Zes Friese meiden doen mee aan WK IJslandse paardensport: "Heel gaaf"

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14520
Geregistreerd: 20-04-16

Zes Friese meiden doen mee aan WK IJslandse paardensport: "Heel gaaf"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-24 18:36

Omroep Fryslan
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Een IJslander.
Foto: Maureen Stegeman Fotografie


Zes Friese meisjes doen deze maand mee aan de Youth Cup in Zwitserland. Dit is het WK in de IJslandse paardensport. Friezen in Zwitserland op IJslandse paarden: het klinkt niet als een alledaagse combinatie, maar voor de meisjes is het een droom die uitkomt.

"Britt draag je handen iets hoger. Ietsje meer terugzitten." In de manege in Franeker zijn de meisjes druk bezig met een van de laatste trainingen voor het toernooi. Coach Anne-Jet White geeft druk aanwijzingen om haar pupillen zo goed mogelijk aan de start te krijgen.

Het WK is voor ruiters van tussen de 14 en 17 jaar. Er doen 23 landen mee. "Je gaat er heen als Nederlands team, maar eigenlijk word je meteen uit elkaar getrokken en dan worden ze verdeeld in internationale teams", legt White uit. "Ze hebben een soort trainingskamp, een week lang. En aan het eind van het trainingskamp hebben ze een wedstrijd, twee dagen lang."

De ruiters willen natuurlijk goed presteren, maar het gaat ook om de ervaring. "Je gaat naar het buitenland en de internationale contacten die je legt, zijn heel gaaf. Want je krijgt vrienden uit allerlei landen. Je leert van elkaar, dat is waar je het voor doet", zegt White.

Horsemanship
De nadruk ligt op het internationale teambelang, horsemanship, het maken van vriendschappen en sportiviteit. "Je kunt de winnaar zijn van de eigen proeven die je rijdt, je kunt voor je land strijden en je gaat voor je internationale team rijden, dat is de grootste prijs die je kunt winnen." Een van de meisjes die naar Zwitserland gaat, Isis Tienstra. kijkt ernaar uit. "Dit is een hele leuke ervaring." Naast Tienstra gaan ook de Friezen Selina van der Hem, Britt Kikstra, Indy Nes, Hieke Wester en Luna Landsman mee naar Zwitserland. Er zitten ook twee meisjes van buiten Fryslân bij het team.

Dat er zoveel Friezen naar de Youth Cup gaan, is heel bijzonder. "Eigenlijk is Fryslân niet eens zo heel groot qua IJslandse paardenbezetting", zegt White. "Normaal moeten we voor de wedstrijden heel veel naar Brabant toe. We zijn altijd veel aan het reizen met paarden. We organiseren zelf een wedstrijd in Franeker, maar daarna is de dichtstbijzijnde wedstrijd wel anderhalf uur rijden."

Een transportbedrijf zal de paarden naar Zwitserland brengen. "Je bent zomaar 12 uur onderweg. Maar de paarden worden goed in de gaten gehouden. Ze hebben airco onderweg en drinkbakken, dus er wordt goed op gepast", stelt White. Samen met hun paarden gaan de meiden donderdag naar Zwitserland.

Klik op de link van de bron bovenaan de pagina voor foto's en een filmpje.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


pien_2010

Berichten: 44633
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Zes Friese meiden doen mee aan WK IJslandse paardensport: "Heel gaaf"

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-24 15:04

Wat een bijzondere ervaring zal dit worden. Leuk hoor.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lois_, ardanwan, denisesilver, Diaantjev, djodjodjo, Esther, Ghazella, Jorex, kreekie, Merel___, roxiie, Ubermetrics, xYaartje, YandexBot en 19 bezoekers