Pilotprogramma voor jonge paardenrubrieken van start

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14303
Geregistreerd: 20-04-16

Pilotprogramma voor jonge paardenrubrieken van start

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-05-24 19:24

KNHS
Sport

Afbeelding
Marten Luiten. Foto: Marlies Trap Fotografie


Het nieuwe pilotprogramma voor de 4- en 5-jarige paardenrubrieken is van start gegaan. In Exloo en Schijndel zijn de eerste combinaties in de baan verschenen, en zijn er mooie resultaten behaald. Jonge paarden-rubrieken zijn er voor iedereen en geven paard en ruiter de kans om het beste uit zichzelf te halen op een ongedwongen manier. Het geeft de ruiters op Lichte Tour-niveau of hoger tevens de kans om zich met een jong paard te selecteren voor de Hippiade in deze rubriek.

De inhoud van de pilot
In de discipline dressuur is een pilot gestart met jonge paarden-rubrieken voor 4- en 5-jarige paarden. Een van de voordelen van deze pilot is dat het ruiters en amazones de mogelijkheid biedt om, door middel van een vrije proef, onderdelen op een dusdanige manier uit te voeren dat het op dat moment het meest optimaal is voor het paard. Het vernieuwde format is van start gegaan in Exloo, waar jurylid Cindy Heijligers jureerde. Cindy vindt het een leuke vernieuwing: “het zijn geen jonge paarden-proeven die je normaal kent. Het gaat niet om de kwaliteit van het paard, maar echt om hoe het paard wordt voorgesteld en de opleiding van het paard. Als jurylid is het heel prettig dat je naar een combinatie kunt kijken die het paard op een zo prettig mogelijke manier voorstelt, en lijnen laat zien wat op dat moment passend is bij de combinatie. Dit zorgt ervoor dat ruiters de jonge paarden op een ontspannen manier door de baan kunnen rijden.”

Iedere ruiter of amazone met een 4- of 5-jarig paard kan deelnemen aan de selecties. De beste 4 combinaties van iedere rubriek op de selectiewedstrijd mag deelnemen aan de finale die gehouden wordt tijdens de Hippiade op zondag 18 augustus. Het is een mooi programma voor de groep ruiters die niet kunnen deelnemen aan de regiokampioenschappen omdat ze met een ander paard Lichte Tour of hoger starten, maar ook de groep ruiters die hier wel aan deelneemt kan deze selecties rijden. Als je met het 4- of 5-jarig paard hebt deelgenomen aan zowel de pilot als een regiokampioenschap, dan moet je kiezen in welke rubriek je wilt starten tijdens de finale op de Hippiade. Deelnemer Marten Luiten is te spreken over het programma: “ik vind het super leuk dat je op deze manier toch de kans hebt, ondanks dat je misschien andere paarden in de subtop hebt, om waardevolle ervaring op te doen met jonge paarden én tegelijkertijd toe te werken naar een kampioenschap. Dat vind ik echt een meerwaarde ten opzichte van andere competities voor jonge paarden. Die zijn ook zeker leuk om te rijden, maar hier kan ik doelgericht richting een KNHS-kampioenschap werken.”

De winnaars in Exloo en Schijndel
In Exloo heeft het eerste selectiemoment plaatsgevonden, waarbij Nienke Wildenboer met haar paard Brinkhof’s Jodokus de overwinning bij de 4-jarigen wist te behalen. De combinatie reed een score van 67,52% bijeen. Marten Luiten was met zijn paard Odono HDR de beste bij de 5-jarige paarden, met een score van 69,62%. Jurylid Cindy Heijligers heeft lovende woorden over deze twee combinaties: "Nienke Wildenboer reed hele fijne, logische lijnen en kon het paard goed in balans houden. Doordat het paard ook mooi de hand volgde en er fijn contact was, hebben beide juryleden haar op de eerste plek gezet. In zo’n proef kunnen natuurlijk altijd foutjes zitten, maar vaak zie je wel of de basis goed is. Dat kwam bij Nienke en haar paard mooi naar voren. Marten was echt een uitblinker en viel vooral op door zijn vriendelijke rijstijl. Hoewel het paard soms wat last had van wat spanning, kon hij dit op een hele correcte en ontspannen manier oplossen. Hij maakte daarbij goed gebruik van de rijbaan en reed lijnen die goed passen bij de opleidingsfase van zijn paard, wat resulteerde in hoge scores voor harmonie.”

Op het tweede selectiemoment in Schijndel zijn er ook weer goede 4- en 5-jarige paarden voorgesteld. Bij de 4-jarige paarden ging de overwinning naar José van Haaren met haar paard Perfect Ritme. Deze combinatie reed een mooie score bijeen van 74,66%. KNHS-talententeamlid Robin Heiden reed samen met KWPN-hengst One Million naar een score van 74,17%, wat goed was voor de eerste plaats bij de 5-jarige paarden.

Het maken en rijden van vrije proeven
Ruiters hebben de vrijheid om de volgorde van de verplichte onderdelen te bepalen, waardoor ze hun paard op een manier kunnen voorstellen die op dat moment het beste past bij het opleidingsniveau van het paard. De nadruk ligt hierbij op harmonie en ontspanning. Het is wel zo dat de klasse 4-jarigen gelijkgesteld wordt aan de L1-klasse en dat de klasse 5-jarigen beschouwd wordt als de M1-klasse. Voor elke proef, op welk niveau dan ook, geldt dat je alle verplichte oefeningen moet laten zien die in de L1 of M1 worden gevraagd. Bij het rijden van de vrije proef leveren zwaardere oefeningen of proeflijnen met een hoge moeilijks graad geen extra punten Op deze manier rijd je een proef die plezierig is voor jou en je paard, waarbij ontspanning en harmonie voorop staan. Omdat de combinaties in een wedstrijdring van 20x60 meter hun oefeningen laten zien, biedt dit de kans om het jonge paard en de ruiter meer ruimte te geven om de oefeningen goed voor te bereiden. Het is een geschikt moment om te laten zien hoe jij met de opleiding van jouw jonge paard bezig bent en hoeveel plezier jullie daar samen aan beleven. Marten Luiten heeft voor de selectie een vrije proef opgesteld en gaf de voordelen ervan aan: “Odono HDR heeft hele fijne gangen, maar met als highlight echt de stap en de galoponderdelen. Het is dan ook super fijn dat je tijdens het maken en rijden van een vrije proef, rekening kan houden met deze onderdelen. Zo heb ik er best een lang stuk stappen in verwerkt. De onderdelen die dan minder bevestigd zijn zoals het achterwaarts, doe ik dan mooi op de hoefslag of ergens meer achteraan. Op die manier krijg ik echt de kans om mijn paard op zijn best te laten zien.”

De laatste selectiewedstrijden voor de spannende finale
Marten vertelt waarom het een mooie kans is om deel te nemen: “ik zie niet in waarom je het niet zou doen met je jonge paard. Je komt op mooie wedstrijden, je hebt er goede subtop juryleden zitten. En het is ook zo dat als je een onderdeel hebt die nog net wat moeilijker is, dat je dat zelf kunt indelen dat het zo voordelig mogelijk uitkomt. Je hebt heel veel vrijheid, maar je kan toch veel ervaring opdoen.” Met nog vier selectiewedstrijden te gaan is er nog ruim de kans deel te nemen aan het pilotprogramma. Hieronder staan de verschillende selectiemomenten vermeld en de finale vindt plaats op de Hippiade.

  • Houten: 19 mei
  • Heeswijk Dinther: 8 juni
  • Lunteren: 26 juni
  • Delft: 7 juli

Voor meer informatie over het rijden en samenstellen van de proeven verwijzen we graag naar de Brochure pilotprogramma Jonge Paarden Dressuur en klik hier voor de bepalingen van het KNHS pilotprogramma Jonge Paarden Dressuur 4- en 5-jarigen.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: eva1969, Geertema, karinmanon, Lokii, speedfiets_2, xdesix en 9 bezoekers