Algemeen

LEIDEN - Hij lijkt op een bruine zebra, maar heeft een bijzondere naam. De allerlaatste quagga wordt nu opgezet in Naturalis. De zebrasoort is al 140 jaar geleden uitgestorven, maar nu wordt het laatste exemplaar, dat in stierf in de Amsterdamse dierentuin Artis, geprepareerd. En dat is extra bijzonder, want in de huid van de quagga zit de giftige stof arseen. "Ik moet in een aparte ruimte werken."
Preparateur Becky Desjardins is uitgerust met een gasmasker, handschoenen en een wit pak. Ze begint aan haar monsterklus in een glazen kooi in Naturalis. "Op die manier kunnen mensen mij bekijken terwijl ik bezig ben", vertelt ze.
De quagga moet in een speciale ruimte geprepareerd worden omdat de stof die op zijn huid zit giftig is, ook nog na 140 jaar. Van arseen kun je ernstige maag- en darmklachten, spierkrampen, een versnelde hartslag en hevige hoofdpijn krijgen. Het spul werd vroeger gebruikt om de huid te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten.
De bruine zebra is een bijzondere verschijning, maar het is al helemaal bijzonder dat het dier in zulke goede staat in Naturalis staat nu. Hij heeft namelijk jarenlang in een opslag van een ander museum gelegen, waar het bijna uit elkaar viel.
"Ik zag meteen de scheuren. Maar ook dat het heel stoffig was. Niet alleen met normale stof, maar ook van rook." Dat valt te verklaren volgens Becky, want 140 jaar geleden gebruikte men nog vuur als verwarming.
Het uitsterven van de quagga valt samen met de kolonisatie van Zuid-Afrika. Rond 1800 leefden er nog grote groepen quagga's. De boeren die na de Engelse machtsovername het land introkken, schoten de quagga af om het land vrij te maken voor hun eigen vee. De laatste quagga in gevangenschap stierf op 12 augustus 1883 in Amsterdam in Artis.
Op de website van Omroep West is een filmpje te zien.