Marcel van Bruggen is van alle markten thuis

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14314
Geregistreerd: 20-04-16

Marcel van Bruggen is van alle markten thuis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-24 18:48

KWPN
FokkerijIn tegenstelling tot de meeste paardenmensen komt Marcel van Bruggen niet uit een familie waarin paarden een belangrijke rol speelden. Zijn grootvader was weliswaar schillenboer met een paard, maar dat was toentertijd heel gewoon. Toch zijn Marcel en dieren, in het speciaal paarden, onlosmakelijk met elkaar verbonden en is hij uitgegroeid tot een bekende naam in paardenland.

Inmiddels is Marcel al zo’n 20 jaar gevestigd in Varik, waar hij zijn veelzijdige bedrijf runt. Van Bruggen heeft als hengstenhouder de Gelderse hengst Edmundo en zijn zoon Odin op stal, net als de aangewezen tuigpaardhengsten Nicolei VB (v.Image HBC) en Pietertje VB (v.Eebert). Hij heeft verschillende goede fokmerries op stal en fokt ook jaarlijks een aantal veulens. De Betuwnaar drijft een levendige handel in paarden van allerlei verschillende leeftijden en niveaus. Verder maakt Marcel jaarlijks een flink aantal merries keuringsklaar, of hij beleert ze onder het zadel of voor de wagen, voor bijvoorbeeld de IBOP. Een veelzijdig opgezet bedrijf dus, dat van alle gemakken is voorzien met een 20x40m-rijhal, een longeercirkel, stapmolen en ruim vier hectare weidegrond. De vergunning voor nog een hal, met daarin een KI-laboratorium en stalling voor de hengsten, is aangevraagd.

Ze stellen nooit teleur
“Toen ik pas in de paarden zat, had ik een voorliefde voor tuigpaarden: hun mooie manier van lopen, hun kracht en werklust. Maar toen kwam de Gelderse hengst Koss in beeld. Als je mij vraagt welke Gelderse hengst heeft het meest voor je betekend, dan denkt iedereen dat ik Edmundo of Odin antwoord, maar alles is met Koss begonnen. Hij stond te koop en daarover werd ik getipt door Roeland Nout uit Geldermalsen. Uiteindelijk heb ik Koss gekocht met de restrictie dat hij wel op het fantoom moest dekken, daarvan werd verteld dat hij dat niet deed. Dat bleek hier geen probleem en zo ben ik in aanraking gekomen met de Gelderse wereld. Koss kwam uit de Achterhoek en daar was hij al heel veel gebruikt. Toen hij naar de Betuwe kwam, werd hij opnieuw veel ingezet. Het was een bijzondere baas met een geweldig karakter.

Kracht in het achterbeen
“Fokkerij boeit mij enorm. Fokken doe ik echt niet zomaar uit de losse pols. Ik zet de plussen en de minnen van de hengst en de merrie naast elkaar en kijk wat ik kan verbeteren in een bepaalde combinatie. Wat ik al wel geleerd heb, is dat volle zussen heel verschillend kunnen fokken. Van de ene zus krijg je de een na de andere goede nakomeling, terwijl de andere zus niks opvallends brengt. Ik ben al jaren bezig en nu pas echt aan het selecteren. Ik ben in alle fokichtingen altijd op zoek naar gezonde paarden met een sterke motor en een mooi front. Voor dit jaar heb ik zeven merries drachtig: twee van Edmundo en Odin, één merrie van Magnifiek en eentje van Oberon. Ik houd in de fokkerij van merries met bewezen, klassiek tuigpaardenbloed, daarbij zit altijd kracht in het achterbeen.”

Alle richtingen
“Tuwalda is daarvan een goed voorbeeld, zij was een preferente stermerrie van Kowalski x Ganges. Het lukte me niet om haar drachtig te krijgen. Ze was al drie jaar gust. Toch wilde ik het nog één keer proberen. Ze werd gedekt met Eebert en hieruit werd Pietertje VB geboren. Hij is aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. En natuurlijk Nicolei VB. Zijn moeder kocht ik als avontuur voor een appel en een ei. In dat jaar werden de hengsten Idol, Icellie en Image HBC goedgekeurd. Ik was gek van de laatste en heb hem dan ook op Plain’s Estelle gebruikt. Met Nicolei VB als resultaat. Hij is onlangs tijdens de KWPN Stallion Show in Den Bosch eveneens aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Hij is supereerlijk en kan zich geweldig laten zien, zoals in Den Bosch, maar soms zit zijn hengst zijn hem wel wat in de weg. Naast de Kowalski-dochter Tuwalda fok ik ook met nog een Tuwalda, dat is een Fabricius-dochter. Samen met Edmundo heb ik met deze stermerrie een hele mooie Gelderse merrielijn opgebouwd. Tuwalda is inmiddels 24 jaar en verwacht binnenkort weer een veulen van Edmundo. Haar dochter La Vie Une Rose is verkocht naar Amerika. Haar andere twee dochters, de volle zussen en samen vijf keer nationaal kampioen Gelders paard, Miss Montreal en Og3ne, zijn nog van mij. Miss Montreal werd vorig jaar moeder van Selena VB. Met deze dochter van Bloomberg wil ik graag een dressuurlijntje opzetten. Dan heb ik alles: tuig-, Gelderse, dressuur- en springpaarden. Want ja, ik heb ook nog een paar hele goede springmerries met predicaten. In die wereld zit ik nog niet zo lang en dan vertrouw ik op de kennis van Niels Brussen.”

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: beert, dolor, LieZ_Horses, Perros, Roihi, scoebje en 46 bezoekers