Algemeen
Op 22 juni vindt de negende editie van de Dag van het Oudere Paard plaats bij Stichting De Paardenkamp in Soest. Tijdens deze dag geven experts uit de hippische wereld lezingen en workshops rondom het thema: ‘Hoe wordt jouw paard of pony gezond oud?’ De Paardenkamp is namelijk hét kenniscentrum op het gebied van fit houden van je oudere paard, naast rusthuis voor paarden op leeftijd.
Uiteraard ontmoet je ook de 120 bewoners van De Paardenkamp. Drie daarvan staan te boek als Friese paarden: Jarmo, Odijn en Daan. Tijdens de Dag van het Oudere Paard komt er eentje bij: Tjebbe. De ruin wordt dan officieel aan de bezoekers voorgesteld. Daan en Odijn zijn vorig jaar met pensioen gegaan en staan sinds 10 mei 2023 in het rusthuis. Daan (Fabe 348 uit Janne D. v. Dirk 298) wordt omschreven als de knapste van de Friese parels.
Pleegveulen
Daans leven kende een bijzonder start: moeder Janne D stierf namelijk kort na de geboorte van haar zoon op 12 juli 2001 bij fokker Stal van de Beekschaagen in Anna Paulowna. Daans leven wordt gered door pleegmerrie Odijn, die hem accepteert als tweede veulen. Odijns eigen veulen wordt verkocht, maar Daan en Odijn blijven bij elkaar. Nadat hij beleerd is, wordt Daan regelmatig bereden door de zoon des huizes, gevolgd door een periode waarin Daan en Odijn vaak samen voor de wagen staan.
Aandachttrekker
Wegens omstandigheden wordt er echter steeds minder met de paarden gedaan en ze staan eigenlijk wat te veel stil. En dat is een gouden kans voor Carla, die graag lange buitenritten met een verkeersmak paard maakt en bovendien in de buurt woont. Wat volgt is jarenlang wederzijds plezier langs de polderwegen in Anna Paulowna en de Wieringermeer. Met zijn imposante gestalte is Daan een aandachttrekker van formaat voor voorbijgangers. En ook bij een incidenteel bezoek aan de veearts heeft hij aan aandacht geen gebrek. Tussen alle paarden met keurig gekamde haartjes en gepoetste hoefjes is Daan een boerenpaard pur sang, dat zich niet schaamt voor zijn looks na een zandbad.
Geen macho
Al jaren was bekend dat Daan en Odijn samen naar Soest zouden verhuizen als de tijd rijp was en vorig jaar was het dus zover. Hun pensioen is dik verdiend. Hopelijk mogen ze er nog jarenlang samen van genieten op De Paardenkamp. Paardenverzorgster Angela omschrijft Daan als een rustig en relaxed paard in de omgang. “In het begin moest hij wennen aan zijn leven in de kudde, omdat hij zijn hele leven met Odijn, die nu 28 jaar is, samen had gestaan. Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden in de groep. Hierbij krijgt hij steun van de 25-jarige Fries Jarmo, die al sinds 2019 op De Paardenkamp woont. Daan laat zijn manen graag wapperen en vindt zichzelf erg mooi, al vertoont hij absoluut geen macho gedrag en is hij een fijn paard om me om te gaan”, vertelt ze.
Met pensioen op De Paardenkamp
Wil jij ook je Fries op De Paardenkamp onderbrengen? Beheerder IJsbrand Muller legt uit hoe dat in zijn werk gaat. “Allereerst moet je donateur worden, en een paard komt in aanmerking voor een plek als hij of zij minimaal twintig jaar is. Ruim vóór die tijd aanmelden is aan te raden, al geldt er momenteel een aanmeldstop omdat er maar liefst 400 paarden en pony’s op de wachtlijst staan. Ben je er op het moment dat er een plaats vrijkomt nog niet aan toe om je paard uit handen te geven aan de mensen van De Paardenkamp, dan blijft je volgordenummer van kracht. Je ontvangt telkens wanneer er een plek vrijkomt, bericht.” Kijk op https://paardenkamp.nl/onze-paarden/wachtlijst/ voor informatie over aanmelden.
Kwaliteit van leven voorop
Het oudste paard ooit op De Paardenkamp is Elsje, die 50 jaar werd. Momenteel is de Shetlander Sanne de oudste bewoner. “We zouden het natuurlijk heel mooi vinden wanneer het record van Elsje zou worden verbroken. Maar dat is niet het doel. Kwaliteit van leven van onze paarden staat voorop”, besluit Muller. Tips om je oudere paard zo fit mogelijk te houden, krijg je volop tijdens de Dag van het Oudere Paard op 22 juni. IJsbrand: “Het is een bekend gegeven dat Friese paarden het niet zo snel laten merken als ze pijn hebben of zich niet lekker voelen. Merk je dus dat je senior zich anders gedraagt dan anders, dan is het verstandig om de dierenarts te bellen.”
Dag van het Oudere Paard
Meer weten of je aanmelden voor de Dag van het Oudere Paard? Kijk dan op https://dagvanhetouderepaard.nl/ om meer te weten te komen over de sprekers, het programma en de stands die je kunt bezoeken. (CD)
