Algemeen

Afbeelding ter illustratie. Dit is niet de pony die in het zwembad was gevallen.
Foto: Marlies Trap Fotografie
In het Belgische Westrozebeke heeft de brandweer woensdag een pony gered van de verdrinkingsdood. Het dier was in de nacht van dinsdag op woensdag in een zwembad beland en kon daar zelf niet weer uit komen. Het dier bleek eerder uit zijn weiland ontsnapt te zijn, volgens Filip Vandenberghe, kapitein bij de Brandweer Westhoek, “had de pony aan de omheining zitten prutsen, waarna het dier de vrijheid kon kiezen. Daarna heeft de pony genoten van een warm zwembadje”, zo staat op de site van de VRT te lezen. Woensdagochtend ontdekten de bewoners van het huis de pony in hun zwembad. Het dier kon niet met zijn hoefjes bij de bodem komen en probeerde al zwemmend het hoofd boven water te houden. De brandweer liet wat water uit het zwembad weglopen, zodat de pony kon staan en riep het gespecialiseerde dierenreddingsteam van de brandweer in Westhoek op. Zij wisten de edele viervoeter uit het water te halen. Het dier is nagekeken door een dierenarts en staat weer in goede gezondheid in zijn eigen weiland.
Deze pony was niet het eerste dier dat het dierenreddingsteam uit het water moest halen. Enkele uren eerder, op dinsdagavond, moesten ze ook al een hoogdrachtige koe uit een beek vissen. Dit gebeurde in Voormezele, bij Ieper. Het dier, van zo’n 750 kilo, was waarschijnlijk door het prikkeldraad gegaan en in het water naast de weide beland. De eigenaar, landbouwer Arne Fleurbaey, had van een passerende brommerrijder de tip gekregen dat zijn koe in het water lag. Hij had al een touw om de nek van het dier gekregen en haar naar de over begeleid, maar kreeg haar er niet uit. De oever was daar te steil voor. Het uit het water halen van het dier moest voorzichtig gebeuren, de koe is 8 maanden drachtig en zal over een maand bevallen. Uiteindelijk is het gelukt en kon het dier met een aanhangwagen naar de stal gebracht worden om weer op verhaal te komen. De dierenarts heeft haar nagekeken en ze lijkt er niets aan overgehouden te hebben. Arne en zijn vader Philip, die melkboer is, waren de redders heel dankbaar. Zij trakteerde de lieden van het dierenreddingsteam dan ook op ijsjes uit hun boerderijwinkel, die ze zelf hadden gemaakt van melk van hun eigen koeien.
Het dierenreddingsteam bestaat nu zo’n 13 jaar en bestaat uit zo’n 40 brandweermannen. Zij hebben een specialisatie gevolgd aan de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent. Daar zijn ze opgeleid om dieren te evacueren die in een diepere of hogere omgeving in de problemen zijn geraakt. Ze hebben ook een speciaal tuig om dieren mee uit het water te redden.
Gebruikte bronnen: