Veel nieuwe ervaringen op regiofinale NK Springen Manegeruiters

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13772
Geregistreerd: 20-04-16

Veel nieuwe ervaringen op regiofinale NK Springen Manegeruiters

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-02-24 19:01

KNHS
Sport

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Zondag 4 februari stond in Blokker op Manege de Eenhoorn de laatste regiofinale van het “Nederlands Kampioenschap Springen Manegeruiters” op de agenda. Op deze mooie manege was een uitdagend parcours uitgezet voor alle deelnemende ruiters. De spanning was te voelen want deze regiofinale was tevens de laatste mogelijkheid om een ticket voor de halve finale te machtigen. Ruiters streden in drie verschillende categorieën S40, S60 en S80. De professionele juryleden konden mooie punten kwijt op onderdelen zoals wijze van rijden, houding en zit, binnenkomen, groeten en algehele verzorging.

Voor iedere categorie geldt dat alleen de hoogstgeplaatste deelnemers doorgaan naar de landelijke halve finale op 3 maart bij Stal Groenendaal in Bunschoten. Vanuit de halve finale gaan alleen de beste ruiters door naar de grote finale op 24 maart op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo, waar er gestreden zal worden om de titel ‘Nederlands Kampioen Springen Manegeruiter 2024’. Het ruitersportcentrum wat tijdens de finale het beste presteert, maakt ook nog eens kans op de titel ‘Best springend Ruitersportcentrum van het jaar’.

Drie debutanten
Tijdens deze regiofinale kwamen maar liefst drie ruitersportcentra voor het eerst aan de start met hun ruiters. RSC de Schimmelkroft, VarioHippiQue en Ponyclub Zuidoost Beemster debuteerden en hadden gelijk de smaak goed te pakken. Martin Huitema van RSC de Schimmelkroft vertelt: “We wilden het springen voor manegeruiters wat meer leven inblazen op ons bedrijf. Het was duidelijk gelijk populair, want er wilden veel ruiters meedoen. Normaal gesproken vinden de activiteiten voor manegeruiters altijd op ons bedrijf plaats, maar door hier aan deel te nemen is het ook erg leuk om met de manegeruiters en -paarden op pad te gaan. De ruiters leren dat er vaak wel wat meer bij komt kijken om op ander terrein te rijden.” Manegeruiter Fleur rijdt bij de Schimmelkroft: “We bereiden samen alles voor. We vullen de hooinetten, wassen de paarden en laden de vrachtwagen in. Van te voren oefenen we het springen extra in de springlessen en ik heb me namens een springwedstrijd voor deze regiofinale kunnen kwalificeren, heel erg leuk!”

VarioHippiQue is enthousiast gemaakt door ruiter Rayna. Zij zag de springcompetitie voorbij komen en heeft instructrice Edith overgehaald om mee te mogen doen. Edith: “Het is een ontzettend leuk evenement, goed georganiseerd en de communicatie vooraf was duidelijk. Het is een leerzame ervaring voor Rayna. We weten nu hoe het er aan toe gaan en kunnen komend jaar kijken of we meer ruiters enthousiast kunnen krijgen om mee te doen bij de volgende editie.

Ponyclub Zuidoost Beemster heeft één van de weinige mannelijke kandidaten meegenomen en deden vandaag ook voor het eerst mee. Mats, ruiter bij Ponyclub Zuidoost Beemster: “Ik heb vandaag heel veel geleerd. Ik kreeg naderhand waardevolle tips waar ik gelijk thuis mee aan de slag kan.” Marjolein, instructrice bij de Ponyclub ziet veel meerwaarde in deelname aan de competitie: “Het een hele leuke ervaring voor de ruiters. Ze krijgen gelijk feedback na het parcours en door naar andere te kijken is het voor iedereen een leerzame dag. Het is heel laagdrempelig en de sfeer is ontzettend goed. We overwegen zeker volgend jaar weer mee te doen.”

Deelnemers van het eerste uur
Naast deze debutanten waren er ook twee deelnemende bedrijven met al veel ervaring met deze springcompetitie. Ruitersportcentrum Ermelo, een deelnemer van het eerste uur en Stal Groendaal die met maar liefst 18 ruiters deelnam in Blokker.

Lieke van Velzen, instructeur bij RSC Ermelo: “We doen al 10 jaar mee met de springcompetitie. Het teamgevoel wat er ontstaat door hieraan deel te nemen is geweldig. Het is leuk om hier samen naar toe te werken en samen op pad te gaan. Iedereen doet mee voor de lol, dat is het belangrijkste.” Zoë, ruiter bij RSC Ermelo: “Ik moest vanochtend al op 5.00 uur opstaan. Ik vond het wel spannend, maar het ging heel goed vandaag!”

Stal Groenendaal pakt de voorbereiding ook serieus aan. Natasha Smit, instructrice bij Stal Groenendaal vertelt: “De manegeruiters zijn onze kweekvijver voor de sport. Elk jaar hebben we een nieuwe groep ruiters in de S80 want daarna stromen ze vaak door naar de KNHS-wedstijden. Ze gaan dan met onze sportpaarden, die in de manege lopen, door. Vaak maken ze dan onderdeel uit van het TTG (Talententeam Groenendaal). We zijn al gewend elke week met manegeruiters op pad te gaan, maar met het NK Springen voor Manegeruiters is altijd wel bijzonder. De titel van het ‘NK Springen Manegeruiters’ maakt het wel bijzonder en geeft het wat meer allure. We hebben twee jaar op rij de titel ‘Best Spring Ruitersportcentrum gewonnen, dus dit jaar gaan we natuurlijk voor die derde zege!

Uitslag S40
1 Yana Bonneveld Stal Groenendaal 84,8
2 Yealle de Graaf Stal Groenendaal 84,6
3 Raven Ambrosius Rsc Ermelo 83,9
4 Amélie Pas Stal Groenendaal 83,8
5 Lyndi de Vries Manege Beukers 82,2
6 Tess Grossman Stal Hoogwoud 80,5
7 Emily Swalue Manege de Eenhoorn 79,9
8 Johanna van Halteren Stal Groenendaal 79,5
9 Tess Boddeman Manege Beukers 79,4
10 Emma Kramer Manege de Eenhoorn 78,1
11 Hailey Blaauw Manege de Eenhoorn 77,5
12 Bente van Pruissen Manege Beukers 77,5

Uitslag S60
1 Sophie Thoben Stal Groenendaal 86,5
2 Isabelle Benning Manege de Eenhoorn 83,2
3 Jente Christ Stal Groenendaal 83
4 Beliane Ruizendaal Stal Groenendaal 82,5
5 Nikki Trousselot Manege Beukers 82
6 Laura Vossen Manege de Eenhoorn 79,9
7 Emma de Haan Stal Groenendaal 79,4
8 Lieke van der Loo Manege Beukers 79
9 Melissa de Jong Manege Beukers 78,7
10 Saranne van Werven Rsc Ermelo 78,6
11 Rayna Busing VarioHippiQue 78,4
12 Fréderique Hoekstra Manege de Eenhoorn 77,6

Uitslag S80
1 Eva Hollegien Stal Groenendaal 81,5
2 Ayesha Pons Stal Groenendaal 80,7
3 Mara Kortekaas Manege Beukers 80,7
4 Loïs Eijbergen Stal Groenendaal 80,3
5 Lotte Spoolder Manege Beukers 80
6 Sam Verburg Manege de Eenhoorn 79,2
7 Helena Koknel Manege de Eenhoorn 79,2
8 Noa van Mansom Manege de Eenhoorn 77,3
9 Julie Faase Stal Groenendaal 77
10 Josefine Dupon Manege de Eenhoorn 76,7

Klik hier voor alle uitslagen

Disclaimer: Wij hebben geen foto die aansluit bij dit artikel, of waar wij toestemming voor hebben om te gebruiken. Daarom hebben wij er een foto ter illustratie bij gezet. Heb jij een passende foto met toestemming voor commercieel gebruik? Stuur dan even een PB naar één van de Nieuwsredactieleden of het Nieuwsredactie-account.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Cathalijne en 6 bezoekers