Bokt Community

Vanuit verschillende Nederlandstalige uitgeverijen hebben wij de mogelijkheid gekregen om (informatieve) paarden boeken te lezen en te recenseren.
Deze recensies zullen op Voorpagina Nieuws belicht worden zodat jullie kunnen kijken welke paarden boeken passen bij jullie interesses en tak van paardensport.
Ik mocht namens Bloemendal het boek De wetenschap achter horsemanship van Dr. Stephen Peters en Martin Black recenseren.
“Als je weet hoe het paardenbrein in elkaar zit, ga je anders met je paard om. Je gaat het paard beter begrijpen en dat resulteert in een betere verstandhouding, effectievere training, gezonde balans en een verbetering van het paardenwelzijn.”
Paarden zijn al eeuwenlang onderdeel van ons leven. Vroeger waren we afhankelijk van hun kracht voor landbouw of vervoer. Een groot deel van de bevolking had in die tijd een goede basiskennis van paarden, wat we horsemanship noemen.
Toen we minder afhankelijk werden van de paarden is deze kennis meer naar de achtergrond geraakt en zijn het voornamelijk de mensen die paarden als hobby houden die nog met horsemanship bezig zijn.
Maar door de komst van de techniek en wetenschap is er een beter beeld te vormen van de denkwijze van paarden. Dr. Stephen Peters is een wetenschapper en neuropsycholoog die zich heeft toegelegd op paarden. Martin Black is een paardenman die clinics verzorgt en zich bezighoudt met horsemanship. Samen hebben ze in dit boek uitgelegd hoe de omgang van mensen met paarden wetenschappelijk werkt.
“Voor ons is het een van de lastigste dingen om te begrijpen dat paarden niet denken zoals wij. -Martin Black”
Hoofdstuk 1 en 2 gaan over hoe hersenen in elkaar zitten en hoe ze werken bij een paard. Hoe worden verbindingen gevormd bij een pasgeboren veulen en wat doet dit in de hersenen? Er worden praktijkvoorbeelden met foto's gegeven en een beschrijving hoe dit dan in de hersenen werkt.
Dit deel is wel vrij 'droge stof', je interesse moet wel een beetje liggen op wetenschappelijk gebied om dit te kunnen begrijpen.
“Paarden zijn motorische, zintuiglijke wezens. Hun hersenen vertellen ons dat.”
In hoofdstuk 3 word uitgelegd hoe de zintuigen van een paard werken en hoe deze verwerkt worden in de hersenen. Ook hier ondersteunen foto's en praktijkvoorbeelden het wetenschappelijke deel.
Hoofdstuk 4 gaat over de angstreactie. Wat leidt tot angst en hoe werkt dit in de hersenen. Er word ook uitgelegd wat aangeleerde hulpeloosheid is bij een paard.
“Ervaringen veranderen een paard: ontmoetingen met hun omgeving veranderen het gedrag, door aanpassingen in het zenuwstelsel.”
Hoofdstuk 5 gaat over hoe een paard leert en hoe dit wetenschappelijk werkt.
Hoofdstuk 6 gaat dieper in op hoe de omgeving het natuurlijke gedrag van paarden beïnvloedt.
Deze hoofdstukken vond ik met name interessant omdat de gemiddelde ruiter (waaronder ikzelf) niet weet hoe dit soort dingen werkt in een paardenbrein. Het waarom van bepaalde reacties van een paard en hoe hun gedachtengang werkt, vond ik erg interessant om te lezen.
Tot slot gaat het laatste hoofdstuk over antropomorfisme, het toekennen van menselijke eigenschappen aan een paard. Iets waar we ons allemaal wel schuldig aan maken denk ik.
“We hopen dat de anekdotes en neurowetenschappen de lezers in staat zullen stellen om paarden in een helderder licht te zien.”
Ik had na het lezen van dit boek het idee dat ik veel nieuwe dingen over paarden had geleerd. Het combineren van wetenschap met de kennis van horsemanship geeft zeker een kijk op paarden die ik niet eerder had bedacht.
Achterin het boek staat een woordenlijst waarin de moeilijkste woorden worden uitgelegd. Er komen veel wetenschappelijke benamingen en termen voor in het boek dus dat is wel een fijne toevoeging.