Algemeen

Stokpaardjes. Foto: Keppihevosharrastaja/Wikimedia Commons
Kinderen met liefde voor paarden spelenderwijs laten kennismaken met het thema paarden en kinderen in beweging krijgen: hobby horsing, of stokpaardrijden, helpt verenigingen en bedrijven om een aanbod voor kinderen te hebben, ook als er geen manegepaard beschikbaar is of geen plaats in een rijles. Het stokpaardrijden trekt tegenwoordig ook veel volwassenen aan, in tegenstelling tot de bedoelingen van de Duitse Hippische Federatie (FN). Thomas Ungruhe, hoofd van de afdeling paardensportontwikkeling bij de FN, beantwoordt hieronder een aantal van de meest gestelde vragen aan de FN.
FN Aktuell: Wat heeft stokpaardrijden met de paardensport te maken? Waarom is de FN betrokken bij het stokpaardrijden?
Thomas Ungruhe: “Het bijzondere aan de ruiter- en paardensport is de band met het paard. Daarnaast is stokpaardrijden geen paardrijden en vervangt het ook niet het rijden. Wat stokpaardrijden dan wel met de paardensport te maken heeft? Verenigingen en bedrijven gebruiken stokpaardrijden als een mogelijkheid om kinderen kennis te laten maken met het thema paard en ze te interesseren voor de paardensport. Kinderen die bij verenigingen en bedrijven komen voor stokpaardrijden, willen natuurlijk te paard. Zij zijn gefascineerd door paarden en willen rijden, voltigeren, paarden poetsen – alles doen wat je met paarden samen kunt beleven. Dat ondersteunen wij, net als de verenigingen en bedrijven: stokpaardrijden als aanloopje naar de paarden en de paardensport.
Dat stokpaardrijden in deze zin nu een rol speelt bij verenigingen en bedrijven, daar zijn een aantal redenen voor. Zo is de vraag naar paardrijlessen voor kinderen groter dan het aanbod. Stokpaardrijden is een mogelijkheid voor verenigingen en bedrijven om kinderen niet op een wachtlijst te zetten, maar ze ook een kans te geven om zich in de aanwezigheid van paarden op een speelse manier met deze dieren bezig te houden. Dat helpt om de kinderen betrokken te houden bij de paardensport.
Stokpaardrijden brengt kinderen ook in beweging. Het bereidt de kinderen niet alleen theoretisch, maar ook op een sportieve manier voor op het paardrijden. Er worden niet alleen rijbaanfiguren geoefend en hindernissen genomen, maar er kan ook kennis over paarden overgedragen worden.
Stokpaardrijden biedt verenigingen en bedrijven ook de mogelijkheid om nieuwe kinderen/leden/klanten te werven, zoals hierboven beschreven, of in het kader van evenementen, door ook wedstrijden uit te schrijven voor mensen die niet of nog niet paardrijden.
Stokpaardrijden levert daarmee een bijdrage aan het thema maatschappelijke waardering en ook bij de gezamenlijke acceptatie van de paardensport. We hoeven kinderen met interesse in paarden en hun ouders niet af te wijzen. Hierdoor neemt het aandeel mensen dat positief tegenover paarden staat alleen maar toe.”
FN-Aktuell: Waarom is stokpaardrijden in de wedstrijdbepalingen (WBO) opgenomen?
Thomas Ungruhe: “Allereerst wilden onze verenigingen en bedrijven concepten en wedstrijdreglementen voor stokpaardrijden, om ze op deze manier in wedstrijdevenementen te integreren. Er is vraag naar stokpaardrijden als hobby. Verenigingen en bedrijven die zich met de basis bezighouden, wilden dat wij een aanbod creëerden en wij zijn op die vraag in gegaan. Wij zien dat we kinderen kunnen interesseren voor paarden. Als we kinderen en hun familie via wedstrijden in het stokpaardrijden kunnen interesseren, dan profiteren we daar allemaal van.
Daarom hebben wij in samenwerking met actieve stokpaardruiters, rijverenigingen en paardenbedrijven in de WBO 2024 een landelijk gelijk wedstrijdkader ontwikkeld voor verschillende competities in stokpaardrijden. Verenigingen en bedrijven die geïnteresseerd zijn, hebben zo een simpele en zeer praktische ondersteuning om wedstrijden tijdens aan te bieden tijdens hun concoursen en deze te integreren. De deelnemers kunnen op deze manier kennismaken met toernooien en ontwikkelen zo direct een bijzonder wedstrijdgevoel. Daaraan kun je herkennen dat stokpaardrijden bij verenigingen en bedrijven serieus genomen wordt.
En er is een nog zwaarder wegend argument: met het opnemen van stokpaardrijden in de WBO zijn deelnemers aan deze wedstrijden automatisch verzekerd. Raakt er bijvoorbeeld een kind gewond tijdens het afleggen van een parcours voor stokpaarden, dan zit organisatie daar niet zonder verzekering.”
FN-Aktuell: komt stokpaardrijden nu ook in het reglement voor trainingen en proeven, het Ausbildungs-Prüfungs-Ordnung (APO)?
Thomas Ungruhe: “In principe zien wij in het stokpaardrijden de kans voor onze verenigingen en bedrijven om kinderen naar hun rijscholen en paarden te trekken. Ons standpunt is dan ook om onze verenigingen en bedrijven te ondersteunen met maatregelen die hen helpen om middels stokpaardrijden kinderen aan het te binden en dan bovenal de kinderen die niet rijden, maar wel dol op paarden zijn. Wat zinvol en noodzakelijk is om die doelen te bereiken, dat onderzoeken wij natuurlijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een soort bewegingsinsigne als motivatie en leerdoel voor de kinderen. Of en waar het de APO betreft, dat is nog een open vraag. Maar het gaat er niet om of je straks met je stokpaard je ruiterinsigne kunt halen.”
Voor meer informatie over stokpaard rijden en leuke tips kun je hier kijken. Deze website is in het Duits.