Dierenbescherming wil verbod op feestjes met eenhoornpony's

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26948
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Dierenbescherming wil verbod op feestjes met eenhoornpony's

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-24 21:39

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen
Ingezonden door een Bokker

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Aniek Molenaar Fotografie


Heel veel kinderen dromen ervan: een pony die naar je feestje komt, verkleed als eenhoorn. Je kunt ermee op de foto, je kunt het knuffelen en je mag er even op rijden. Maar niet iedereen vindt dit een goed idee. Meerdere dierenwelzijnsorganisaties, waaronder de Dierenbescherming, zouden graag zien dat dit verboden wordt.

Het lijkt zo schattig: op je feestje verschijnt een pony, vaak een Shetlander waarvan de manen alle kleuren van de regenboog hebben en al dan niet zijn versierd met linten en/of bloemen, de hoefjes voorzien zijn van een laagje glitters of gekleurde hoefschoentjes, en een mooie hoorn op het voorhoofd. Verschillende bedrijven zien deze vraag en haken hierop in. Een woordvoerder van de Dierenbescherming vertelt aan RTL: “bizar, onze mond valt hiervan open. We kennen het principe van dierenverhuur en zijn daar in beginsel al kritisch over omdat het dierenwelzijn altijd ondergeschikt is aan het verdienmodel. Maar het ontgaat me echt volledig waarom je dieren op zo'n manier zou moeten en willen opdirken.” Het liefst zouden ze zien dat er een einde komt aan dit soort feestjes. Laat ze gewoon lekker paard zijn, in hun eigen omgeving, zo stellen ze. “Elke keer op transport is weer een stressmoment voor een paard. Aankomen op een vreemde locatie, met drukke vreemde kinderen ook. Een paard kan zich niet uitspreken of die dit wel wil, signalen of een paard moe is zie je daarnaast snel over het hoofd. Als een kind dan al de hele dag wacht op een ponyritje tijdens een feestje, moet je wel heel stevig in je schoenen staan om te zeggen: we doen het niet, het paard wil niet, het feestje gaat niet door. Wij zeggen dan ook: zoek een ander verdienmodel, laat het paard in zijn waarde en leer kinderen dat ze mooi zijn zoals ze zijn. Een unicorn bestaat niet.”

Machteld van Dierendonck, paardengedragsspecialist aan de Universiteit Utrecht, deelt deze mening van de Dierenbescherming en noemt het een zeer onwenselijke ontwikkeling. Volgens haar zijn pony’s geen levend speelgoed, en al zeker niet als het regelmatig gebeurt. “Geen enkel dier is dat: het aankleden, versieren en sollen met honden en katten kan ook niet, maar met pony's al helemaal niet. Eén keer per jaar de manen verven en glitters aanbrengen in een voor pony's bekende en geschikte omgeving kan geen kwaad. Maar dit regelmatig doen, ook nog eens vrij lang (een feestje van bijvoorbeeld twee uur), en dat als businessmodel hebben, is geen goed idee. Ook al laten de pony's het waarschijnlijk gewoon toe.” Ook kan het volgens haar gevaarlijk zijn voor de kinderen zelf. Het gepluk van veel, vaak onervaren, kinderen in onbekende en mogelijk gevaarlijke omgeving (opgewonden, gillende kinderen, tuin met onverwachte obstakels of een stoep in een woonwijk) kan zorgen dat het paard schrikt en gaat rennen, hoe goed het dier ook getraind is. Ook PETA geeft dit aan, zij maken zich ook zorgen om het risico dat de pony een keer schopt of hinder ondervindt van een lawaaierige omgeving met luide muziek en geïrriteerde kinderen. Ook zij roepen de ouders op om dit niet te doen.

Mony de Roos van Animal Heroes denkt “dat kinderen hier een verkeerde les wordt geleerd. Ze leren dat levende attracties, zoals opgetutte pony's waarop onbeperkt mag worden gereden, oké zijn. Daarnaast is het zo dat het hier weer om het commercieel belang gaat, en regulering en controle daarom heel moeilijk zijn. Wij zien veel liever dat kinderen op een andere manier kennis maken met dieren, met respect voor de dieren en in een omgeving die bij de dieren past. Niet een opgetutte pony die op transport wordt gezet door half Nederland voor een kinderfeestje.” Hier is de Dierenbescherming het mee eens. “Opvoedkundig leer je kinderen met dit soort feestjes dat het oké is dat dieren zich aanpassen naar hoe jij dat mooi vindt”, en dat is volgens hen een verkeerd signaal. Ook is het voor de ontwikkeling van kinderen goed om in contact te komen met dieren. Daarom willen ze ook niet alle interactie met dieren verbieden. “Het is beter om kinderen te leren dat dieren goed zijn zoals ze zijn. Je hoeft ze daarvoor helemaal niet aan te kleden of te schminken”, zo stellen zij tegenover Ouders van Nu. Volgens hen is het beter om “de dieren te benaderen op hun eigen voorwaarden. Bijvoorbeeld op een kinderboerderij waar kinderen allerlei dieren zoals pony's en geitjes kunnen aaien. Het grote verschil is dat dieren die geen zin meer hebben in die aandacht zich kunnen terugtrekken. Ze lopen weg en hoeven niet geaaid te worden als ze niet willen. Neem je pony's mee naar een partijtje, dan kunnen ze geen kant op. Van buitenaf kun je niet zien hoe deze dieren zich voelen.”

Verschillende ponyverhuurders zien echter geen kwaad in dit soort activiteiten. Zij geven aan dat ze de kritiek onterecht vinden en dat ze de kinderen leren om goed om te gaan met pony’s. Een andere verhuurder vertelt aan RTL dat ze altijd minimaal twee pony’s meeneemt: een grote om een rondje op te rijden en een kleine om mee te knuffelen, omdat het nou eenmaal kuddedieren zijn en het zielig is om er maar één mee te nemen. En als ze ziet dat haar pony moe wordt, zegt ze gewoon dat er even een pauze nodig is. Het gaat er volgens haar om dat je ze met respect behandeld. Een derde verhuurder geeft aan haar pony’s goed te verzorgen en dat ze dieren dit prima vinden. Ook gebruikt ze diervriendelijke producten om de manen en hoeven van de pony’s een kleurtje te geven.

Wettelijk gezien staat er nergens dat dit soort dingen verboden is, zolang het welzijn van het dier niet in het gedrang komt. Je mag je pony dus zo gek aankleden als je wilt, of het dier verven in alle kleuren van de regenboog, zo lang het geen gezondheidsproblemen oplevert en het geen schade toebrengt aan het dier. De Dierenbescherming vergelijkt dit soort dingen met puppy-yoga. Ook hier bleken de hondjes vooral ingezet als verdienmodel. Het welzijn bleek veel te weinig aandacht te krijgen. Hier is intussen een verbod op gekomen, en wat betreft de Dierenbescherming volgen feestjes met een eenhoornpony hier ook snel op.


Gebruikte bronnen:

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


sterregoud
Berichten: 1906
Geregistreerd: 09-05-10

Re: Dierenbescherming wil verbod op pony’s verkleed als eenhoorn op kinder

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 21:49

De dierenbescherming zou zich misschien eens hard moeten maken voor het welzijn en de veiligheid van weidedieren.

c_alsemgeest

Berichten: 20860
Geregistreerd: 18-01-04
Woonplaats: Ergens tussen Den Haag en Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 21:52

Afbeelding

Cor is ondertussen een protest actie gestart om zijn ponyvrienden bij te staan die graag door het leven gaan als unicorn.

Warina (Commandeur x Krawall)
United (Havidoff x Jazz x Wisconsin)
Jam Session (Don Tango B x Krack C x Jazz)
Igor HR (Sorento x Jazz x Zuidhorn)

nevica

Berichten: 1084
Geregistreerd: 21-11-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 21:52

c_alsemgeest schreef:
[ [url=m/oOfA8h.jpg]Afbeelding[/url] ]

Cor is ondertussen een protest actie gestart om zijn ponyvrienden bij te staan die graag door het leven gaan als unicorn.


:') I'm with you Cor! *\o/*

Yessy

Berichten: 23054
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 21:58

Misschien heel naïef gedacht, maar volgens mij zijn dit activiteiten die je niet kan uitvoeren als de pony het vreselijk vindt. Voor heel veel takken van sport kun je paarden (helaas) afstompen maar als ze een hekel hebben aan kinderen en gefrunnik dan lijkt me dat ze nooit een geschikte 'eenhoorn-pony' worden. En er zijn zat pony's die niets liever doen dan kroelen en frunniken, helemaal als er een vriendje mee mag. Dus wat mij betreft valt het onder dezelfde categorie als bijvoorbeeld blindengeleidehonden. Sommige dieren moeten nu eenmaal werken voor hun eten. En dan is dit misschien voor veel pony's een betere optie dan rondjes hobbelen op een manege :Y)

Nouvel

Berichten: 28586
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:06

Yessy schreef:
Misschien heel naïef gedacht, maar volgens mij zijn dit activiteiten die je niet kan uitvoeren als de pony het vreselijk vindt. Voor heel veel takken van sport kun je paarden (helaas) afstompen maar als ze een hekel hebben aan kinderen en gefrunnik dan lijkt me dat ze nooit een geschikte 'eenhoorn-pony' worden. En er zijn zat pony's die niets liever doen dan kroelen en frunniken, helemaal als er een vriendje mee mag. Dus wat mij betreft valt het onder dezelfde categorie als bijvoorbeeld blindengeleidehonden. Sommige dieren moeten nu eenmaal werken voor hun eten. En dan is dit misschien voor veel pony's een betere optie dan rondjes hobbelen op een manege :Y)


Nou dat…
Misschien kun je beter unicorn pony op een kinderfeestje zijn dat top wedstrijdpaard onder druk op een groot concours….
Of in het ‘wild’ lopende pony die opgevreten wordt door een wolf of moet verhongeren omdat er geen eten is…
Maar goed, ook voor deze pony’s geldt natuurlijk dat de omstandigheden wel fatsoenlijk moeten zijn.

Freyr
Berichten: 720
Geregistreerd: 20-07-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:11

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Ik moest gisteren met 2 manegepony's naar een verjaardag midden in een stad, letterlijk naast het ziekenhuis, met box en springkussen ernaast: Ze stonden te slapen terwijl de kinderen het prachtig vonden om te poetsen, vlechten en de pony's met stoepkrijt te versieren/besmeuren. Rondje op de pony's en iedereen was blij. Geen moment een ongelukkige of bange pony gehad.

En grenzen leren? Na 1 - 1,5 uur was het gewoon klaar en het drinken stond de gehele tijd klaar voor de paarden. Die grenzen worden echt wel aangegeven. Ga je alsjeblieft even met misstanden in de topsport bezig houden.

Edit: Oh en het stoepkrijt: Dat was er al af toen ik op stal terugliep met ze door een paar spetters regen, even onder de douche was dus niet meer nodig
Laatst bijgewerkt door Freyr op 09-06-24 22:16, in het totaal 1 keer bewerkt

Tikfouten zijn te danken aan mijn telefoon

KSHancox
Berichten: 1271
Geregistreerd: 02-06-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:16

Ik denk ook niet dat die dieren het per se zo vreselijk k*t vinden, maar dat je wel het verkeerde signaal afgeeft (dieren als accessoires/levende knuffelbeesten).

callippo

Berichten: 3231
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:18

Ik zie 100x liever dat een pony kleurtjes in de manen krijgt en door kindjes geknuffeld wordt, dan de (veel grotere aantallen) sportponies die elk weekend op wedstrijd gaan (in de knotjes, dat vinden we wel normaal?) en moeten presteren, onder flinke druk van de ouders (op zowel kind als pony).
Dat laatste zie ik hier helaas te vaak bij de ponyclub.

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

DuoPenotti

Berichten: 30572
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:22

Mijn merrie had liever een penny meisje als eigenaar gehad. En elke dag eenhoorn gespeeld.

Die staat in de wei en ze gauw ze je ziet komt ze daaruit. Vaak een zachte murmel.
En ze heeft haar zin als je een borstel bij hebt.
Na een half uur borstelen is ze nog niet klaar. Nooit loopt zij weg. Ik stop een keer. En dan krijg je een boze blik als dank.

Echt ga haar vertellen dat tutten niet goed is...

Mijn ruin komt een keer langs. Zoekt mijn zakken af en is weer weg.
Nee zijn hobby is het niet.

Kijk dus gewoon naar het dier.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

pluisje88

Berichten: 8182
Geregistreerd: 22-05-07
Woonplaats: Ergens in de Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:23

Ik heb hier een kwpn van 1.74 staan die dolgraag unicorn pony zou willen zijn. Mijn merrie daarentegen heeft de kids het licht al uit de ogen geschopt als ze naar haar wijzen. Inderdaad dit is niet iets dat je een paard kunt opdringen of dwingen. Ze vinden het leuk, of niet.

Holistic Horsegirl - Volg ons op facebook voor Tips & Tricks over (PSSM-2) paarden en training

DuoPenotti

Berichten: 30572
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:24

callippo schreef:
Ik zie 100x liever dat een pony kleurtjes in de manen krijgt en door kindjes geknuffeld wordt, dan de (veel grotere aantallen) sportponies die elk weekend op wedstrijd gaan (in de knotjes, dat vinden we wel normaal?) en moeten presteren, onder flinke druk van de ouders (op zowel kind als pony).
Dat laatste zie ik hier helaas te vaak bij de ponyclub.

Of als grasmaaier zonder aandacht. Veel pony's ook de sjaak als dat.

Of als wolvenvoer van de SBB

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

callippo

Berichten: 3231
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:42

DuoPenotti schreef:
Of als grasmaaier zonder aandacht. Veel pony's ook de sjaak als dat.

Of als wolvenvoer van de SBB


Dat natuurlijk net zo goed.

Ging mij om de vergelijking tussen het 'inzetten' van ponies ter vermaak van kinderen.

13 april 2024 De grote voorjaarseditie van EquiDay
met 3 showringen vol paardvriendelijke demonstraties, 150+ stands, veel lezingen en workshops.

Tazzey
Berichten: 9542
Geregistreerd: 18-07-12
Woonplaats: Somewhere over the rainbow

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 22:53

Ik vind dat onderkliederen van pony’s met glitters, gold flakes en kleurtjes echt verschrikkelijk, het is toch verdorie geen kleurplaat.
Goede zaak dat dit soort onzin dus wordt aangepakt.

Wintu

Berichten: 3467
Geregistreerd: 30-01-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 23:14

KSHancox schreef:
Ik denk ook niet dat die dieren het per se zo vreselijk k*t vinden, maar dat je wel het verkeerde signaal afgeeft (dieren als accessoires/levende knuffelbeesten).


Nou precies dat.

Lusitana

Berichten: 22463
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Re: Dierenbescherming wil verbod op feestjes met eenhoornpony's

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 23:25

Ik snap ze wel, het gaat heel erg de Amerikaanse kant op waar alles een soort van Disneysausje krijgt en mensen een totaal verkeerd idee hebben van natuurlijk gedrag van dieren en dan verbaasd zijn als er ongelukken gebeuren en iedereen aanklagen.

* [PP] [VOLG] Nieuwe rescue *
Facebook: * Paardentehuis in Portugal * en * Vrienden van Vincent * Insta: machomachinho
Donaties kunnen nu ook per PayPal Boek over Vincent ligt bij de uitgever.

VuurVleugels
Berichten: 1812
Geregistreerd: 07-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 23:45

Lusitana schreef:
Ik snap ze wel, het gaat heel erg de Amerikaanse kant op waar alles een soort van Disneysausje krijgt en mensen een totaal verkeerd idee hebben van natuurlijk gedrag van dieren en dan verbaasd zijn als er ongelukken gebeuren en iedereen aanklagen.


Dat, maar ook een station daarvoor al als er nog geen ongelukken gebeuren. Precies vanwege wat in de OP staat: de meeste pony's laten het maar gebeuren. Je maakt mij niet wijs dat ze blij worden van gillende meisjes en hun moeders die de pony als speelgoed zien die alles maar moet doen wat zij van die pony willen.

Belachelijke 'het dier staat in onze dienst'-praktijken, wel erg blij om te lezen dat de puppy-yoga al verboden is.

En, for the love of all that is good, KAP met van alles goedpraten omdat er heel ergens anders op een heel ander terrein van het leven ook pony's sterven door wolven.

Wintu

Berichten: 3467
Geregistreerd: 30-01-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 23:53

VuurVleugels schreef:
Lusitana schreef:
Ik snap ze wel, het gaat heel erg de Amerikaanse kant op waar alles een soort van Disneysausje krijgt en mensen een totaal verkeerd idee hebben van natuurlijk gedrag van dieren en dan verbaasd zijn als er ongelukken gebeuren en iedereen aanklagen.


Dat, maar ook een station daarvoor al als er nog geen ongelukken gebeuren. Precies vanwege wat in de OP staat: de meeste pony's laten het maar gebeuren. Je maakt mij niet wijs dat ze blij worden van gillende meisjes en hun moeders die de pony als speelgoed zien die alles maar moet doen wat zij van die pony willen.

Belachelijke 'het dier staat in onze dienst'-praktijken, wel erg blij om te lezen dat de puppy-yoga al verboden is.

En, for the love of all that is good, KAP met van alles goedpraten omdat er heel ergens anders op een heel ander terrein van het leven ook pony's sterven door wolven.


Eens, dierenleed hoeft niet in concurrentie van elkaar en het ene leed maakt het ander niet minder.

VuurVleugels
Berichten: 1812
Geregistreerd: 07-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-24 23:55

Dat zeg ik inderdaad ook niet, het is beide erg. Maar ik vind het bizar hoe dit, en veel andere dingen op bokt, rechtgel*ld wordt door de wolven erbij te halen. Je mag helemaal niks meer zeggen over dierenleed tot die wolven uitgeroeid zijn, lijkt wel.

De termen "drogreden" en "non-argument" komen nog niet eens in de búúrt van zo'n redenering.

Wintu

Berichten: 3467
Geregistreerd: 30-01-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-24 00:17

VuurVleugels schreef:
Dat zeg ik inderdaad ook niet, het is beide erg. Maar ik vind het bizar hoe dit, en veel andere dingen op bokt, rechtgel*ld wordt door de wolven erbij te halen. Je mag helemaal niks meer zeggen over dierenleed tot die wolven uitgeroeid zijn, lijkt wel.

De termen "drogreden" en "non-argument" komen nog niet eens in de búúrt van zo'n redenering.


Ik zit in wolvengebied en mijn dierhouderij wordt er door geraakt, maar dat maakt ander leed niet minder erg hoor. Ik houd nooit zo van vergelijken, leed hoor je imo ook niet met elkaar te vergelijken. Mensen vergoelijken het een te vaak door naar iets anders te wijzen dat in hun optiek erger is, ik snap dat nooit zo. Er zijn vele vormen van leed en het ene leed te minimaliseren door op erger leed te wijzen, vind ik enorm triest en respectloos.

VuurVleugels
Berichten: 1812
Geregistreerd: 07-06-19

Re: Dierenbescherming wil verbod op feestjes met eenhoornpony's

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-24 00:31

Dan zijn we het eens, toch, of praten we langs elkaar heen? +:)+

Wintu

Berichten: 3467
Geregistreerd: 30-01-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-24 00:34

VuurVleugels schreef:
Dan zijn we het eens, toch, of praten we langs elkaar heen? +:)+

Eens idd.

Dorine92
Berichten: 5383
Geregistreerd: 21-04-12
Woonplaats: Schagen

Re: Dierenbescherming wil verbod op feestjes met eenhoornpony's

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-24 00:56

Zat pony's die het superleuk vinden om unicorn te spelen.
Ik wil ook liever gewoon mijn natuurlijke gedrag vertonen. Betekent niet dat ik niet naar mijn werk kan...
Het versieren van een pony en kindjes erop laten rijden an sich is niks mis mee. Het is meer de manier waarop. Maar dat geldt ook voor springen en dressuur en mennen en western etc etc

Wohlan inter 2 startgerechtigd
Beliche zz-licht+2
Ugalla Sz zz-zwaar startgerechtigd

VuurVleugels
Berichten: 1812
Geregistreerd: 07-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-24 01:07

Maar jij bent een mens met een cognitief besef dat werken in deze maatschappij nodig is om te overleven. Paarden zijn dat niet en die hebben nergens hun handtekening onder gezet. Die vergelijking gaat dus gewoon niet op.

Lieser
Berichten: 1615
Geregistreerd: 15-03-21

Re: Dierenbescherming wil verbod op feestjes met eenhoornpony's

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-24 06:40

Ik verbaas me er vooral over dat het voor wedstrijdpaarden geen enkel probleem is om elke keer op transport te gaan, aan te komen op een vreemde locatie en dan een concours te rijden, maar voor deze pony's wel. Volgende maand vliegen paarden van over de hele wereld naar Parijs, om maar iets te noemen. Is blijkbaar prima.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: anjali, Googlebot, Kinke, Lau07, m0niekkkie, M1994, merrylegs, Sita_xx en 16 bezoekers