Je zenuwen onder controle in het zadel

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14173
Geregistreerd: 20-04-16

Je zenuwen onder controle in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-04-24 15:53

FEI
Algemeen

Afbeelding
Concentreer je bij spanning op je ademhaling en praat met je paard.
Foto: Imagine This Pictures


Zenuwen kunnen je focus verscherpen, maar er ook voor zorgen dat je je doelen niet bereikt...
Ze laten zien dat je het belangrijk vindt, dat je niet zelfgenoegzaam bent. Zenuwen kunnen je focus verscherpen en je helpen een beter resultaat te behalen. Ze kunnen ook je plezier in de weg staan: je kunt bevriezen van angst en je afvragen waarom je dit Ć¼berhaupt doet. Zenuwen mogen je er niet van weerhouden plezier te hebben. Ze kunnen op elk moment de kop opsteken. Voor sommigen is het springen of een wedstrijd, of gewoon bekeken worden. Voor anderen kan buitenrijden een uitdaging zijn. Je moet misschien op drukke wegen rijden, of langs enge dingen. De omgeving waarin we rijden is slechts een van de vele dingen die we niet kunnen veranderen of controleren, en dat moeten we accepteren. Wat we wel kunnen veranderen, is onze houding ten opzichte van deze moeilijke scenario's.

Focus op je ademhaling
Focus je op je ademhaling. Wees je bewust van je ademhaling als de zenuwen opkomen, hij zal oppervlakkig worden. Concentreer je op langzamer en dieper inademen, houd even vast en adem langzaam uit. Je kunt dit op elk moment doen: onderweg naar de wei, op wedstrijd, of als je opstapt. Probeer in en uit te ademen op de maat van de passen van je paard. Je kunt tegelijkertijd je lichaamshouding in het zadel controleren. Je wilt zeker zijn als je paard iets onverwachts doet. Denk praktisch in plaats van paniekerig.

Als je de neiging hebt om spanning te voelen tijdens het rijden, praat dan hardop tegen je paard. Wat dacht je van een liedje zingen? Leid jezelf af door te proberen de tekst te onthouden. Je kunt je bewust zijn van je omgeving zonder te focussen op iets dat mogelijk een probleem is. Je kunt je, zonder dat je het je realiseert, signalen naar je paard sturen dat er iets gevaarlijks of zorgwekkends aankomt. Je paard pikt jouw spanning op, dus zorg voor trucjes om dat tegen te gaan.

Wees logisch
Probeer minder emotioneel en meer logisch te zijn ten opzichte van de situatie waarin je je bevindt. Als je deelneemt aan een wedstrijd, herinner jezelf er dan aan dat je hiervoor getraind hebt en dat je in goede vorm bent aangekomen. Als je traint... je bent er om te leren. Falen is helemaal niet proberen. Je bent komen opdagen en doet je best. Soms, op bepaalde dagen, is dat genoeg. Neem het jezelf niet kwalijk, maar zoek naar het positieve in elke situatie en beschouw alles wat niet helemaal volgens plan verloopt niet als een mislukking. Paarden hebben op zijn minst altijd een plan A en een plan B nodig. Als je je perspectief verandert, moet de onverwachte situaties niet zien als een mislukking. Zorgen maken neemt het plezier weg. Je zorgen maken over je rit voordat je gaat rijden, verandert niets aan wat er tijdens de rit gebeurt. Zeg tegen jezelf en je paard dat vandaag een goede dag wordt, en dat je rit leuk zal zijn.

Een populair hulpmiddel bij zenuwen is visualiseren hoe je wilt dat je rit of training verloopt. Manifesteren is een manier om die positieve gedachte uit te breiden. Als je nadenkt over hoe je wilt dat iets gaat, kun je helpen om het te laten gebeuren als je je er maar genoeg op concentreert. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar een doel voor ogen hebben kan geen kwaad.

Schrijf het op
Notities maken op je telefoon, of alle goede dingen opschrijven die tijdens het rijden gebeurden: het kan positieve ervaringen versterken en helpen om niet langer stil te staan bij het negatieve. Maak een dagboek en zorg ervoor dat je de goede momenten noteert. Die kleine overwinningen tellen echt. Het kan van alles zijn: opstappen en wegrijden zonder incidenten, tot een bepaald punt rijden zonder drama, of zelfs omgaan met een drama tijdens je rit en er doorheen komen - dat is succes.

Als je dingen hoort die je inspireren, of inspirerende citaten, schrijf ze dan op. 'Een dappere ruiter maakt een dapper paard', 'Wat er in je hersenen omgaat, komt er via de teugels uit'. Voeg deze samen en voor je het weet heb je een mantra gecreƫerd om te reciteren.

Tot slot: denk na over hoe je wilt dat anderen je zien. Hoe wil je als ruiter gedefinieerd worden? 'Fake it till you make it'. Het is zeker het proberen waard.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, doezel2, DotBot, Johnie, lovemyhorse1, mirtedl, Mutti en 6 bezoekers