te zeggen wordt het overbracht qua energie denk ik.

Haha Ayasha, Reve is absoluut een merrie haha. Werken er voor zul je! ~~}>

Van Joy mag er ook veel foto spam komen hoor, zo'n knap dier.