Bokt Community
Elk jaar, tijdens Pinksteren, staan De Tuinen van Frederiksoord in het teken van paarden en honden. Dan is het weer tijd voor Paard & Erfgoed. Dit jaar vindt dit plattelandsfeest alweer voor de 17e keer plaats, op zondag 19 en maandag 20 mei. Bokt-fotografe MamaMiesje en NR-lid JPitty trokken op zondag 19 mei richting deze mooie, oude Drentse Kolonie van Weldadigheid om daar de sfeer te proeven.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Bij de entree wordt gelijk de toon gezet: een viertal leden van het Trompetterkorps van Stal Mansour uit Arnhem heet de bezoekers van harte welkom met de nodige vrolijke noten. De paarden hebben dit duidelijk vaker gedaan, ze staan keurig stil en kijken geen moment op van het getrompetter van hun amazones.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Paard & Erfgoed staat in het teken van paarden en honden en dat was terug te zien in het aanbod van de standhouders. De showbak van 25x65 meter en de showpiste met een doorsnee van 18 meter waren in het midden van De Tuinen van Frederiksoord aangelegd, de standhouders stonden er omheen en op de route vanaf de entree naar de shows. Er was werkelijk van alles te koop, voor paard, hond en mens. Van zelfgemaakte sappen en rum tot harnachement en van hondenriemen, paardensnoepjes (zelf scheppen) en hondensnacks tot allerlei creatieve decoratie voor in je huis of tuin.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Ook aan de jongste bezoekers was gedacht! Zo konden de kinderen geschminkt worden en zich uitleven op een stokpaardjesparcours. Maar ook tijdens de shows konden de kinderen soms actief meedoen. Zo konden ze tijdens een show van de Tonnemaker ringsteken op een groot trekpaard en mochten ze tijdens de show van Joyce de Vos de paarden het goede voorbeeld geven tijdens de vrijheidsdressuur.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Helaas kende de Tonnemaker ook een kleine tegenslag. Zij zouden het showprogramma in de grote rijbak openen, maar omdat er door een ongeval bij de ingang een opstopping ontstond, kwamen zij vast te zitten in het verkeer. Deze show ging dus niet door, daarom kon Disc it Dogs al eerder met hun optreden beginnen. Zij vertelden over het frisbeeën met je hond. Dit is leuk voor allerlei hondenrassen, groot en klein. En ook hier mochten kinderen actief meedoen, zij mochten de frisbees gooien.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Na de honden was het tijd voor vogels. En wat voor vogels: uilen, valken en zelfs een zwarte gier betraden de arena, onder leiding van een valkenier van 'Valkenvlucht'. Waar de ene vogel duidelijk de voorkeur gaf aan lopen, wilde de andere wel even zijn vleugels uitslaan en een rondje over het publiek vliegen. Hier mocht de jeugd ook helpen en even een uil of valk op de hand houden. Leuk om te zien hoe deze man met humor uitleg gaf over zijn vogels en het publiek echt meenam in de show.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Intussen werd in de kleine showring van 18 meter een kleine introductie gegeven door Slipjachtvereniging De Veluwehunt, met aansluitend de introductie van het Korps Rijdende Artillerie, in de volksmond ook wel bekend als 'De Gele Rijders'. Deze eenheid bestaat al sinds 1 februari 1793. In de tijd van Napoleon werd al met paarden en kanonnen gewerkt op het slagveld. Waar de naam 'De Gele Rijders' vandaan komt, wordt al snel duidelijk als je kijkt naar de prachtige uniformen. Deze kregen ze in de 19e eeuw, als beloning voor de winst in een veldslag.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
In de kleine piste was vandaag twee keer een optreden te zien van Joyce de Vos van Paardendingen.nl. Zij had twee paarden mee, de Fewspot Appaloosa Miss Bojangles (Bo), die blind is aan het rechteroog en het minipaardje WMM Thrillers Revenge (Riefje). In haar optreden betrok ze de kinderen in het publiek erbij, door bijvoorbeeld te vragen "kunnen jullie ook gaan liggen?" of "kun je ook een ballon kapottrappen?" en als de kinderen dat dan deden, dan deden de paarden dat ook. Althans, dat was de bedoeling, want soms trokken de dieren wel eens even hun eigen plan.

Foto: JPitty
Aansluitend hieraan kwamen 'Mens, Dier en Welzijn' en 'Knuffel-Paard' samen de kleine piste in. Zij zetten hun minipaardjes in als therapiepaardjes in bijvoorbeeld verzorgingshuizen en vertelden hier enthousiast over. Wat doet dit met de mensen die zij bezoeken en hoe pak je zo'n bezoek aan? Ze zijn altijd weer blij als ze iemand een glimlach op hun gezicht kunnen bezorgen.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Daarna was het weer tijd om te verplaatsen naar de grote rijbak. Daar liet Slipjachtvereniging De Veluwehunt zien en horen wat de slipjacht precies inhoudt. De huntsman had een meute jachthonden meegenomen, de jachthoornblazer liet wat jachtsignalen horen en er werd uitgebreid verteld over de slipjacht en hoe dat in zijn werk gaat. Wist je bijvoorbeeld dat ze bij deze vereniging een koeienpens gebruiken om het geurspoor te trekken waar de honden achteraan gaan? En als een landeigenaar niet wil dat de jacht over zijn grond loopt, dan respecteren ze dat en gaat de jacht daar netjes omheen. En ja, de jacht kun je ook rijden met een dameszadel, zoals de combinatie op deze foto demonstreerde.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Daarna vroeg de spreker van dienst om stilte voor Jesse Drent. Deze beroemde paardeninfluencer had zijn jonge, nog redelijk onervaren Lusitano Gaio meegenomen. Voor het paard was alles nog vrij nieuw. Het dier was ook wat gespannen en dus werkte Jesse met hem aan ontspanning. De prachtige valkruin was vroeger een stierenvechterspaard en staat volgens Jesse 'altijd aan'. Het paard moet nog leren dat dit niet altijd nodig is.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Als we al niet gesmolten waren door de warmte van het zonnetje, dat hele dag overvloedig scheen, dan gebeurde dat wel door het optreden van Floortje met haar vriendjes Sietske, Hanne en Brent tijdens een heuse Wild West Show. Terwijl een van hen als een heuse indiaan zonder zadel over een aantal doeken sprong, die als hindernis werden vastgehouden, ging Floortje als een heus trickrider met haar schattige Shetlander door de baan. Eraf en er weer op in volle galop? Of op de rug staan? Floortje deed het met het grootste gemak. De schattigheid spatte van dit optreden af.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
In de grote rijbak reden intussen de leden van het Trompetterkorps van Stal Mansour. In een korte demonstratie lieten zij zien hoe zij hun paarden, wat overigens allemaal manegepaarden zijn, trainen en voorbereiden op shows. Een soortgelijk optreden lieten ook de ruiters van het Korps Rijdende Artillerie zien. Daarna was de Slipjachtvereniging De Veluwehunt weer aan de beurt, inclusief de meute honden. Gezeten op hun Ierse paarden lieten zij zien hoe het trekken van een geurspoor in zijn werk gaat en hoe goed de honden opgevoed zijn. Er was maar een klein commando nodig om de hele meute bij elkaar te krijgen of te laten liggen.

Foto: JPitty
Intussen werden in de kleine piste de ringen in de houders gestoken voor het ringsteken. Tonnemaker bracht twee kolossen van trekpaarden de baan in, waar ze eerst door hun eigen ruiter werden warmgestapt. Intussen verzamelden de kinderen van de bezoekers zich bij de ingang, want al snel mochten zij het ook proberen. Al snel stond er een behoorlijke rij, maar de paarden bleven rustig en lieten iedereen opstappen en een rondje maken. Voor de veiligheid kregen ze wel een leencap op. Deze grote, vriendelijke reuzen wisten bij menig jongetje en meisje een glimlach op het gezicht te toveren.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Ook Jesse Drent kwam in de middag voor de tweede keer in actie. Eerst met Gaio aan de hand, later ook nog even met Macho, de zwarte Shetlanderhengst. Hij vertelde over vrijheidsdressuur en in tegenstelling tot in de ochtend mocht er nu wel heel zachtjes voor Gaio geklapt worden. Als oefening voor het paard, om aan applaus te wennen. Later kwam hij nog even met Macho in actie, en die kent natuurlijk alle oefeningen en truucjes wel. Zoals op de foto te zien is, was hij niet te beroerd om zijn baasje ook nog even een duwtje in de goede richting te geven.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
Later op de middag gaven Floortje en haar vriendjes nog een show, hierin vingen ze op hun eigen manier 'een wilde stier' (één van de vriendjes in stierenpak). Heerlijk om te zien hoeveel plezier zij hadden tijdens de show. De werd gevolg door het serieuze werk: de Reddingshonden Werkgroep Overijssel kwam vertellen over wat zij doen en hoe zijn hun honden inzetten in noodgevallen of bij vermissingen. Zij demonstreerden hoe zij slachtoffers vinden in puin of op de vlakte en welke hulpmiddelen (tags, GPS, enzovoorts) ze hiervoor gebruiken.

Foto: Michelle Gröninger/MamaMiesje
In de kleine piste gaf Joyce de Vos haar tweede optreden van de dag. Deze stond in het teken van vrijheidsdressuur en hoe je het paard dingen aanleert. Zo liet ze zien hoe je bijvoorbeeld je paard kunt leren een pion aan te raken die je op verschillende hoogtes houdt. Deze pion kun je dan later vervangen door bijvoorbeeld je wang en dan krijg je de oefening 'kusje'. Ook kun je het paard leren op het blok te gaan staan, zoals Riefje hier laat zien.

Foto: JPitty
In de kleine piste sloten het frisbeeën met honden en de roofvogelshow de dag af, maar in de grote rijbak waren er nog drie andere spectaculaire optredens te zien. Als eerste kwam het Trompetterkorps van Stal Mansour uit Arnhem nogmaals in de ring, in vol ornaat en compleet met paukenpaard. Vol enthousiasme lieten ze zich zien en horen. Diverse trompetstukken, zoals bijvoorbeeld "In naam van Oranje, doe open de poort!" schalden over de terreinen in Frederiksoord. Rijdende met de teugels in één hand en tegelijk trompetspelen met de andere hand, ik doe het ze niet na! De paarden bleven er rustig onder, je zag dat ze dit vaker hadden gedaan. Alleen het ene jonge, relatief onervaren paard had wat moeite met stilstaan, maar dat is niet ongewoon. Ook die zal het zeker nog wel leren denk ik.

Foto: JPitty
Het trompetgeschal werd later nog eens dunnetjes overgedaan door de trompettist van het Korps Rijdende Artillerie, oftewel 'De Gele Rijders'. Als eerste kwam er een verkenner het veld in, gevolgd door de officier en de trompettist. Die gaven het signaal waarop er een heus kanon het veld opgereden werd, vastgemaakt aan een munitiewagen en getrokken door een vierspan paarden. Het kanon werd eerst een paar ronden over het veld getrokken, voordat de bevelen tot opstellen, paarden in veiligheid brengen en schieten gegeven werden. En een klap was het! Oorverdovend is hier het juiste woord. Wel schoten ze tijdens deze demonstratie met losse flodders, vanwege de veiligheid uiteraard. Na een volgend commando van de officier en het bijbehorende trompetsignaal werd het kanon weer achter de paarden en de munitiewagen gehangen en blies men letterlijk de aftocht.

Foto: JPitty
Terwijl de stofwolken van de vorige show nog aan het optrekken waren, kwam de Tonnemaker de baan in voor de afsluiter van de dag: een heuse riddershow in samenwerking met Horseboarding Holland. Enkele trekpaarden duwden een grote katapult het veld op, gelijk een mooie letterlijke uitbeelding van de uitdrukking "het paard achter de wagen spannen". De katapult werd vooraf gegaan door een hertog en hertogin en gevolgd door hun ridders op trekpaarden en het horseboardingteam. Nadat iedereen zich had opgesteld, kon het spektakel beginnen. In twee groepen namen de horseboarders het tegen elkaar op: Loevestein tegen Drakestein, blauw-rood tegen geel-rood. Met de katapult werden er speciale ballen met lussen eraan weggeschoten. De eerste ruiter van de horseboarders moest deze in het veld oprapen en vervolgens in de baan leggen voor de horseboarders. Deze mensen, die op een board met wielen staan en worden voortgetrokken door een paard, moesten de bal oprapen en weer terugbrengen naar de katapult. Elke manche, 5 in totaal, werd door de hertogin bepaald wie deze had gewonnen. Uiteindelijk wist het blauw-rode team met 3-2 te winnen van de geel-rode boarders en werden door de hertogin tot ridder geslagen. Na de ereronde van de Horseboarders was de dag in Frederiksoord dan echt ten einde.

Foto: JPitty
Maar wat een prachtige dag was het. Mooi weer, leuke standhouders om je portemonnee en bankrekening finaal leeg te shoppen, prachtige shows en ook organisatorisch was het allemaal dik in orde. Genoeg te eten en te drinken verkrijgbaar voor een redelijke prijs, voldoende toiletten te vinden voor de hoge nood, een mooi terras om te zitten en zelfs een paardentram die pendelde tussen het evenemententerrein en de parkeerplaats 1 kilometer verderop. Parkeerplaatsen waren ook goed aangegeven, de spandoeken waren niet te missen. Het evenement was ook leuk voor kinderen en zelfs de hond is van harte welkom! Er was zelfs een kraan om water de tappen voor de viervoeter. Beestje moet wel aangelijnd zijn en hetgeen Rakker of Fikkie achterlaat, moet wel even worden opgeruimd. Bij de kassa kon je daarvoor poepzakjes krijgen. De gemoedelijke sfeer deed de rest. Mocht je volgend jaar met de Pinksteren een leuk evenement willen bezoeken met het gezin, denk dan ook eens aan Paard & Erfgoed!