Pinksterrit Bad Kötzting: al ruim 600 jaar een traditie

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 26990
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Pinksterrit Bad Kötzting: al ruim 600 jaar een traditie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-05-24 22:27

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

Afbeelding
De Pinksterrit in Bad Kötzting in 1997. Foto: Lothar Spurzem/Wikimedia Commons


Van 18 tot en met 27 mei vindt in Bad Kötzting in de streek Beieren weer de traditionele Pinksterfeestweek plaats. Dit volksfeest beleeft dit jaar zijn 75e editie. Elke ochtend om 11:00 uur gaan de luiken van het carillon van het oude stadhuis open en beginnen er figuren te draaien, die scenes uit de pinkstergewoonten in deze plaats uitbeelden. Tien dagen lang is het feest.

Maar het absolute hoogtepunt van de feestelijkheden is de pinksterrit op pinkstermaandag. Deze wordt als sinds 1412 jaarlijks verreden, en is het oudste traditionele evenement in de streek Beieren. Met zo’n 800 tot 900 deelnemende ruiters en paarden is dit ook een van de grootste optochten te paard in Europa. Traditiegetrouw begint de rit op pinkstermaandag om 8:00 uur. Dit is een zogeheten eucharistische processie te paard, een soort pelgrimstocht voor mannen. De rit leidt naar de Sint-Nicolaaskerk in Steinbühl, zo’n zeven kilometer verderop, en dat is niet zomaar. Want volgens een eeuwenoude legende moest een geestelijke daar in 1412 de Heilige Sacramenten brengen naar een man die stervende was. Deze geestelijke en de sacramenten werden beschermd door dappere Kötztinger mannen.

In de kerk in Steinbuhl zal de pinkstermis worden gehouden. Daarna is er een korte rustpauze, waarna de pelgrims te paard terugkeren naar Bad Kötzting. Daar volgt een processie naar het plein voor de Sint-Vituskerk, waar het tijd is voor de volgende traditie. De aalmoezenier (een geestelijk ambtsdrager) die in de stoet meereed, zal aan de pinksterbruidegom de deugdkroon overhandigen. Deze pinksterbruidegom is altijd een vrijgezelle, rooms-katholieke jongeman uit Bad Kötzting en wordt van tevoren voorgedragen door de gemeenteraad. De stadspastoor benoemt hem vervolgens officieel tot pinksterbruidegom. De deugdkroon is een filigreinwerk van goud- en zilverdraad, die gemaakt wordt door de Cistercienserinnen-abdij in Seligenthal. Tijdens de pinksterrit draagt de aalmoezenier deze op de monstrans. Hiermee geeft hij de zegening bij de vier evangeliën en aan het einde van de Pinkstermis. Na de overhandiging van de deugdkroon trekt de pinksterbruidegom naar het huis van zijn ouders, waar hij zijn twee zelfgekozen bruidsjonkers vermaakt. Rond 16:00 uur gaan de mannen naar het huis van de pinksterbruid, die is uitgekozen door de pinksterbruidegom, om haar op te halen voor de optocht van het pinksterbruidspaar en de bruidsjonkers. Ze paraderen dan door het feestelijk versierde centrum naar een hotel, waar een symbolische pinksterbruiloft wordt gevierd. Ook de pinksterbruid en de bruidsjonkers moeten vrijgezel en rooms-katholiek zijn en net als de pinksterbruidegom in Bad Kötzting wonen.

De ruiters dragen op deze dag traditionele klederdracht en degenen die al langer meedoen aan de pinksterrit, krijgen een vlag of een erelint van de stad. Ook de paarden zijn prachtig versierd met papieren rozen in verschillende kleuren, die rond deze dagen overal verkrijgbaar zijn. Ze zijn los te koop, maar ook als boeket of krans met linten eraan. De voortuigen en hoofdstellen die de paarden dragen, naast hun zadel of hoofdstel, zijn ook prachtig versierd. Deze worden met de hand gemaakt door zadelmaker Josef Piendl en zijn 25-jarige dochter Maria, die in zijn voetsporen is getreden. Vorig jaar slaagde zij voor het meestersexamen en op een dag wil zij het familiebedrijf in Bad Kötzting overnemen. Aan BR.de vertellen zij dat zij vervuld zijn met trots als zij de paarden met het door hen gemaakte harnachement door de straten van Bad Kötzting zien rijden.

Rond de pinksterdagen is er in Bad Kötzing nog veel meer te doen op paardengebied. Zo is er op de zaterdag voor Pinksteren een paardenmarkt en op pinksterzondag vindt een prestatietest plaats voor Haflingers en koudbloedpaarden. De rest van de feestweek is er een gevarieerd cultureel programma en er zijn volksfeesten. In 2015 werd de Kötzinger Pfingstritt officieel opgenomen in het Bayerische Landesverzeichnis des immateriellen Kulturerbes, een lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Beieren.

Gebruikte bronnen:

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37458
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: Pinksterrit Bad Kötzting: al ruim 600 jaar een traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-24 23:07

Het klinkt als een fijne traditie die met veel plezier in ere gehouden wordt. Mooie versieringen op de foto ok