Het prestatiepredicaat is familietraditie voor Lendrini-stam

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14526
Geregistreerd: 20-04-16

Het prestatiepredicaat is familietraditie voor Lendrini-stam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-24 17:13

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Jesse James. Foto: Timo Martis Fotografie


Afgelopen jaar kregen achttien merries het prestatiepredicaat toegekend, waarvan een heel aantal postuum. Opvallend in deze lijst is de in 1970 geboren Lendrini, een dochter van Erasmus, die aan de basis staat van een sterke tuigpaardenfoklijn. Haar dochter, de voormalig Topsportmerrie Zendrini en kleindochter Gendrini werden afgelopen jaar eveneens prestatie. Reden genoeg om eens dieper in deze stam te duiken.

Als we het overzicht van de achttien prestatiemerries bekijken, dan zien we dat het om diverse zeer bekende foklijnen gaat. Nazaten uit deze oude stammen zijn nog steeds dominerend in sport en fokkerij. Ook zien we dat de moeders van deze merries grotendeels zeer predicaatrijk zijn en menigmaal ook het prestatiepredicaat voeren. De Lendrini-stam, waarvan diverse nazaten nog altijd op het allerhoogste niveau in de sport excelleren, is met drie nazaten vertegenwoordigd bij de postuum geëerde prestatiemerries. Bijzonder is het feit dat de roots van deze fokstam in Arkel liggen. Deze tuigpaardenfoklijn is inmiddels teruggekeerd naar Arkel, de Lendrini-stam floreert weer in de Betuwse stallen van Michael en Henriëtte Kooyman. Zij kochten in 2004 een nakomeling uit deze stam en hebben er al twee Topsportmerries uit gefokt.

Lendrini
De stam is ontstaan door één succesvolle kruising van een rijpaardmerrie met een tuigpaardhengst, wat resulteerde in een ijzersterke lijn. In 1970 wordt bij Jan van IJzeren uit Arkel het bruine merrieveulen Lendrini geboren. Deze Erasmus-dochter komt uit de kroon preferente Begini (v. Vicomte). Zij is een dochter van de kroonmerrie Virginie (v. Norton). Lendrini’s eerste nakomeling is de in 1977 geboren Tendrini, een dochter van de volbloedhengst Pastrocio xx. Deze Tendrini wordt destijds keur en later prestatie op grond van haar rijpaardnakomelingen die presteren in de dressuur- en de springsport. Ook verder terug in die stam komen we veel predicaten tegen. In 1981 wordt uit Lendrini de Proloog-dochter Zendrini (keur preferent prestatie) geboren en deze Zendrini zal de grondlegster worden van de zo succesvolle tuigpaardrichting van de Lendrini-stam.

Familietraditie
Een van die vier predicaatmerries uit Zendrini is de keur preferente vermaarde meervoudige kampioene Kendini. Deze dochter van Factor heeft 56 winstpunten en uit haar fokte Jan Poppen de in 1999 geboren hengst Stuurboord (v. Jonker). Hij werd kampioen dekhengsten en behaalde meer dan 250 winstpunten.

De concourssuccessen behaalt Stuurboord grotendeels in handen van Mark de Groot, want zowel Kendini als Stuurboord verkoopt Poppen aan de beginnende Hengstenhouderij Landzicht. Daar brengt Kendini de bekende merrie Wyomi Landzicht (v. Marvel). Zij zet naast haar sterpredicaat en het preferentschap de familietraditie voort en wordt ook prestatie. Dat predicaat is overigens al enige tijd geleden aan haar toegekend. Wyomi Landzicht is moeder van twaalf kinderen, waaronder de hengst Jesse James (v. Unieko). Ze brengt ook meervoudig kampioen Emerson (v. Manno) van Stal Alting, een vos die 345 winstpunten heeft.

Goede eigenschappen
Wat is de ervaring van Martin Poppen met de paarden die hij uit deze lijn uitbracht? Welke goede eigenschappen hebben ze? Martin heeft er wel een paar: “het zijn allemaal werkwillige, intelligente paarden die het werk supergauw snappen en het werk ook gauw op willen pakken. Ze hebben ook een intelligente uitdrukking in het oog, vind ik. Net als een sterk karakter, ze weten wat ze willen en ze zijn scherp en zeer alert. Weet je op welk paard ik het meest trots ben? Op Stuurboord. Dat vind ik een heel complete hengst. Ik houd van dat soort types, het type Sebastiaan zeg ik wel eens. Ik zie graag een paard met schoft en schouder en met de hals erop. Een hengst moet bot, body en een lange schouder hebben vind ik. En we moeten wel een hengst overhouden, er moet iets voor je staan. Maar hij moet wel de moderne look behouden. Ik vond dat hengsten met wat bloed het beste pasten bij merries uit deze stam.”

Sprookje
Voor Henriëtte Kooyman is het een sprookje dat nog niet uit is. Dendrini is ook fokmerrie en in 2021 heeft Kooyman Dendrini’s dochter van Hertog Jan, de spectaculair bewegende Lindrini, klaar staan om haar moeder Dendrini op te volgen. Zowel in 2021 als in 2022 wordt Lindrini Topsportmerrie. Ze is ook keur en sport en heeft 158 winstpunten. Dendrini is nu weer dragend van Hertog Jan. ”Front is waar wij op selecteren bij de hengstenkeuze. Macht en kracht is er, Dendrini marcheert nog altijd met power hier rond. Daar hoef je niets aan te doen. Ik denk dat de boeren hier vroeger in Arkel streng hebben geselecteerd op kracht en werkwilligheid, dat vind ik specifieke eigenschappen van de Lindrini-stam. Paarden die niet willen werken moesten weg, zo zal het vroeger zijn gegaan. En daar profiteren wij nu nog van.” En daarmee zijn we ongetwijfeld nog niet aan het einde van al het moois dat deze stam gaat brengen, want om nogmaals Jan Schep aan te halen: “Goed houdt bij een sterke stam nooit op.”

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 bezoekers