Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:Hoewel een drager van de ziekte mag blijven leven, gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, moet het dier levenslang in quarantaine blijven, op minimaal 200 meter van andere paarden. Hierdoor kunnen met het door een insect opgezogen bloed geen andere paardachtigen worden besmet.
karuna schreef:Wat een horror. Nu heel hard duimen dat de rest niet besmet is. En hopen dat diegene die zonder controle het dier heeft verplaatst wordt aangepakt
Citaat:Het paard liep in een koppel van zeventien dieren. De overige dieren hebben de ziekte niet.
ElCid schreef:Citaat:Hoewel een drager van de ziekte mag blijven leven, gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, moet het dier levenslang in quarantaine blijven, op minimaal 200 meter van andere paarden. Hierdoor kunnen met het door een insect opgezogen bloed geen andere paardachtigen worden besmet.
Dit snap ik niet: vliegen die insecten dan niet verder dan 200 meter..............
Blijkbaar is de ziekte dus niet overdraagbaar van paard op paard maar kan alleen doorgegeven worden als een insect welke besmet bloed heeft opgezogen een ander paard steekt? Dan heeft die 200 meter i.m.o. geen enkele zin...
Citaat:Infectieuze Anemie
Pas geleden is er een geval van infectieuze anemie opgetreden net over de grens in België.
Eén paard is gestorven, een andere werd geëuthanaseerd en de resterende paarden van het bedrijf werden voor drie maanden in quarantaine geplaatst waarbij de nodige bloedonderzoeken doorgevoerd zullen worden. Het paard liep in een koppel van zeventien dieren die illegaal vanuit Hongarije ingevoerd waren.
Let op: in de media wordt het moeraskoorts genoemd. Maar dit is onjuist. Het gaat over het Equine infectieuze anemie virus, wat enkel besmettelijk is voor paarden.
Hieronder enkele feiten met betrekking tot infectieuze anemie:
EIA is een ziekte die in het acute geval bloedarmoede en terugkerende koortsperioden kan veroorzaken bij paarden, muilezels en ezels
Bron van besmetting:
• Het bloed van zieke paarden
o Via bloedzuigende insecten, voornamelijk dazen en stalvliegen (niet door muggen en knutten)
o Via naalden/instrumentarium
• Via natuurlijke dekking
• De kans is zeer klein dat de bloedzuigende insecten het virus verder dan 200 meter kunnen verspreiden
Symptomen
• 7-10 dagen na de besmetting zullen de paarden de eerste klinische tekenen laten zien. Waarbij er als eerste een koortspiek gezien kan worden. Daarnaast wordt het paard drager en kan episodes doormaken met hoge koorts, bleke slijmvliezen, verminderde eetlust, vermageren en vochtophopingen onder de buik/benen.
Een bloedtest in het bloed kan de infectie aantonen
Er is helaas geen specifieke therapie beschikbaar en kan er helaas enkel ondersteunend behandeld worden. Daarnaast is er ook geen vaccinatie beschikbaar.
Nederland is ‘vrij’ van infectieuze anemie, wat betekent dat het hier niet voorkomt. Omdat paarden levenslang drager worden besluit de overheid in de meeste gevallen dat de geïnfecteerde paarden geëuthanaseerd moeten worden.