Przewalskipaarden terug in het wild in Kazachstan

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14520
Geregistreerd: 20-04-16

Przewalskipaarden terug in het wild in Kazachstan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-24 21:04

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen
Ingezonden door een Bokker

Afbeelding
Een Przewalskipaard. Foto: Ramessos/Wikimedia Commons/Bokt Wiki


Een groots moment, begin deze maand: een groep van zeven Przewalskipaarden is uitgezet op de Altyn Dala in Kazachstan, en daarmee is het voor het eerst sinds 200 jaar dat er weer wilde paarden op de Gouden Steppe lopen. Er zullen er in de komende vijf jaar nog 40 dieren volgen.

Herintroductieproject
De groep Przewalski's, bestaande uit een hengst en zes merries, is afkomstig uit verschillende dierentuinen in heel Europa. Ze zijn samengebracht in het kader van een herintroductieproject, dat wordt geleid door de dierentuin in Praag. Voordat de dieren aan hun lange reis begonnen, hebben ze maandenlang samengeleefd in de Tiergarten in Berlijn. Van daaruit zijn ze naar Praag gegaan, waarna ze per militair vliegtuig naar Kazachstan zijn gereisd. "Dit is een bedreigde diersoort die terugkeert naar het land van zijn voorouders. Een soort die in de jaren '60 in het wild is uitgestorven en voor het laatst werd gezien in Mongolië. Dus het is gewoon prachtig, een wonder", aldus een enthousiaste Filip Mašek, woordvoerder van de dierentuin in Praag.

De dieren zullen in hun eerste jaar in Kazachstan op de voet worden gevolgd, in een afgezet gebied. Ze moeten leren om voedsel en water te vinden, ook tijdens de strenge winter op de steppe. Ze zijn uitgezet aan het begin van de zomer, zodat ze langzaam kunnen wennen voor het koude seizoen zijn intrede doet.

De paarden hebben het al naar hun zin. Ze zwerven al rond op de steppe, en ze beginnen al te paren. Hun aanwezigheid is goed voor de biodiversiteit in de natuur daar: de grond wordt bemest, en omdat ze daar grazen, waarbij zaden worden verspreid, verandert de grasvlakte niet in heide.

Het Przewalskipaard
Het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii of Equus caballus przewalskii) is een wilde ondersoort van paarden. Het paard werd vroeger gezien als een van de drie ‘stampaarden’ waaruit de hedendaagse rassen zijn ontstaan. Tegenwoordig is uit onderzoek gebleken dat de huidige paardenrassen ontstaan zijn uit zeker zeven verschillende typen oerpaarden, en dat de Przewalski daar niet toe behoort. De Przewalski is samen met de Exmoor de enige paardachtige die nog in zijn oervorm bestaat, en vormt daarmee de verbinding tussen de paarden van nu en de oerpaarden. Zijn naam dankt het paard aan zijn ontdekker, kolonel N.M. Przewalski.

Het Przewalskipaard heeft één erg groot verschil met de andere paardenrassen. Deze paardachtige heeft namelijk 66 chromosomen, terwijl alle andere rassen maar 64 chromosomen hebben.Gebruikte bronnen:

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 19marjo90, Ashkerlon, ComscoreBot, Googlebot, littleroosie, lukka63, Nina1999, Pluksjaanvu, snelgrijs, Tzatziki en 15 bezoekers