Westnijlvirus rukt op in Europa

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 16224
Geregistreerd: 20-04-16

Westnijlvirus rukt op in Europa

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-24 22:00

Bokt Nieuwsredactie
Sport

Paarden kunnen tegen het westnijlvirus worden ingeënt. Foto: Aurora3/Bokt Wiki


Het westnijlvirus rukt op in Europa. Enkele dagen geleden testte een paard in het Duitse Burgwedel, in de regio Hannover, een paard positief. Het dier vertoonde neurologische symptomen. Twee andere gevallen worden nog onderzocht door het Friedrich-Löffler-Institut.

Half augustus werd het virus voor het eerst vastgesteld bij paarden in de districten Lüchow-Dannenberg en Rotenburg (Wümme). Daarna volgden infecties bij paarden in Celle, Gifhorn en Vechta en in de stad Braunschweig. Er werd ook een besmetting vastgesteld in het district Uelzen. Het geval uit de regio Hannover is nu het tiende. Het Duitse ministerie van Landbouw spreekt van een “aanzienlijke toename van het aantal bevestigde gevallen” en een “momenteel zeer dynamische ziektesituatie”.


Frankrijk
Ook in Frankrijk is het virus nu vastgesteld, in het departement Hérault. Daar zijn in tien dagen tijd twee paarden overleden. Op de stal waar de paarden stonden, heerst veel verdriet. “We dachten dat het een beroerte was vanwege zijn leeftijd en niveau, want hij was mijn Grand Prix-paard en had veel gereisd. Uiteindelijk stierf hij na drie uur. Toen onze dierenarts ter plaatse kwam, vertelde hij ons dat het de symptomen van westnijlvirus waren. We kregen paarden die niet meer konden bewegen, die begonnen te lopen en heel snel op de grond vielen. En dan konden we ze niet meer overeind krijgen”, vertelt Ludovic Gely, voorzitter van het hippisch centrum Pôle Equestre de l'Or in Mauguio, aan de Franse nieuwszender BFMTV.


Zoönose
Het westnijlvirus is een zoönose, dat wil zeggen dat het van dieren op mensen kan worden overgedragen. Het virus wordt normaal gesproken overgedragen tussen muggen en vogels. Mensen kunnen ook besmet raken met het virus, maar zij kunnen het niet verder overdragen. Ongeveer 80% van de infecties verloopt asymptomatisch. Als er wel symptomen optreden, zijn deze vaak vergelijkbaar met een koortsachtige griepachtige infectie. In zeer zeldzame gevallen kunnen ze ook ernstiger zijn.

Mensen, en ook paarden, zijn schijngastheren van het virus. Dit houdt in dat ze het virus wel kunnen dragen, maar ze kunnen het niet verder overbrengen.


Symptomen bij paarden en mensen
Volgens het Ministerie van Landbouw vertonen de meeste paarden die besmet zijn met het West-Nijlvirus geen symptomen. Sommige dieren krijgen echter spiertrillingen en verlamming. Besmettingen moeten worden gemeld bij de veearts.

Volgens het Robert Koch Institute kunnen mensen ook besmet raken: In de meeste gevallen is de infectie echter asymptomatisch. Hevige koorts of zelfs, in zeldzamere gevallen, neurologische complicaties (meningitis, encefalitis), komen in minder dan 1% van de gevallen voor. Nog zeldzamer zijn andere complicaties (hepatitis, pancreatitis of myocarditis).

In augustus werden volgens het Agence Régionale de Santé (ARS) drie gevallen van besmetting met het westnijlvirus bij mensen vastgesteld in het departement Var, in de gemeenten Ollioules, Six-Fours-les-Plages en La Seyne-sur-Mer.


Vaccineren en verspreiding van het virus beperken
Paarden kunnen preventief worden ingeënt tegen het westnijlvirus. Voor dit seizoen is de enting waarschijnlijk te laat, maar met twee vaccinaties per paard in het volgende voorjaar zouden de dieren beschermd kunnen zijn voor het muggenseizoen van 2025. Er is nog geen vaccin tegen het westnijlvirus beschikbaar voor mensen.

Om de verspreiding van het virus tot een minimum te beperken, moeten paardeneigenaren er ook voor zorgen dat muggen geen kans krijgen. Dit kan onder andere door het afdekken van regentonnen en het regelmatig verversen van drinkwater. Paarden kunnen ook op stal gezet worden tijdens de schemering en 's nachts, wanneer de muggen het meest actief zijn. Insectenwerende middelen kunnen ook gebruikt worden om contact met muggen te verminderen.

In het bijzonder moeten oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zichzelf beschermen tegen infectie door het gebruik van geschikte muggenwerende middelen. Dit kan onder andere door het dragen van lange kleding, het gebruik van insectenspray en een verblijf in gesloten ruimten of ruimten met airconditioning.




Gebruikte bronnen:

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jonnekee, mika11, r0bijn, Sanne_zepp, Semmetje, SemrushBot en 33 bezoekers