Reddingsplan voor manege Sleen: 'Alle vertrouwen dat het goed komt'

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14184
Geregistreerd: 20-04-16

Reddingsplan voor manege Sleen: 'Alle vertrouwen dat het goed komt'

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-24 19:48

RTV Drenthe
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


De manege in Sleen is gered. Er is een nieuwe stichting in het leven geroepen, waarmee een doorstart gerealiseerd kan worden. Vanaf mei heeft de manege aan de Zetelveenweg weer capaciteit om nieuwe leden aan te nemen voor paardrijlessen. Dat meldt Mike Brandt, de kersverse voorzitter van de net opgerichte stichting Paardensportcentrum Sleen. "We hebben de zaken nu rond. Er is een lening afgesloten, zodat we de dieren en alle materialen hebben kunnen overnemen." Ook zijn er afspraken met de gemeente Coevorden gemaakt over de aanpak van achterstallig onderhoud aan het pand. En daarmee is een eventuele sluiting van de manege van de baan.

Onzekerheid door staat van onderhoud
Begin dit jaar was het allerminst zeker of de manege - waar toen nog zo'n driehonderd kinderen paardrijles kregen - open zou blijven. De exploitant van de manege kondigde aan met het werk te stoppen. Volgens haar omdat het pand, dat in eigendom is van de gemeente, niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. "De huidige staat van onderhoud vind ik niet voldoende voor mijn klanten", aldus exploitant Marelle Koopman destijds. Brandt: "En daarmee ontstond ineens een onzekere situatie, waardoor verschillende ouders van kinderen die hier op paardrijles zaten, besloten elders een plekje te zoeken." De nieuwe stichting onder leiding van Brandt neemt de exploitatie nu over, waarmee de continuïteit geborgd is."Koopman is binnen de nieuwe constructie bereid om als instructeur lessen te blijven geven en er komen mensen bij voor extra lessen. Daarmee hebben we vanaf mei weer volop plek." Ook voor nieuwe stalling van paarden en voor wedstrijden en evenementen is vanaf dat moment weer ruimte in Sleen.

'We moeten oog hebben voor veiligheid en welzijn van de jonge ruiters'
Wat betreft het achterstallig onderhoud, daarover worden volgens Brandt goede gesprekken met de gemeente gevoerd. "Bovendien hebben we zelf de afgelopen weken niet stilgezeten. Dat wat we deels aan onderhoud hebben kunnen oppakken, hebben we inmiddels uitgevoerd."

Het grootste probleem aan het jaren '60-pand, is het lekkende dak. "Waarbij we goed moeten kijken op welk niveau we het pand nog moeten verbeteren. We moeten kapitaalvernietiging voorkomen, maar tegelijkertijd moeten we nu ook oog hebben voor de veiligheid en het welzijn van de jonge ruiters."
Dat laatste heeft alles te maken met het verhuis- en nieuwbouwplan voor de manege. De gemeente wil het paardensportcentrum verplaatsen, zodat er op de huidige plek ruimte vrijkomt voor woningbouw. "Als we straks alles weer in de benen hebben, gaan we die gesprekken verder weer aan", aldus Brandt. "Het zou mooi zijn als we binnen twee tot drie jaar wel concrete stappen kunnen zetten in dat verhuisplan."

'Veel positieve geluiden'
De kersverse stichting presenteerde de plannen voor de doorstart deze week aan de ruiters en hun ouders. "We hebben veel positieve geluiden gehoord. Mensen zijn vooral blij dat Sleen haar manege houdt. In de jaren '60 was dit de eerste manege van Noord-Nederland, het zou ontzettend jammer zijn als daar nu een eind aan was gekomen. We zoeken nog naar vrijwilligers voor bijvoorbeeld achter de bar, de schoonmaak of in de stallen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen."
Voor het lesgeld heeft de doorstart voorlopig geen gevolgen, zegt de voorzitter. "In eerste instantie houden we de tarieven voor de paardrijlessen gelijk met de oude situatie. In de zomer gaan we evalueren en hebben we ook beter in beeld hoe het zit met onze kosten. Belangrijk is dat het ons er niet om gaat dat we winst maken. Ons belang was vooral behoud van de manege in Sleen."

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Adrija, Ann, Emese_Flower, Kaatastrof, Maanon_, Melzazu, sterregoud, Traiectum en 6 bezoekers