Algemeen

Een Japanse studie heeft 5 verschillende technieken vergeleken om je paard af te koelen na een intensieve training.
De studie
Vijf volbloedpaarden werden getraind in een stapmolen bij een zogeheten Wet-Bulb Globe Temperature (WBGT) van circa 31,8°C totdat de temperatuur in hun longslagader de 42°C bereikte. De tijd tussen dat moment en het moment dat de longslagader weer terug was onder de 39°C, en de temperatuur (rectaal gemeten) zo’n 30 minuten na het begin van het koelen, werden vergeleken tussen de vijf koelmethoden. Hiervoor werd het 5x5 Latin Square Design gebruikt.
De studie werd uitgevoerd tussen juli 2018 en september 2018 aan het Japan Racing Association’s Equine Research Institute.
De gebruikte koelmethoden
- stappen
- ventilator met een snelheid van 3.0 m/seconde
- koud water met tussenpozen op het paard gegoten en daarna met zweetmes eraf gehaald. Dit werd elke 3 minuten herhaald
- koud water met tussenpozen op het paard gegoten, daarna niet eraf gehaald. Dit werd elke 3 minuten herhaald
- continue afspoelen met (kraan)water op kamertemperatuur gedurende 30 minuten
De resultaten
Deze studie liet zien dat het continue afspoelen van paarden met kraanwater van ongeveer 26°C veel beter was dan het met tussenpozen overgieten met koud water van 10°C om het paard te koelen na een training in warme en vochtige omstandigheden. Dit komt doordat een vochtige omgeving de verdamping kan beperken, daarom is het essentieel om de warmtegeleiding te verbeteren.
Het meest essentiële hieraan is niet de temperatuur van het water of het gebruik van een zweetmes, maar dat het paard gedurende langere tijd wordt bedekt door water dat kouder is dan zijn lichaamstemperatuur.
Hoe zit dit?
Paarden kunnen bij warm, vochtig weer niet afkoelen door de zweten, dus er waren andere manieren nodig om de warmte kwijt te raken.
Het continue afspoelen met kraanwater was de snelste manier om het paard af te koelen. Hierbij bereikte het paard het basisniveau qua lichaamstemperatuur als na slechts 6 minuten. Dit was bijna vijf keer sneller dan de tweede snelste methode, het met tussenpozen overgieten van het paard met koud water gedurende 3 minuten.
Dit komt doordat water het lichaam beter afkoelt dan lucht, het kan de warmte makkelijker afvoeren. Zolang het water koeler is dan de lichaamstemperatuur van het paard, helpt het om het paard af te koelen.
Bij deze methode bleef de huid van het paard in contact met koeler water, waardoor de temperatuur daalde door warmtegeleiding.
Bij andere methoden was het water kouder, maar het stagneerde wel het koelende effect naarmate het water dichter bij de lichaamstemperatuur kwam. Dit maakte het noodzakelijk om continue water over het paard te gieten om het basisniveau van de lichaamstemperatuur te bereiken.
Bron
Eurodressage gebruikte voor dit artikel A comparison of five cooling methods in hot and humid environments in thoroughbred horses uit het Journal of Equine Veterinary Science, 91, 103130. De onderzoekers waren Takahashi, Y., Ohmura, H., Mukai, K., Shiose, T., en Takahashi, T.
