Brits teampaard Briolinca met sportief pensioen

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14303
Geregistreerd: 20-04-16

Brits teampaard Briolinca met sportief pensioen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-05-24 08:45

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Gareth Hughes en Briolinca. Foto: © FEI/Jon Stroud


Het drievoudig Britse teampaard van Gareth Hughes, Briolinca, is teruggetrokken uit de wedstrijdsport.

Briolinca is een 18-jarige KWPN-merrie. Haar vader is Trento B, en haar moeder Trolinca (Royal Dance x D-Day). Ze is gefokt door de gebroeders Van der Steen uit Nederland.

Classic Briolinca
Briolinca werd als driejarige ontdekt in Nederland. Ze werd gekocht door het echtpaar Hughes, in samenwerking met zakenpartner en vriendin Julia Hornig.

Als jong paard werd ze eerst gereden door Rebecca, voordat Gareth het overnam. Hughes en Briolinca maakten in 2015 hun internationale wedstrijddebuut tijdens het CDI Hartpury, waar ze direct een score van 71,300% behaalden.

De bruine merrie werd in haar topjaren niet vaak uitgebracht. Na Hartpury kwam ze ook aan de start op CDI Perl, maar in 2016 kwam ze alleen naar Roosendaal. Ze kwam niet door de veterinaire controle van CDIO Rotterdam en lag daarmee uit de selectie voor het Britse olympische team. In 2017 kwam ze terug in de ring tijdens CDIO Compiègne, haar eerste en enige internationale wedstrijd dat jaar.

De geweldige merrie vond in 2018 eindelijk haar draai en behaalde steevast scores van in de 70% in Keysoe, Compiegne and Bolesworth. Ze stonden op de shortlist voor het Britse team voor de World Equestrian Games, maar ze werden niet geselecteerd. Ze werden dat jaar echter wel Brits kampioen in de Grand Prix.

Brits teampaard
Briolinca's beste jaren waren 2019 en 2022.

Na een overweldigende score van 77,170% in de Special op het CDIO Compiègne van 2019, eiste ze eindelijk een plek op in het Britse team voor het EK in Rotterdam. Ze overtrof alle verwachtingen en met Inez Benak werd ze de best scorende combinatie van Groot-Brittannië werden met een 80,125% en een 10e plaats in de finale van de kür op muziek, nadat ze 7e werden in de Special met 78,085%.

In oktober 2020 kwam ze alleen aan de start tijdens CDI Kesoe. Ze kwalificeerde zich niet voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokio omdat ze niet fit was.

In 2022 maakte ze een sterke internationale comeback tijdens CDIO Compiegne. Ze startte daarna alleen nog tijdens CDI Wellington Heckfield, om zo te voldoen aan de minimumeis om een plek in het Britse team voor het WK in Herning te bemachtigen. Ze wonnen hier zilver met het team, en eindigden op de vijfde plaats in de kür op muziek. Ze eindigde het jaar met een tweede plaats tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbeker in Londen.

Briolinca's laatste wedstrijdseizoen met Gareth Hughes was in 2023. Ze liep toen ook weer slechts twee wedstrijden (Windsor en Wellington), om haar plek in het Britse team voor het EK in Riesenbeck te behouden. Ze won hier teamgoud en werd veertiende in het individueel klassement van de Special, met 74,651%. Ze behaalde de vierde score voor Groot Brittannië en haalde hiermee de kür niet.

Pensioen
Door de afwezigheid van Briolinca tijdens het EK van 2023 in Riesenbeck was het niet waarschijnlijk dat Hughes een plek in het Britse olympische team met haar wilde bemachtigen.

Nadat Briolinca niet had deelgenomen aan 2024 CDI's in Groot-Brittannië (Hickstead, Windsor, Addington) of op het Europese vasteland, begon de tijd te dringen om haar vorm en fitheid te bewijzen aan de selecteurs .

Eurodressage vroeg vorige week of Briolinca naar Hickstead ging, ook al was haar FEI-paspoort nog niet geactiveerd voor 2024. “Ze is volop aan het werk en wel, we zijn nu eigenlijk aan het bespreken wat we verder met haar gaan doen”, vertelde Rebecca Hughes. Zes dagen later haar pensioen officieel aangekondigd.

“Het is geen makkelijke beslissing geweest, vooral omdat het een olympisch jaar is, maar we wilden het beste doen voor onze geweldige merrie en haar op haar hoogtepunt met pensioen laten gaan. Ze was de afgelopen vijf jaar een van de toppaarden in de internationale sport”, liet de familie Hughes weten.

Dankwoorden
“We moeten zoveel mensen bedanken voor alles wat ze in de loop der jaren hebben gedaan, maar een speciaal bedankje gaat uit naar onze vriendin en geweldige eigenaresse Julia Hornig, die ons niets anders dan ongelooflijk heeft ondersteund sinds we Briolinca als driejarige vonden, een heel speciaal bedankje voor Steph Sharples die haar leven heeft gewijd aan ons en Briolinca, tijdens haar hele carrière.”

Rebecca gaat verder: “de meeste dank gaat uit naar Briolinca, ons unieke hartenpaard. Ze gaat gezond en gelukkig met pensioen en zal nu nog vele jaren een geweldige leermeester zijn.”


Afbeelding

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmyJamess, angelxroos, anjali, Chinas, Fantast, fierefluiter, gerbilGizmo, gerlienke, lukka63, MallyBelly, sinnekinne en 10 bezoekers