Lage instaphoogtes voor de springsport

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 14060
Geregistreerd: 20-04-16

Lage instaphoogtes voor de springsport

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-03-24 19:40

KNHS
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Er zijn talloze ruiters die dolgraag willen beginnen met het rijden van springwedstrijden, maar die de instaphoogte te hoog vinden. Ze zouden graag eens willen deelnemen voor de prijzen en de echte wedstrijdervaring willen beleven, maar door het hoog houden van het instapniveau op de springwedstrijden blijven hun dromen voorlopig op de plank liggen. Gelukkig is het springreglement in 2022 aangepast, waardoor het nu al mogelijk is om te springen vanaf hoogtes van 30 cm.

Echter, tot op heden worden er nog te weinig wedstrijden met lagere hoogtes uitgeschreven. Een gemiste kans voor zowel wedstrijdorganisaties en ruiters? Angelique Dohms van rijvereniging HSV de paardenvriend in Reuver zei voorheen ook: "30 cm? Moet je dat wel doen?" Toch hebben ze de stap genomen en schrijven ze deze ‘instaphoogtes’ nu uit voor de pony’s en zien de successen ervan! We vertellen je graag meer over de voordelen en mogelijkheden.

Het wijzigen van het springreglement in 2022
De KNHS heeft op 1 april 2022 belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het wedstrijdreglement springen. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de deelname aan springwedstrijden toegankelijker en flexibeler te maken, met een passend aanbod voor elke ruiter en op elk niveau. Een van de belangrijkste stappen die toen genomen is, is het verlagen van de instaphoogtes. Deze verlaging heeft als doel om het voor meer ruiters mogelijk te maken om deel te nemen aan wedstrijden zonder zich geïntimideerd te voelen door de hoogte van het parcours. Een wijziging die hieruit voortkomt, is het toestaan van een instaphoogte van 30 centimeter voor alle categorieën, ongeacht de grootte van de pony/het paard.

Op de wedstrijden kunnen sinds 2022 de volgende klassen en tussenhoogtes (lichte achtergrond) uitgeschreven worden:

Afbeelding

Weinig wedstrijdorganisaties organiseren wedstrijden met lage instaphoogtes
Het valt op dat er momenteel weinig wedstrijden worden georganiseerd met lagere instaphoogtes, vooral bij de paarden. Het is niet nodig om meteen hoogtes van 30 cm te hanteren, maar het zou al veel helpen als er bijvoorbeeld wedstrijdrubrieken vanaf 60 of 70 cm worden uitgeschreven. Voor veel wedstrijdruiters is de stap naar een meter hoogte erg groot en daarom wordt deze stap momenteel minder vaak genomen. Deze situatie is ook zichtbaar bij de pony's. Veel kinderen groeien snel, en beginnen vaak met hun eerste wedstrijden op grotere pony's. Velen beginnen niet meer met A- of B-pony's, maar nemen deel aan springwedstrijden met bijvoorbeeld C- of D-pony's. Omdat er ook bij de pony's weinig lagere hoogtes worden aangeboden voor de cat. C-, D- en E- pony’s en veel wedstrijdorganisatoren nog steeds uitgaan van de oude B-hoogtes, moeten deze kinderen op een relatief hoog niveau instromen. Verlaging van de hoogte zal de instap in de springsport voor kinderen aantrekkelijker maken. Het is belangrijk dat wedstrijdorganisaties hierop inspelen, zodat de groei aan de onderkant van de springsport gewaarborgd blijft.

Voordelen van springparcoursen met lage instaphoogtes
Waarom zou een organisatie dit niet overwegen om lagere hoogtes uit te schrijven, gezien de vele voordelen die ermee gepaard gaan? Je kunt namelijk ongeacht het aantal deelnemers in een klasse/hoogte categorieën van pony’s samenvoegen. De volgende samenvoegingen zijn hierbij mogelijk: A/B, A/C, A/B/C; B/C; C/D; C/E; C/D/E en D/E. Daarnaast is het mogelijk om (bij de pony’s na samenvoegen van de categorieën) bij een rubriek met minder dan 8 deelnemende combinaties deze in handicap te laten verrijden met de naastgelegen klasse/hoogte. Voorheen werden er verschillende hoogtes uitgeschreven per ponycategorie, maar dat is nu niet meer nodig. Als je bijvoorbeeld 40 cm uitschrijft voor A-pony's, dan kan je deze hoogte ook openstellen voor de andere categorieën. Op die manier creëer je meer mogelijkheden voor deelnemers en als wedstrijdorganisatie is dit alleen maar voordelig. Je hebt meer deelnemers in een klasse en hoeft minder prijzen toe te kennen in verhouding tot het aantal deelnemers.

Tinet Schutte organiseert vaker springwedstrijden voor rijvereniging De Heuvelruiters in Wezep, waarbij regelmatig lagere hoogtes worden uitgeschreven. Ze beginnen met de pony’s al bij 30 cm en ongeacht of je nou op een A- of E-pony zit, kan iedereen meedoen. Zo vertelt ze: "Kinderen vinden het erg leuk. Wij schrijven alle categorieën uit, dus ook 30 cm voor een E-pony. Vaak zie je dan onervaren kinderen met ervaren pony’s, of ervaren kinderen met jonge pony’s. Het mooie daarvan is dat je iedereen wat kunt bieden." Deze hoogtes uitschrijven, leidt dus tot een win-winsituatie voor zowel deelnemer als organisator.

Op deze manier worden er kansen gecreëerd voor het opleiden van jonge paarden en pony's. Niet alleen beginnende springruiters, maar ook jonge paarden en pony’s krijgen hiermee de kans om wedstrijdervaring op te doen op een lagere hoogte.

Nieuwe doelgroep
Het belangrijkste aspect van het uitschrijven van wedstrijden met lagere instaphoogtes is niet alleen het vergroten van het aantal deelnemers, maar ook het aantrekken van een nieuwe doelgroep. Ruiters die niet alleen een oefenparcours willen springen, maar echt willen deelnemen aan een wedstrijd. Of zoals eerder genoemd, ponyruiters op relatief grote pony's die ook graag deel willen nemen aan de wedstrijd. Deze nieuwe doelgroep zal een waardevolle toevoeging zijn voor de springsport in Nederland. Daarnaast bieden wedstrijden met lagere instaphoogtes ook een uitgelezen kans voor beginnende ruiters en jonge talenten om ervaring op te doen in een competitieve setting. Daarbij kun je tegenwoordig, na afloop van jouw deelname, een rijstijl protocol inzien met een tip en top van de jury om gelijk verder mee aan de slag te gaan en jouw rijstijl verder te ontwikkelen.

Angelique Dohms van rijvereniging HSV de paardenvriend in Reuver kan dit beamen. "Vooral bij de pony’s zien we jonge kinderen die eigenlijk bij de hogere hoogtes nog een halfjaar tot een jaar moeten wachten, maar nu wel kunnen meedoen, of te wel jonge kinderen met weinig ervaring. Bij de paarden merken we dat veel combinaties aangeven dat de hoogtes toch iets te veel van het goede zijn. Voor hen is 70 of 80 cm springen genoeg. Dat is hun grens, en daar willen ze graag blijven rijden."

Het aanbieden van springparcoursen met lagere instaphoogtes biedt dus een scala aan voordelen voor zowel wedstrijdruiters als organisatoren. Door de drempel te verlagen, kunnen meer ruiters deelnemen en ervaring opdoen in een competitieve setting, wat bijdraagt aan de groei en diversiteit van de springsport. Bovendien opent het de deur voor nieuwe doelgroepen en creëert het kansen voor zowel jonge paarden/pony’s als beginnende ruiters om zich te ontwikkelen. Het is een win-win situatie die de springsport in Nederland alleen maar ten goede komt. Waag de sprong en schrijf de lage instaphoogtes uit om zelf de ervaringen mee te krijgen.