De sfeer zat er goed in op de vierde en laatste dag van de WBFSH Studbooks Jumping Global Champions Trophy in Valkenswaard. ‘s Werelds beste stamboeken gingen de strijd met elkaar aan om te zien wie er vandaag als winnaar uit de bus zou komen in de finales voor 5-, 6- en 7-jarigen.
Na hun overwinningen van daag 3 ging het Selle Français team vol goede moed de arena in voor de finale van de 6-jarigen, 1.35m. Arthur Le Vot en Isis de B'Neville (Ceira d'Ick x Idem de B'Neville HN) gingen als eerste van start. Selle Français moedigde ze aan vanaf de zijlijn toen ze aan het parcours begonnen. Hun ronde zag er goed uit, maar twee balken betekende dat de druk bij teamgenoten Valentin Pacaud en Reynald Angot lag. Beiden zouden foutloos moeten rijden om aan de leiding te komen. Pacaud en Irreelle de Talma (Ceira d'Ick x Quaprice Bois Margot) zagen er vastberaden uit toen ze het parcours in gingen. Het publiek barstte in gejuich uit toen ze foutloos thuiskwamen, met nog maar één ruiter te gaan. Reynald Angot met Iliade de Beaufour (Untouchable Gfe x Cassini I) wist dat een nieuwe overwinning voor Selle Français binnen handbereik lag, maar niets minder dan een foutloze ronde zou voldoende zijn. Het publiek zat op het puntje van hun stoel terwijl ze over het parcours vlogen, juichend toen ze over de finishlijn vlogen om een tweede foutloze rit voor Selle Français af te leveren. Met hun ongelooflijke prestatie sprong Selle Français naar de leiding en haalde het KWPN in.
“Het was geen verrassing. Je hebt kansen nodig, goede ruiters, goede paarden en wat gebeden,” zei teammanager Franck Schillewaert. Als hij vooruitblikt naar de resterende twee finales, merkt Schillewaert op: “Het is nog niet gedaan, hoop ik. Normaal hebben we een kans... maar de sport is een sport.”
Het Zangersheide stamboek reed de ring in. Als eerste was Gianni Govoni met Crosby ter Doorn Z (Comme Il Faut x Kentucky ter Doorn) aan de beurt. Het duo reed het parcours rond, kreeg slechts vier springfouten, maar kon uiteindelijk de tijd niet helemaal neerzetten en kreeg een tijdfout. De volgende was Tabitha Kyle met Sing Z (Copycat Z x Contact van de Heffinck), die een vlotte ronde afleverde, waardoor het makkelijk leek en ze de snelste tijd vasthielden voor een groot deel van de rubriek. Laatste voor het team was Wim Vinckx met Vivace vd Kattevennen Z (Vivaldi du Seigneur x Cassini I) die een sterke ronde reed, ondanks vier fouten in het parcours.
Tom Martens was als eerste aan de beurt voor het KWPN met No Mercy (Cape Coral RBF Z x Now or Never M). Het duo kwam foutloos thuis en zette een snelle tijd neer. De volgende was Rielke Roeland met Nashville HX (Cape Coral RBF Z x Entertainer). Ze vonden een goed ritme en kwamen thuis met slechts vier fouten. Cedric Vanleerberghe reed met Nabucho (Chacoon Blue x Vancouver) als derde voor het team, de KWPN-fans juichten en floten vanaf de zijlijn. Ze leken op weg naar een foutloze rit, maar een balk op de voorlaatste hindernis betekende vier extra fouten voor het team. Hun snelle tijd zorgde er echter voor dat het KWPN Zangersheide inhaalde en voorzichtig aan de leiding sprong.
Toen betrad het Irish Sport Horse als laatste de arena. Sven Joseph Hadley en Maximum Numero Too HSH (Aganix du Seigneur x Numero Uno) waren als eerste aan de beurt. Ondanks een balkje op de eerste oxer, zetten ze een goede tijd neer voor het team. De volgende was Richard Kerins met Realteens Orestus (Orestus VDL x Cruising). Met één balk achter stond de ISH op acht strafpunten, zonder ruimte voor fouten. De druk stond op de laatste plaats voor teamanker Michael Pender aan boord van HHS Othello (Siec Livello x Vigo D Arsouilles STX). De arena viel stil om te zien wie er zou winnen, de Fransen of de Ieren. Pender en HHS Othello konden zich geen fouten veroorloven. De Ieren leken het geluk aan hun zijde te hebben toen een paal bijna uit de beker rolde, maar op wonderbaarlijke wijze overeind bleef. Ze leken op weg naar een foutloze rit, maar werden geveld door de laatste hindernis, terwijl de teleurstelling door de tribunes galmde. Selle Français had zich verzekerd van nog een overwinning en het team ging uit zijn dak toen ze hun derde Finale-overwinning vierden.
Het Danish Warmblood team reed de piste in voor de 5-jarigen, 1.25m finale. Daniel Hald reed met Cassoe Unik V (Syvhoejegaards Unforgetable S DWB x Cavall ASK) als eerste voor het team. Ze bleven foutloos in een fantastische tijd en straalden toen ze over de finish kwamen. De volgende was Maria Hjorth Frederiksen met Harmilly D (Harley x Diamant de Semilly). Het publiek ging uit zijn dak toen ze foutloos thuiskwamen met de beste tijd van de rubriek. De spanning was voelbaar in de arena terwijl het publiek met ingehouden adem afwachtte of het Danish Warmblood de toppositie kon stelen van het Selle Français en een einde kon maken aan hun strakke greep op de toppositie. Als laatste waren Christian Jansen en Clarima DWB (Clarimo x Carmargue) aan de beurt. Ondanks een balkje in het parcours leverden ze een sterke ronde af, wat genoeg was om het Danish Warmblood stamboek aan de leiding te brengen.
“Een overwinning is altijd moeilijk maar we waren er zeker van dat we een goede kans hadden omdat de paarden echt de hele week goed hebben gepresteerd. Onze vierde ruiter won ook de troostrubriek, dus we wisten dat we sterke combinaties hadden”, legt teammanager Bo Moeller uit. “De ruiters werken echt goed samen. We hebben een aantal sterke ruiters die de minder ervaren ruiters kunnen helpen, dat werkt heel goed,” zei Moeller. ”Het belangrijkste voor ons is natuurlijk om onze paarden te ontwikkelen en het is hier fantastisch want alles is echt geweldig en de paarden sprongen goed en ze sprongen elke dag beter en beter. Dat nemen we mee naar huis en nu gaan we ons voorbereiden op volgend jaar.”
Het CDE Ancades stamboek trapte de klasse af en legde de lat al vroeg hoog. Als eerste ging Santiago Nuñez Riva met Valenza de Capellan (Valentino de Hus Z x For Fashion) van start. Ze leken op weg om de proef foutloos te openen, maar kregen vier fouten op de laatste hindernis. De volgende waren Lorenzo Pradas Freire en Amira de Casavieja (Amant Du Chateau x Sirioso). Ondanks vier fouten in het parcours zetten ze een goede tijd neer voor het team. Laatste voor het CDE was Jos Fumero Hernandez met Valquiria de Capellan (Vidar x Coriano) die met een fantastische foutloze ronde het CDE op slechts acht fouten hield en uiteindelijk de tweede plaats opeiste.
Het KWPN kwam in de ring en de Nederlandse fans waren vol verwachting om te zien of het KWPN de leiding kon nemen op eigen bodem. Als eerste gingen Piet Raijmakers Jr en Van Schijndel's Officer (Diarado x Cardento) van start. Ondanks twee balken in het parcours zette Raijmakers Jr met Van Schijndel's Officer een uitstekende tijd neer voor het team. De volgende was Rob Heijligers met On and On MB (Baltic VDL x Harley). Met slechts vier fouten in het parcours wisten ze een solide tijd neer te zetten voor het team. Als laatste gingen Jules De Bruijn en Oberon (Kallmar x Arezzo VDL) van start. Het duo legde het parcours foutloos af en sprong naar de derde plaats.
Het was een uitdagend parcours voor de laatste rubriek van het weekend, toen de 7-jarige 1.40m-finale van start ging. Oldenburg International werd vertegenwoordigd door Roy van Beek, Ruben Arroyave en Naomi Himmelreich. De spanning was voelbaar toen van Beek en Charleston - H (Comme Il Faut x Zandor) het parcours op gingen. Het duo liet het er gemakkelijk uitzien en kwam foutloos thuis. De volgende was Arroyave met Diarona PS. Ze maakten snel werk van het parcours en bleven opnieuw foutloos voor het team. De laatste voor Oldenburg was Naomi Himmelreich met Flying Kiss (Kannan x Cassini II). Ondanks een fout in de eerste combinatie, legden ze het parcours snel af en eindigden op slechts vier fouten. Het publiek juichte toen ze over de finish kwam, waardoor de overwinning voor Oldenburg International veilig werd gesteld.
“Ik had het gevoel dat we een goede kans hadden om te winnen, maar dat had ik al voor deze proef. In deze situatie, met maar drie paarden in de klasse en elk resultaat telt, wist ik wat er mogelijk was en vandaag hadden we het geluk,” zei Peer Eitenmüller, teammanager van Oldenburg International. “We voelden ons heel goed toen we aan de wedstrijd begonnen. We hadden een aantal hele leuke ruiters en paarden geselecteerd voor dit evenement en daar hebben we nu ook het resultaat van.” Hij vervolgde: “Ik vind dit echt een leuke competitie. Dit teamevenement is echt iets speciaals en ik denk dat ook de stamboeken en de ruiters een beetje meer communiceren in het team en dus denk ik dat dat heel goed is.”
Met de moed nog in de schoenen na hun overwinning in de finale voor 5-jarigen, betrad het Danish Warmblood stamboek de arena. Als eerste gingen Ida Mundberg en Aura Ravnes-Have (Cantolar x Favorit ASK) van start. Het paar leek op weg naar een foutloze rit, maar kreeg vier fouten op de voorlaatste hindernis en twee voor tijd. Sarah Wheler met Syvhoejegaards Next Level (Cyrano ASK x Casir ASK) waren de volgende. Ze kregen slechts vier fouten op het parcours, waardoor het Danish Warmblood op tien strafpunten stond. De laatste voor het team was Kamilla Grauff Albrektsen en Maskedals One Man Show (Comme Il Faut Plus x Favorit ASK). Ze namen geen gevangenen toen ze over het gras raasden. De Danish Warmblood fans gingen uit hun dak toen ze de finishlijn passeerden en uiteindelijk behaalden ze de derde plaats.
Het Irish Sport Horse stamboek galoppeerde de arena in, op zoek naar de overwinning. Michaeli Ann Byrne en Dunboyne (Elvis ter Putte x Sibon W) gingen als eerste van start voor het team. Met slechts vier fouten in het parcours kwamen ze foutloos thuis binnen de tijd. De volgende was Molly Hughes Bravo met HHS Ice Flo (Iceman de Muze x Cyrano). Ze reden een mooie, foutloze ronde en werden toegejuicht door de Ierse fans toen ze over de finish kwamen. Als laatste voor het team reden Emma O'Dwyer en Dougie Drea (Douglas). Ze zetten een snelle tijd neer, met slechts vier fouten in het parcours, en haalden het Danish Warmblood stamboek in om de tweede plaats veilig te stellen.
Toen de laatste dag van het seizoen 2024 in de Longines Tops International Arena ten einde liep, was de stemming top. Alle ogen zijn nu gericht op 2025, wanneer LTIA weer een nieuwe reeks super wedstrijden zal organiseren.
CSI2* Small Tour 1.15m De Britse Annabel Shields scoorde een hattrick in de CSI2* Small Tour rubriek op zondagochtend waarbij de ruiters na een foutloze rit direct hun barrage reden. Vrijdag won ze met B.E. Flygold, zaterdag met Carte d’Or SDW Z en vandaag was haar winnende partner weer B.E. Flygold (ISH, Stakkato Gold x Laughton’s Flight). In een super snelle barrage ronde stopten zij de klok op 38.25 seconden. De amazone was bijna zeven seconden sneller dan de als tweede geplaatste Tess Carmichael (GBR). Carmichael reed de 12-jarige Zangersheide hengst Chisinau W Z in 45.04 seconden over de finishlijn. De Duitse Philine Gröpper werd derde met haar Holsteiner merrie Paula’s Isabella (Dinken x Lord). Zij reden een foutloze ronde maar hadden in hun barrage vier fouten.
6 Jarige Troost Rubriek Het Westfälisches Pferdestammbuch mocht een overwinning bijschrijven in de troost rubriek voor zesjarigen. De mooie zwarte hengst Cinsey 3 (Cinsey x Böckmann’s Lord Pezi) wist de direct op tijd wedstrijd (1.35m) te winnen met de Duitse amazone Fabienne Graefe. Cinsey 3, die gefokt werd door Markus Merschformann en eigendom is van Maria Treus, bleef foutloos in een tijd van 64.01 seconden. Het Anglo European Studbook (AES) scoorde een mooie tweede plaats met Z7 Pink Panther (Cuick Star Kervec x Obos Quality). De bruine ruin, gefokt door en in eigendom van Team Z7, bleef foutloos en kwam in 64.77 seconden over de eindstreep met de Britse Katie Speller. Ook de derde plaats was voor een AES geregistreerd paard. Noud van de Zietfort (Zidane x Joop III) werd gereden door de Nederlander Tom Schellekens en was net iets langzamer dan Pink Panther, 64.86 seconden.
CSI2* Medium Tour 1.30m De laatste wedstrijd voor de CSI2* Medium Tour combinaties werd een Iers feestje. Maar liefst 6 Ierse ruiters plaatsten zich in de top 10 waaronder winnaar Michael Pender en Highcross Violet. Van de 53 combinaties konden er 17 hun barrage ronde direct na de foutloze eerste rond rijden en dat deed Irish Sport Horse merrie het allerbeste. De 13-jarige schimmel ging vloeiend door het parcours en stopte de tijd op 36.38 seconden. Het bleek de winnende tijd die de Belg Kasper de Boeck, die voluit voor de overwinning ging niet kon verbeteren. Hij ging in 37.54 seconden over de finish met de 14-jarige BWP ruin Kiarado (Diarado x Coreggio). De derde plek was voor een van de andere Ierse ruiters, Jack Ryan en de Zangersheide merrie Soblensky vh Scheefkasteel Z (Sir Obolensky Z x Diamant de Semilly). Met deze merrie werd hij vrijdag tweede in the Big Tour wedstrijd.
5 Jarige Troost Rubriek De troostwedstrijd voor vijfjarigen werd gewonnen door de Danish Warmblood merrie Maigaards Cannubi (Cavoiro H OLD xc Canto). De merrie bleef net als donderdag in de eerste wedstrijd foutloos. Het jonge talent werd gereden door de Deense Frida Munk Lassen die in juli nog teamgoud en individueel zilver won tijdens de Nordic en Baltic Championships voor Young Riders in het Deense Hjallerup. De tweede plaats was voor de OS merrie Comme Tess (Comme le Pere x Cavalor Cumano) met de Duitse ruiter Arend Westerholt. De BWP ruin Tarantus S (Ermitage Kalone x Olala de Buisy) werd derde met Jan Vermeiren (BEL).
7 Jarige Troost Rubriek Het Selle Français leverde de winnaar van de troostrubriek voor zevenjarigen met Hawaii Semilly. De bruine goed springende merrie werd door Dylan Levallois (FRA) naar de overwinning gereden in een tijd van 64.35 seconden. De Comme Il Faut dochter uit een Diamant de Semilly moeder werd gefokt door en is eigendom van Richard Levallois. De tweee plaats was voor de Swedish Warmblood Qurious HS. Deze ruin heeft ook Comme Il Faut als vader en een Diamiant de Semilly moeder en is gefokt door Linn Holm. De ruin werd gereden door de Zweedse Nicole Holmén en zij gingen in 69.40 seconden over de finishlijn. De Westfaalse All I Want L (Arezzo VDL x Cantos) werd derde met Marie Ligges (GER) in een tijd van 69.50 seconden.
CSI2* Big Tour Grand Prix 1.45m De allerlaatste wedstrijd, de CSI2* Grand Prix, was een prachtige afsluiting van het CIS2* in Valkenswaard. Alle 12 combinaties die zich voor de barrage hadden geplaatst gingen vol voor de overwinning. De scherprechter in het barrage parcours was de twee na laatste hindernis, een stijlsprong, waar onder anderen Fernando Martinez Sommer (MEX) en Nick Vrins (BEL) hun hoop op een overwinning zagen vervliegen. Degene die er zeker geen moeite mee had was de Olympische bronzen medaille winnaar Maikel van der Vleuten en de AES merrie Elwikke (Eldorado vd Zeshoek x Quick Star). Het duo reed een geweldige en vlotte ronde en ging in 38.22 seconden over de finishlijn. Deze tijd was genoeg om de overwinning op te eisen. Maikel verwees daarmee Bas Moerings, die net voor hem in de piste was, naar de tweede plaats. Moerings had in zijn barrage rit een tijd neergezet van 39.28 seconden met de makkelijk springende KWPN merrie Kivinia (I M Special de Muze x Calido I). De Britse Tabitha Kyle werd derde met de elegante en zeer wendbare KWPN merrie Desterly (Tolan R x Murano). Zij realiseerden een tijd van 39.80 seconden.
Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB! Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.