Je paard recht laten springen

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13322
Geregistreerd: 20-04-16

Je paard recht laten springen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-23 20:49

FEI Stories
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit artikel is geschreven door Sophie Baker. Ze schrijft veel over paarden, rijdt dressuurwedstrijden en springt soms.

Voordat je het probleem kunt oplossen, moet je de hoofdoorzaak begrijpen. Vanuit een andere hoek springen is prima als je oefent voor een barrage of jezelf wilt voorbereiden op een lastige gerelateerde afstand.

Maar als je een lijn recht probeert te springen of een parcours nauwkeurig probeert te rijden en je paard springt consequent opzij, dan kan het heel lastig zijn om op de juiste lijn te landen, een bocht of ritme te plannen en zelfs een goede afstand te vinden.

Als je zo recht wilt springen dat je nauwelijks alle vier de benen kunt zien wanneer je springt, dan is dit waar je aan moet denken.

Het onderliggende probleem identificeren
Voordat je het probleem kunt oplossen, moet je de onderliggende oorzaak begrijpen. Mogelijke factoren zijn onder andere onbalans van de ruiter, weerstand in het paard, ongelijke bespiering of 'eenzijdigheid' of zelfs afleiding in de rijbak. Het kan zelfs een combinatie van dingen zijn - vaak valt de slechte kant van ons paard ook samen met onze slechte kant, dus jullie compenseren allebei voor zwakke hulpen of gebrek aan fijne motoriek op dezelfde teugel.

Weerstand of pijn bij het paard
Als je paard consequent opzij springt, is het eerste waar je aan moet denken de mogelijkheid dat ongemak of pijn zijn gedrag beïnvloedt. Dit soort problemen kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een zadel dat strakker op de ene schouder ligt dan op de andere, of een paard dat ongemak voelt aan één kant wanneer het landt. Het kan zelfs zo simpel zijn als ongelijke bespiering waardoor het ongemakkelijk is voor je paard om gelijkmatig af te zetten.

Ruiterevenwicht en uitlijning
Als je alle fysieke problemen hebt onderzocht, is het tijd om te beginnen met een van de meest voor de hand liggende oorzaken van paardenproblemen: het ding tussen het zadel en de lucht. Dat is de ruiter.

Het zal altijd moeilijk zijn voor een paard om recht te springen als jij niet eens in het zadel zit. Als je kijkt naar topruiters die springen, zul je zien dat ze meestal helemaal vlak in het zadel zitten, tenzij ze een bocht willen maken als ze landen.

Als je paard gevoelig is voor de hulpen, dan kan iets kleins als in een stijgbeugel stappen, een heup in elkaar klappen of een hand iets openen ervoor zorgen dat ze opzij springen. Dat is erg handig als je op zoek bent naar echt verfijnde, bijna onzichtbare communicatie tussen jou en je paard. Maar als je gewoon probeert om door een combinatie heen te knallen zonder af te wijken naar de staanders, wordt het iets minder wenselijk.

Het belangrijkste doel is om te proberen je heupen en schouders parallel aan de schouders van het paard te houden. Zorg er ook voor dat je niet naar voren of naar achteren valt als je paard springt, omdat ze misschien scheef willen springen om een gebrek aan balans van jou in het zadel te compenseren.

Afbeelding
Conor Drain met Imagine. Marlies Trap Fotografie

Lenigheidsoefeningen
Vaak springt een paard naar één kant omdat het sterker of soepeler is op de ene teugel dan op de andere. Denk bijvoorbeeld aan hoe moeilijk het is om rechts van je paard op te stijgen in plaats van links. Of hoe je meestal beter kunt longeren vanaf de ene kant dan vanaf de andere.

Werken aan de souplesse, kracht en flexibiliteit van je paard zal altijd het springen verbeteren. Er zijn talloze souplesse-oefeningen die je kunt doen, waaronder werken met balken, zijgangen, wendingen en zelfs grondwerk. Zie ze als een manier om de fijne motoriek van je paard te verbeteren en ze gelijkmatiger te maken aan beide kanten.

Voeg visuele hints toe
Net als mensen kunnen paarden op verschillende manieren leren. Het toevoegen van enkele hints om je paard te helpen begrijpen wat je wilt en om het gevoel te krijgen dat hij recht springt, kan jullie beiden helpen.

De gebruikelijke opties zijn 'tunnels' of treinrails van grondbalken op de aanloop naar en/of de landing na een hindernis, of v-palen op de eigenlijke sprong zelf. Steile dwarsbalken en Zweedse oxers kunnen ook heel nuttig zijn, omdat de hoge zijkanten je in het midden van de sprong houden.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bellieee, DDDara, Freekieee, lauralarissa, manic, Muiz en 15 bezoekers