Alles wat je moet weten over de eventing in Parijs

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 16377
Geregistreerd: 20-04-16

Alles wat je moet weten over de eventing in Parijs

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-07-24 23:08

FEI
Sport

Afbeelding
Michael Jung tijdens de training in Parijs. Foto: © FEI/Benjamin Clark

Eventing is een van de drie hippische disciplines die worden beoefend op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Het is de eerste hippische discipline op het programma. Zaterdag 27 juli is de eerste volledige wedstrijddag in Parijs. Eventing vindt plaats over drie dagen. Elke deelnemer moet een dag een dressuurproef rijden, een dag het cross-country parcours afleggen en de afsluitende dag springen.

Hier is alles wat je moet weten over deze opwindende en super uitdagende wedstrijd, bekend als de triatlon van het paardrijden...


Een korte geschiedenis van Eventing op de Spelen

Afbeelding
Eventing op de Olympische Spelen Antwerpen 1920. Foto: © FEI

Eventing komt voort uit militair en jachtrijden en werd in de 19e eeuw populair als eigen sport. Paardeneigenaren streden om te zien welke rassen de robuustheid en behendigheid hadden om te winnen na drie dagen met intense wedstrijden.

De olympische discipline eventing debuteerde op de Spelen van Stockholm in 1912 en was alleen toegankelijk voor mannelijk militair personeel. Vrouwen namen pas in Tokio 1964 deel aan eventing – nu ondenkbaar, omdat zoveel vrouwelijke atleten de discipline domineren.

Het format van de evenementen werd ingekort en gewijzigd voor de Olympische Spelen in Athene in 2004. Bij de Spelen in Parijs zullen dezelfde fasen worden gebruikt, waarbij de oude steeplechase en endurance onderdelen zijn geëlimineerd.


Hoe atleten zich kwalificeerden voor Parijs
De kwalificatie voor de Spelen van Parijs begon enkele jaren geleden voor de ruiters en hun paarden. Duizenden evenementen werden over de hele wereld gehouden om landen in staat te stellen kwalificatiepunten te verdienen om teams en individuen naar de Lichtstad te sturen deze zomer.

Nadat de verschillende landen zich hadden gekwalificeerd, moesten landen nog kiezen welke ruiters hun vlag zouden dragen.

Elk land heeft een Eventing Chef d’Equipe die als bondscoach fungeert. Ze werkten samen met belangrijke mensen in eigen land om te bepalen wie een ticket naar Frankrijk zou scoren.

Zevenentwintig landen zullen daar vertegenwoordigd zijn in de eventing, met 16 teams en in totaal 65 paard-ruiter duo's. Elk team bestaat uit drie combinaties en de meeste teams nemen ook een reserveruiter mee als plaatsvervanger voor het geval een teamgenoot niet kan meedoen. Bekijk de volledige lijst met deelnemers hier.


Alles over de locatie en parcoursen
De Olympische locatie van dit jaar is uniek met op de achtergrond het historische Paleis van Versailles. Het voormalige paleis van koning Lodewijk XIV, gebouwd in 1682, staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tweeduizend hectare nabijgelegen parklandschap zal worden gebruikt voor de paardensportevenementen. Een groot deel van de competitie zal zich richten op de Etoile Royale Esplanade in het hart van de tuinen van het paleis, langs het Grand Canal. Daar zijn een tijdelijke buitenpiste en tribunes gerealiseerd.

De Fransman Pierre Le Goupil – die ook het parcours ontwierp voor de Pan-Amerikaanse Spelen van 2023 in Santiago – is de eventing parcoursbouwer in de weelderige omgeving buiten de hoofdstad. Hij heeft beloofd een aantal iconische sprongen te bouwen, geïnspireerd door de locatie en zijn cultuur, die zowel atleten als fans enthousiast zullen maken met hun ‘verfijnde’ en ‘opvallende’ lay-out.


Rosalind Canter, de nummer 1 van de wereldranglijst eventing, in aktie:



Tijdschema en hoe de scores werken
Eventing trapt de hippische wedstrijden ​​in Parijs af op zaterdag 27 juli. Eerst wordt de dressuurfase verreden, die begint om 9.30 uur lokale tijd.

De volgende dag start vanaf 10.30 uur de cross country, waar eventingliefhebbers langs de koninklijke grasbaan zullen staan ​​om te zien hoe hun favorieten het doen op het parcours van Le Goupil. De scores van de dressuur worden meegenomen, met als doel om op dag twee 0 punten daarbij te behalen.

Ruiters zullen moeten oppassen voor borstels, hoeken en tafels – enkele van de vele soorten obstakels die op het parcours worden gebruikt. Het missen of omverwerpen van een sprong kan dure en ongewenste punten opleveren, omdat het de bedoeling is om aan het einde van dag 3 op de laagst mogelijke score te eindigen. Gelukkig zijn veel van de sprongen gemaakt met breekbare pintechnologie, zodat ze gemakkelijk meegeven als ze door een paard worden geraakt, waardoor ongelukken en verwondingen tot een minimum worden beperkt.

Bij een val wordt een ruiter uitgeschakeld, waardoor hij of zij buiten het bereik van het podium komt te staan ​​en het moeilijk wordt voor het team. Omdat er slechts drie leden per team zijn, is er geen wegstreepscore zoals bij de Spelen voorafgaand aan Tokio. Een eliminatie voor één persoon kan er dus voor zorgen dat de dromen van het hele team in rook opgaan.

Dag 3 op maandag 29 juli is de laatste kans om te strijden om goud, zilver en brons. Zowel de team- als individuele medailles worden uitgereikt na de springfase, die om 11.00 uur begint, met een tweede ronde om 15.00 uur. Ruiters en hun paarden zullen een parcours moeten afleggen met stijlsprongen, oxers en waterelementen, waarbij ook hier eventuele balken op de grond of weigeringen van het paard worden bestraft.

Op de derde dag van de eventing kunnen zowel atleten als paarden enige vermoeidheid vertonen. Degenen die laat in de wedstrijd vitaliteit en precisie kunnen opbrengen, zullen hun volksliederen horen tijdens de prijsuitreiking.


De beste kanshebbers voor het podium

Afbeelding
Team Groot-Brittannië, gouden medaillewinnaars Olympische Spelen Tokio. Foto: © FEI/EFE/Kai Försterling

Wie neemt die medailles waarschijnlijk mee naar huis op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs?

Team Groot-Brittannië is nog steeds een sterk team sinds hun overwinning in 2021, nadat de Spelen van Tokio 2020 een jaar waren uitgesteld vanwege de pandemie. Zullen ze deze zomer goud behalen, de vijfde van het land in deze discipline?

De Britse vlag wordt opnieuw vertegenwoordigd door de winnaars van de gouden teammedaille Laura Collett en Tom McEwen (ook een individuele zilveren medaillewinnaar). Ze worden vergezeld door de nummer 1 op de eventingranglijst Rosalind Canter en Lordships Graffalo en daarmee is dit een kansrijk trio.

Ze zullen te maken krijgen met hevige concurrentie uit Australië, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en de VS. Australië behaalde op de laatste Olympische Spelen de tweede plaats, terwijl Frankrijk het brons pakte. Ze zullen ongetwijfeld vooral hopen Groot-Brittannië te verslaan voor de hoogste eer.

In de individuele competitie waren het de Duitse Julia Krajewski en Amande de B'Neville die de gouden medaille wonnen in Tokio.

Eventingfans kunnen drie dagen vol spanning verwachten met andere Eventing-grootheden op de startlijst, zoals Karim Florent Laghouag (Triton Fontaine, zijn partner uit Tokio) en Nicolas Touzaint (Diabolo Menthe) van het Franse bronzen medaillewinnende team.

Ook terug voor een nieuwe Olympische Spelen zijn de Australische zilveren medaillewinnaars Kevin McNab (Don Quidam) en Shane Rose (Virgil).

Op wie moeten fans nog meer letten? We kunnen de Duitsers niet buiten beschouwing laten. Sandra Aufarth, Michael Jung en Christoph Wahler reizen met Krajewski naar Frankrijk.

En er is nog veel meer om naar uit te kijken met ruiters uit Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Tsjechië, Denemarken, Ecuador, Spanje, Finland, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Marokko, Nederland, Polen, Portugal, Zuid-Afrika, Afrika en Zweden.