Sport

Op maandag 30 september 2024 werden in Joure de Jouster Merke-koersen verreden, ook wel bekend als de Kermiskoersen. Deze naam is niet toevallig gekozen, want de koersen worden verreden op de laatste maandag van de kermis in Joure. De paarden draven op de Nutsbaan in deze Friese plaats. Deze baan is een zeer veelzijdige baan. Twee keer per jaar worden hier grasbaanraces gehouden met paarden, er vinden hier motorcrosswedstrijden plaats, bij vorst kun je hier de schaatsen onderbinden op de ijsbaan en ook de Friese Ballonfeesten vinden hier plaats. Kortom, een multi-inzetbaar terrein, gelegen aan de westkant van Joure. JPitty van de Nieuwsredactie reisde af naar Friesland om de sfeer ter plaatse te proeven.
Op de grasbaan van Joure starten alle koersen met een bandenstart. Dit betekent dat de paarden zich opstellen in twee startpaddocks en op het moment dat de starter zijn vlag omhoog steekt, begint de koers. Draait hij de vlag naar beneden, dan is de start goed. Gaat hij met de vlag zwaaien, dan is er een valse start. Dan moeten de paarden zich opnieuw verzamelen in de startpaddocks en wordt er opnieuw gestart. Dit zagen we vandaag ook weer regelmatig voorbij komen, in verschillende koersen.
De eerste koers van de dag is een koers voor zogeheten maidens. In de fokkerij betekent een maiden merrie dat ze nog nooit eerder een veulen heeft gehad, in de drafsport is een maiden een paard dat nog nooit een koers heeft gewonnen. In deze koers kwamen 10 combinaties aan de start. De eerste vijf vanuit de eerste startpaddock, zij leggen een afstand van 1975 meter af. De tweede vijf starten vanuit de tweede startpaddock en leggen 2000 meter af. De start lag aan de overkant van de baan, ten opzichte van de tribunes en de finishlijn. Nadat zij voor de eerste keer de finish passeerden, moesten zij nog twee volledige ronden lopen. Dit was zo bij alle koersen, met uitzondering van koers nummer zeven. Een van de ingeschreven paarden verscheen uiteindelijk niet aan de start en drie paarden werden uit de koers gehaald vanwege galopperen. Het was uiteindelijk de nummer 3, Ostara Flevo die als eerste over de finish kwam. Op de sulky zat pikeur Bas Crebas.
Koers 2 was een zogeheten montékoers. Bij een monté zitten de jockey’s op het paard in plaats van op de sulky. Een heel bijzonder gezicht, als je draverijen met sulky gewend bent. Ook hier kwam één paard niet aan de start en werden er 3 gediskwalificeerd wegens galop. Het werd een spannende koers, die pas op de meet werd beslist. Het ging tussen Warhorse Hazelaar, met startnummer 6, en Ronja Walter in het zadel, en Mistral Ricardo, startnummer 5, met Susan Wiedijk op zijn rug. Uiteindelijk moest het draverij-comité, de jury in de drafsport, de finishfilm erbij nemen om de winnaar te bepalen. Na controle bleek Mistral Ricardo net voor de finish te zijn aangesprongen in galop, kwam ook in die gang over de finish en werd dus gediskwalificeerd. Warhorse Hazelaar en Ronja Walter mochten zich dus opstellen voor de huldiging en de bijbehorende ereronde.

Waar de zon nog lekker scheen bij de eerste koersen, begon de bewolking vanaf koers 3 steeds meer de overhand te krijgen. Maar de baan lag er nog altijd goed bij. De start ging goed en Odilia Meerswal met startnummer 3 en pikeur André Bakker aan de leidsels, namen gelijk de leiding. Deze merrie is een halfzusje van de bekende Bokt-draver Madness, ze hebben dezelfde vader. En ze was vandaag in vorm, de koppositie stond zij niet meer af. Vier van de deelnemende paarden moesten een poging haar bij te houden bekopen met een galoppade en dus diskwalificatie. Uiteindelijk werd het nog even spannend, maar uiteindelijk won Odilia Meerswal deze koers. Intussen heb ik Bokker koper gemeet en trekken we een deel van de middag samen op.
Koers 4 op het programma draaide om de Jouster Tour wisseltrofee. Amateurrijders en eigenaarrijders konden zich hiervoor inschrijven. De prijs was een prachtige zilveren miniatuur van de
Toren van Joure, ook wel de Jouster Tour. Deze is gemaakt door een bekende juwelier uit Joure. Voor deze koers stonden 7 paarden ingeschreven, maar eentje verscheen niet aan de start. Helaas was voor een ander paard de koers al vroeg voorbij, het dier ging in galop en werd uitgeschakeld. Vanaf de start nam Kim Hagoort met Mozart Boko de leiding en deze stond ze niet meer af. De rest van het deelnemersveld hijgde in haar nek, maar ze liet zich de kop niet gek maken. In de laatste bocht nam ze zelfs nog wat meer afstand en kwam uiteindelijk als eerste over de streep, met enkele lengtes voorsprong op de achtervolgers.
Koers vijf op de rol was de troostfinale van de SNDR-ZEBet Cup, een nieuw initiatief van de banen van het Regio Banen Circuit (RBC) in Nederland. Dit zijn alle vier de grasbanen in Emmeloord, Joure, Aduard en Eenrum, plus Alkmaar en Duindigt. Bij elke koers zijn punten te verdienen voor het klassement. De paarden met de meeste punten mogen starten in de finale. In Joure werden een finale en een troostfinale gereden voor paarden die op 25 maart 2024 maximaal 6000 euro belastbare winsom hadden. Koers vijf was de troostfinale, waarbij 10 paarden waren ingeschreven. Helaas konden twee alsnog niet meedoen, dus er kwamen acht combinaties aan de start. Vanaf het begin reed Montevideo V, startnummer 5 en gereden door pikeur Niels Jongejans, op kop. Tijdens de koers waren er helaas drie paarden die aansprongen in galop en door het draverij-comité uit de koers werden gehaald. Met een ruime voorsprong wist Montevideo V als eerste over de streep te draven. Hij ontving een mooie eredeken van de SNDR en ZEBet en de pikeur werd in de bloemetjes gezet.
Op vrijdag 12 juli 2024 was het Swipe Dei in Joure, die dag zou namelijk de koers om de Gouden Swipe (de Gouden Zweep) verreden worden. Helaas gooide het weer toen roet in het eten. Net voor aanvang werden de koersen toen afgelast omdat de baan door de overvloedige regenval té nat was. Gelukkig werkte het weer vandaag wel mee en kon de Gouden Swipe alsnog verreden worden. Deze stond vandaag als koers 6 op de rol. De heer Fred Veenstra, burgemeester van gemeente de Fryske Marren, waar Joure onder valt, mocht voor aanvang van de koers de Gouden Swipe aan het publiek tonen. Hij nam hiervoor plaats op de bok van een prachtig rijtuig met daarvoor gespannen een prachtige Friese merrie. De koetsierster reed de burgemeester langs het publiek zodat hij deze prachtige prijs aan de mensen kon tonen. Na deze plichtpleging klom hij weer van de wagen af en werd de aanspanning weggereden, zodat de koers kon beginnen. De Gouden Swipe is een prijs voor amatrices, oftewel vrouwelijke amateurrijders. Het werd van meet af aan een spannende koers. Negen amatrices stonden aan de start, waaronder de 8-voudig winnares van de Gouden Swipe, Hiltje Tjalsma met Newton Renka voor de sulky. Maar ook het paard Cassidy Byd, die vorig jaar won met Samantha Stolker op de sulky, stond weer aan de start. Dit jaar reed Britt Grift haar. Samantha Stolker nam dit jaar deel met Estonia Wise L. Helaas zag zij dit jaar de overwinning aan zich voorbij gaan, toen zij eerst werd geconfronteerd met materiaalpech en later haar paard in koppositie aansprong in galop. Ook twee andere paarden galoppeerden en werden uit koers genomen. Aan het eind ging de strijd tussen Cassidy Byd en Newton Renka. Nek aan nek ging het naar de finish, maar uiteindelijk was het Newton Renka die Hiltje Tjalsma voor de negende keer de Gouden Swipe bezorgde, plus de bijbehorende lauwerkrans en eredeken. Newton Renka was nogal heet. Daarom werd de deken in dit geval niet op het paard gelegd, maar aan de eigenaar overhandigd. Zij namen ook plaats in het rijtuig met de Fries ervoor en mochten achter Hiltje Tjalsma en Newton Renka aan rijden in de ereronde.

Koers 7 was gelijk de langste koers van vandaag. De paarden in startpaddock 1 moesten een afstand van 2725 meter afleggen, de paarden in de tweede startpaddock zouden 2750 meter lopen. Dat betekende vanaf de startpositie naar de finish en vandaaruit nog 3 ronden maken. In deze koers nam ook de bekende Bokt-draver Madness, van Bokker Janouk deel. Hij reed met startnummer 1 en pikeur André Bakker op de sulky. Eén paard verscheen hier niet aan de start en twee paarden werden gediskwalificeerd wegens galopperen. Intussen had de bewolking zwaar de overhand genomen en was het ook begonnen te regenen. Dit deed niet veel goeds voor de baan, het gras had flink te lijden onder de paardenhoeven en begon modderig te worden. Madness had niet de beste start, maar wist wel al snel de koppositie te pakken en deze heel lang vast te houden. Heel even leek het er ook op dat hij de overwinning zou pakken. Maar in de laatste meters kwam ineens startnummer 7, Jaggers, met pikeur Bas Crebas als een duveltje uit een doosje opzetten. Omdat het paard voor hem ging galopperen en dus uit koers werd genomen, kreeg hij de kans om naast Madness te komen en hem echt op de valreep te passeren. Jaggers klopte Madness op de streep, na een zeer spannende koers. Bas Crebas mocht zich voor de tweede keer vandaag laten huldigen bij de VIP-tent op het middenterrein.
Vanwege het weer werden de koersen wat dichter op elkaar verreden dan in het programmaboekje stond, om zo voor de ergste buien klaar te zijn. Koers 8 volgde dus al vrij snel. Alle 10 ingeschreven paarden verschenen aan de start, verdeeld over twee startpaddocks. De strijd ging de hele tijd tussen de nummer 1, Leo GS met pikeur Caroline Aalbers, de nummer 4, Jeanne d’Arc met pikeur Niels Jongejans, nummer 6, Love You BR met pikeur John Dekker en de nummer 9, Madoc Worthy met leerling-pikeur Maykel de Dubbelden. Uiteindelijk was het Leo GS die na de laatste bocht zich aan de buitenkant helemaal los wist te rijden, de rest gewoon voorbij reed en de overwinning voor zich opeiste. Intussen was ik even het stallenterrein opgelopen, om te kijken of ik Bokker Janouk en Madness kon vinden om hen te feliciteren met de tweede plaats in hun koers. Dit was niet moeilijk, ze stonden echt middenvoor op het terrein en hun rode petjes vielen wel op. Ik had een appeltje meegenomen voor Madness, keurig in stukjes gesneden zoals het hem blieft. Dit werd een gezellige meet & greet met Janouk, haar man Paul en Madness. Ik ben niet te lang gebleven en voor aanvang van koers negen was ik alweer bij de baan te vinden.
Waar koers 5 de troostfinale was van de SNDR-ZEBet Cup, was koers 9 de grote finale voor paarden die op 25 maart 2024 maximaal 6000 euro belaste winsom hadden. Deze koers had met 11.000 euro om te verdelen onder de prijswinnaars ook de grootste prijzenpot ooit in Joure. Niet geheel onlogisch dus dat deze koers vol zat. Tien paarden waren ingeschreven, maar één daarvan kwam niet aan de start. De baan had duidelijk moeite met de regenval en de vele paarden, maar bleef nog wel goed te berijden. Ook in deze koers vielen twee paarden uit vanwege een galoppade, het tempo lag enorm hoog. Voor startnummer 5, Next Wish met pikeur Tom Kooyman, stond er naast het winnen van deze finale nog meer op het spel. Hij kon namelijk, als hij deze koers zou winnen, ook de Grasbaan Trofee op zijn naam schrijven. Bij een tweede plaats of lager zou Newton Renka met de overwinning naar huis gaan. Het was Tom Kooyman er dus alles aan gelegen om deze koers te winnen. Vanaf de start leidde hij met Next Wish, en wist de aanvallen van de concurrenten af te slaan. Maar toen kwam in de laatste bocht ineens startnummer 3, Maintiendrez Amis, opzetten met pikeur Servé Dassen op de sulky. In de laatste meters wist hij zich naast Next Wish te manoeuvreren en op de finishlijn wist Maintiendrez Amis de overwinning naar zich toe te trekken. Het draverij-comité zal hiervoor echt de beelden van de finish minutieus hebben moeten bestuderen, zo klein was het verschil. Uiteindelijk mocht pikeur Servé Dassen zich laten huldigen voor de overwinning in de SNDR-ZEBet Cup.

Hierna was het ook duidelijk wie de winnaar was van de Grasbaan Trofee 2024. Dit is een competitie die wordt verreden op de vier grasbanen van Nederland, in Emmeloord, Joure, Aduard en Eenrum. Elke koers krijgen de eerste 5 paarden een aantal punten, afhankelijk van hun plaatsing. De koersen in Aduard en Eenrum tellen hierbij dubbel mee, omdat die maar één keer per jaar verreden worden, Joure en Emmeloord vaker. Het paard met de meeste punten mag zich het beste grasbaanpaard van dit jaar noemen. Die eer ging naar Newton Renka, die eerder vandaag al de Gouden Swipe had gewonnen. Next Wish werd 2e en Madness mocht uiteindelijk de derde prijs ophalen. Ook Kiss and Ride, waarvan Bokker Elianna_ de groom is, viel in de prijzen. Hij eindigde op de vijfde plaats.
De dag werd afgesloten met de 10e en laatste koers. Intussen regende het al flink door en dat kon je zien aan de baan. In deze koers zouden negen paarden starten, maar wegens afmeldingen van twee werden dat er dus zeven. In deze koers liepen de paarden de hele tijd dicht tegen elkaar aan, er zat weinig ruimte tussen. In de slotfase werd het nog best rommelig, toen alle paarden wilden strijden voor de winst. Een van de dieren ging in galop, de rest verdeelde zich over de volle baanbreedte. Uiteindelijk mocht na een spannende eindsprint de nummer 8, Ombra Fortuna, gereden door pikeur Jaap van Rijn, zich opstellen voor de huldiging. Daarna was het toch echt tijd om drafbaan Joure weer te verlaten.
En, eerlijk is eerlijk, ze hadden de organisatie in Joure wel goed voor elkaar: voldoende toiletten, verschillende eet- en drinkopties, en vooral het bier vond gretig aftrek, gezien de vele bierblikjes op het terrein. Ikzelf heb mij een bakje poffertjes met boter en poedersuiker goed laten smaken, en een appelsapje, maar had ook kunnen kiezen voor frisdrank, ijs, patat, snacks (al dan niet met broodje) of vis. De keuze was reuze. Na de koersen ben ik snel naar mijn auto gelopen en daar was ik net op tijd. Want net na het instappen begon het flink te plenzen en dat hield niet meer op totdat ik thuis was. Ze waren net op tijd klaar in Joure, dankzij het inkorten van de tijd tussen de koersen. Goed gedaan daar, was weer een mooie drafsportdag!