Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14361
Geregistreerd: 20-04-16

Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-05-24 20:22

KWPN
Fokkerij

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit jaar lichten we opnieuw een aantal fokkers uit die hebben deelgenomen aan de #proudKWPNbreeder-actie. Vier jaar geleden is Angelina Bouwman begonnen met fokken. Vorig jaar is ze naar Putten verhuisd en heeft ze haar fokkerij aan huis.

Angelina woonde en werkte in Amsterdam voor een Amerikaanse zakenbank. Vijf jaar geleden verhuisde ze samen met haar man net buiten Amsterdam, naar een huis met stallen en weiland. Hierdoor begon de mogelijkheid om te beginnen met fokken bij haar te kriebelen. “Ik ging online zoeken naar een fokmerrie. Ik heb er meerdere bekeken, maar omdat ik nog geen ervaring had in het fokken, koos ik uiteindelijk voor de merrie met de hoogste punten voor exterieur en beweging. Daarna pas ben ik me echt gaan verdiepen in de fokkerij. Ik heb heel veel stamboek keuringen gekeken en veel boeken gelezen over fokken om alles te weten te komen over fokkerij”, vertelt Angelina.

Eigen fokproducten
Dit jaar verwacht Angelina vijf veulens, waarvan er al drie geboren zijn. De enthousiaste fokker vertelt: “Ik ben blij met alle drie de veulens die geboren zijn. Het zijn twee hengstveulens en een merrieveulen. Vooral met mijn voshengstveulen ben ik erg blij, de vader van het veulen is de hengst Escanto PS. Ik verwacht nog twee veulens, van de hengsten Escanto PS en Viva Vitalis. De merrie Phirenze’s Joy WSJ (Le Formidable uit Joy elite, IBOP-dres, PROK van Johnson, red.) is drachtig van de hengst Viva Vitalis en dat is het eerste veulen dat bij ons geboren gaat worden uit een merrie die bij ons geboren is.”

Technische fokkerijbenadering
"Ik denk dat ik de hengstenkeuze anders benader dan andere fokkers. Veel fokkers zeggen 'fokken doe je op gevoel', maar ik ben juist heel technisch gaan benaderen. Ik ben pas kort bezig met fokken en dat gevoel heb ik nog niet ontwikkeld. Door mijn achtergrond bij een zakenbank ben ik erg handig met Excel en analyse van data. Daarom heb ik een Excel-bestand opgezet met een overzicht van alle beschikbare hengsten uit Nederland, Duitsland en Denemarken die hoger scoren dan 80 punten op de aanlegtest, met alle informatie over de hengsten erin qua afstamming, moederlijn en resultaten. Ook heb ik voor de KWPN-hengsten een model dat een schatting maakt van de lineaire score van mijn mogelijk toekomstige veulen. Door de lineaire score van mijn fokmerrie en de score van de hengst te combineren, berekent het model het verwachte profiel van een veulen, ervan uitgaande dat vijftig procent van het veulen van de merrie komt en vijftig procent van de hengst. Dat profiel wordt weer vergelijken met een referentiepopulatie van honderden KWPN-paarden met hoge scores op de keuring en in aanlegtesten. Daarnaast vind ik een goede verrichtingstest van een hengst heel belangrijk en ik hecht veel waarde aan een goede moederlijn, omdat bepaalde eigenschappen dan echt verankerd zijn in de stam”, laat de fanatieke fokker weten.

Inteelt
Inteelt is een belangrijk onderwerp voor Angelina. Ze maakt ook gebruik van buitenlandse hengsten om inteelt te spreiden. "Ik zie in mijn eigen fokmerries veel bekend KWPN-bloed terugkomen. Ondanks dat een Nederlandse KWPN-hengst misschien een goed paard is of gaat worden, is een paard met een hoog inteeltpercentage voor mijn fokmerries minder interessant, omdat een nakomeling uiteindelijk ook interessant genoeg moet zijn om mee verder te fokken, al helemaal met het oog op de hengstenkeuring en dat is nog los van alle risico’s van inteelt. Mijn doel is juist paarden fokken die qua bloedvoering interessant zijn voor de fokkerij en daar blijf ik ook op in zetten", vertelt Angelina.

De toekomst
Angelina kijkt ook zeker vooruit en is al bezig met de toekomst laat ze weten: "Voor de toekomst wil ik graag mijn fokkerij laten groeien naar ongeveer tien fokmerries. Eind vorig jaar zijn we naar Putten verhuisd en hebben nu veel meer stallen en ruimte, daardoor kunnen we nu bijna alle paarden aan huis houden. We hebben nu rond de 25 paarden. Om te groeien in fokmerries wil ik een deel nog aankopen en een deel van mijn eigen fokproducten wil ik aanhouden om mee te fokken. Het is een droom van mij om een goedgekeurde dekhengst te fokken en als ik dan groot mag dromen, is dat een hengst die uiteindelijk op de Olympische Spelen gaat lopen. Het zou mooi zijn als de hengst dan interessant bloed heeft voor de fokkerij, waar de Nederlandse fokkerij echt iets aan heeft en iets nieuws kan brengen."

Tip voor de startende fokker
Angelina sluit nog af met een tip voor de startende fokker: "Veel mensen zeggen 'fokken is gokken', maar ik vind fokken geen gokken. Fokken is goed je huiswerk doen, alles om je heen in de gaten houden en alle beschikbare informatie gebruiken om tot je keuze te komen. Ik haal veel waardevolle informatie uit de lineaire profielen van de hengsten en mijn merries. Zo krijg ik een goed beeld welke hengst zou passen bij mijn fokmerrie", sluit Angelina af.

Ook met uw fokkersverhaal op onze kanalen?
Bent u al trotse eigenaar geworden van een veulen of verwacht u dit jaar een veulen? Doe mee aan de #proudKWPNbreeder-actie en maak kans om uitgelicht te worden met uw fokkersverhaal op onze kanalen. Hoe u kunt mee doen met de winactie? Simpel! Deel de mooiste, leukste, liefste, grappigste foto/video van uw veulen op uw eigen Instagram-, Facebook- en/of TikTokkanaal of in de Facebookgroep ‘KWPN Veulens’. Gebruik hierbij de hashtag #proudkwpnbreeder en tag @KWPN (Facebook) of @kwpn_official (Instagram & TikTok). Eén keer per maand wordt een fokker uitgekozen en uitgelicht op onze kanalen. De winactie loopt van 1 april tot en met 31 juli 2024. Elk fokkerijverhaal is uniek en dit jaar laten we vier fokkers aan het woord.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Elisa2

Berichten: 38193
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-24 08:45

Hm was het maar zo simpel dat een fokproduct 50% van de hengst en 50% van de merrie krijgt.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Muronia

Berichten: 19739
Geregistreerd: 29-04-09
Woonplaats: Aan het kanaal, achter de spoordijk

Re: Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-24 08:57

Ik weet het niet maar als ik zo moest fokken dan zou ik er denk ik mee stoppen. Natuurlijk moet je je goed verdiepen in de plussen en minnen van je merrie en die van de hengst en diens nakomelingen maar daar naast zit er (bij mij tenminste) een stuk hart en ziel en zeker ook gevoel bij. Dat samen maakt het juist zo mooi.

Stal Muronia - Groninger Paarden fokkerij - gecertificeerde K.I.-service op locatie provincie Groningen / Drenthe
Veronia (v. Macho Polo), Sylfonia (v. Leffe) - Elonia (v. Ecksteins Eminenz) voor 2025 gedekt met Major (Mylord x Valentin) - Florentino (v. Florencio) - Wainonia (v. Oliver) - Elmira (v. Krimh)
[KS-MK] Stal Muronia gaat op naar een '24 Groninger veulentje

Lalladidoo
Berichten: 214
Geregistreerd: 06-03-24

Re: Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-24 16:37

En fokken is niet gokken? Dat is helaas niet hoe genetica werkt

Esplen
Berichten: 42
Geregistreerd: 16-04-20

Re: Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-24 17:04

Ik vind het wel een interessante benadering. Ik ben benieuwd hoe de veulens het gaan doen.

Raineri
Berichten: 6411
Geregistreerd: 21-02-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-24 17:13

Oh wat interessant! Toevallig had ik vorige week ook een wild idee nav het topic over het vervangen van banen door ai. Je zou een fokker kunnen vervangen met ai. wellicht kun je met een heel groot bestand van standfotos en prestaties een kansberekening maken hoe een hengst/lijn vererfd, ook in combinatie met de moederlijn. Op basis van deze fenotypische informatie kun je berekenen welke hengst het beste past bij je fokmerrie. Wild idee. Maar alles is statistisch te berekenen :P

Cellulitis is top. Altijd een poffertjespan bij de hand.

Elisa2

Berichten: 38193
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-24 09:06

Ik denk niet dat het zo simpel zal zijn, iedere fokker heeft een eigen unieke visie die mee speelt in de fokkerij en de beslissingen. Dat maakt het ook zo mooi en interessant. Sommige hebben er gewoon een soort 6e zintuig voor. Ik weet zeker dat als deze alleen op AI af zouden gaan dat de resultaten niet hetzelfde zullen worden.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

ikke

Berichten: 37742
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-24 09:34

Elisa2 schreef:
Ik denk niet dat het zo simpel zal zijn, iedere fokker heeft een eigen unieke visie die mee speelt in de fokkerij en de beslissingen. Dat maakt het ook zo mooi en interessant. Sommige hebben er gewoon een soort 6e zintuig voor. Ik weet zeker dat als deze alleen op AI af zouden gaan dat de resultaten niet hetzelfde zullen worden.

Ja en nee.

Het begint er al mee dat niet elke fokker exact het zelfde beeld/doel na streeft. Dat is wat AI niet kan snappen want je moet AI wel leren wat het moet doen met welke input. AI is geen random "pleur er maar iets in en er komt iets zinnigs uit" Dat is het beeld dat ervan geschapen wordt, maar de werkelijkheid is iets gecompliceerder.

Daarnaast kun je statistisch wel de grote lijn bepalen en die klopt ook wel maar het gaat bij fokkerij ook nog eens om het individuele paard.
Het feit alleen al dat twee volle broers/zussen al flink kunnen verschillen, zegt iets over hoe het genenpoeltje door elkaar gemikt wordt bij de conceptie.
Laten we de invloed van opgroeien nog maar even buiten beschouwing.

It will never be perfect. Make it work. --Live--

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Elisa2

Berichten: 38193
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-24 09:39

Dat ook inderdaad, en dan kom je bij de betrouwbaarheid van de vererving waar het KWPN de genetische profielen voor heeft gemaakt. Maar alles valt of staat ook met of een hengst of merrielijn stempelt en/of uniform fokt en dat is daar niet altijd uit te halen.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Gini
Berichten: 17993
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-24 09:42

Raineri schreef:
Oh wat interessant! Toevallig had ik vorige week ook een wild idee nav het topic over het vervangen van banen door ai. Je zou een fokker kunnen vervangen met ai. wellicht kun je met een heel groot bestand van standfotos en prestaties een kansberekening maken hoe een hengst/lijn vererfd, ook in combinatie met de moederlijn. Op basis van deze fenotypische informatie kun je berekenen welke hengst het beste past bij je fokmerrie. Wild idee. Maar alles is statistisch te berekenen :P


AI schoot ook meteen door mijn hoofd. :)
AI kan alleen maar werken met de informatie die de fokker geeft. Als je die dus op een bepaalde manier voedt met alle mogelijke feitelijke informatie + je eigen visie als fokker, waar je naartoe wilt, dat kan best nog wel eens interessant worden.

Raineri
Berichten: 6411
Geregistreerd: 21-02-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-24 15:41

Gini schreef:
Raineri schreef:
Oh wat interessant! Toevallig had ik vorige week ook een wild idee nav het topic over het vervangen van banen door ai. Je zou een fokker kunnen vervangen met ai. wellicht kun je met een heel groot bestand van standfotos en prestaties een kansberekening maken hoe een hengst/lijn vererfd, ook in combinatie met de moederlijn. Op basis van deze fenotypische informatie kun je berekenen welke hengst het beste past bij je fokmerrie. Wild idee. Maar alles is statistisch te berekenen :P


AI schoot ook meteen door mijn hoofd. :)
AI kan alleen maar werken met de informatie die de fokker geeft. Als je die dus op een bepaalde manier voedt met alle mogelijke feitelijke informatie + je eigen visie als fokker, waar je naartoe wilt, dat kan best nog wel eens interessant worden.


Ja! Is wel enkel op basis van uiterlijk en niet direct karakter. Ook op uiterlijke voorkeuren zou je wel een model moet kunnen trainen.

Fokken (genetica) is uiteindelijk statistiek, ik geloof dat die wetenschappelijke richting ook al officieel bestaat. Kan me wel voorstellen dat zodra je het onderdeel genetica meeneemt in het trainen van een model, het een dure aangelegenheid wordt haha. En minder toegankelijk.

Cellulitis is top. Altijd een poffertjespan bij de hand.

denisesilver

Berichten: 3187
Geregistreerd: 27-08-11
Woonplaats: Zwerf ergens door het land

Re: Angelina Bouwman benadert de fokkerij op een technische manier

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-24 16:05

Op het werk zouden we zo iemand een blauw persoon noemen haha. Interessante benadering en begrijpelijk gezien haar achtergrond. Ik ben heel benieuwd naar de nakomelingen!

Met een schimmel onder je kont kan je de hele wereld rond

  • Talent is pursued interest

Suzanne F.

Berichten: 49706
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-24 16:10

Interessant. Ben het deels eens met de visie. MisterA heeft zijn visie vanuit de koeienfokkerij meegenomen en toegepast als ik me niet vergis. En in de toekomst zal AI zeker modellen kunnen maken die steeds betrouwbaarder zijn. Maar met de 50% van de vader en 50% van de moeder ben je er niet in een model. Daar kan je een model niet op baseren. Sommige eigenschappen zitten sterker verankerd dan andere eigenschappen. Soms stempelt een merrie ook enorm en soms niet. Hengsten kunnen ook ‘strooien’.
Als je dat in het model zou kunnen opnemen wordt het al betrouwbaarder.
Wel leuk ‘experiment’. Ben erg benieuwd hoe het uitpakt.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jannie79, Nickeltje en 15 bezoekers