FEI lanceert nieuwe anti-doping campagne: “Think outside the box”

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 24173
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

FEI lanceert nieuwe anti-doping campagne: “Think outside the box”

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-23 19:29

Persbericht FEI
Sport

Afbeelding
Campagnebeeld van Think Outside the Box. Foto: Aangeleverd door de FEI


De FEI heeft afgelopen week een nieuwe campagne gelanceerd, die moet gaan aanzetten tot nadenken: “Think Outside the Box”. Deze is gericht op bewustwording van, en voorlichting aan, direct betrokkenen over het risico op dopingbesmettingen in en rond de stallen. Maar ze gaat ook over de mogelijke gevolgen, gezien vanuit het oogpunt van het overtreden van de regels, maar ook over hoe de gezondheid en het welzijn van de paarden bedreigd kan worden door vermijdbare gevaren.

Het begon als een brainstorm binnen de FEI, tussen de juridische afdeling en die over educatie, over hoe zij het beste de direct betrokkenen (en dan in het bijzonder de FEI-ruiters, grooms, eigenaren en ondersteunend personeel) kunnen informeren en voorlichten over de kans op besmetting en de daaropvolgende positieve dopingtests oftewel overtredingen van de Equine Anti-Doping and Medication Controlled Regulations (EADMCR). Al snel breidde dit zich uit met algemene aanbevelingen voor iedereen in de paardensport, om zo het welzijn en de veiligheid van paarden te bevorderen, ongeacht hun wedstrijdstatus.

Met een opvallende campagnevideo legt directeur Mikael Rentsch deze beweegredenen achter deze gewaagde stap uit. De video zal de kijkers verbazen, en de traditionele verwachtingen rondom de FEI op de proef stellen.

“We wilden opwinding veroorzaken en de aandacht van de mensen trekken. Al langere tijd zien wij dat er in de paardensportgemeenschap een gebrek aan bewustzijn is, als het aankomt op het risico van een besmetting in de stallen. Er zijn veel gebruikelijke situaties die bijdragen aan onbedoelde positieve dopingtests. We hebben diverse e-mails rondgestuurd, en officiële informatieve campagnes gehad, maar we wisten nooit echt door te dringen tot de doelgroep, dat zijn de ruiters, grooms, eigenaren en het ondersteunend personeel.

Dit alles is erg jammer, omdat ruiters dit blijkbaar op de harde manier moeten leren, alleen maar omdat zij geen positieve dopingtest hadden gehad als zij zich bewust waren geweest van enkele simpele regels om besmetting te voorkomen.

Dat is de reden dat we de campagne nu op deze manier opzetten. We hebben besloten om deze kans te pakken en de campagne uit te breiden en ook te kijken naar de gezondheidsrisico’s die vervuiling kan hebben voor de paarden. Ook kijken we naar andere vermijdbare risico’s voor de veiligheid en welzijn van het paard, in en rond de stallen. Vaak kan dit worden aangepakt door een juiste planning en organisatie, en dat is relevant voor alle paardensporters, niet alleen die van de FEI.”


De campagne draait om vier basisthema’s:
  • gedrag
  • organisatie
  • onderhoud
  • veiligheid

Elk thema wordt opgedeeld in specifieke aandachtspunten en de mogelijke risico’s als die punten niet worden aangepast. Het risico op besmetting en de gevolgen voor overtredingen van de EADCMR, zoals diskwalificatie en schorsing, zijn de belangrijkste drijfveren van de campagne. Zij spelen een belangrijke rol, net als boodschappen rondom veiligheid met betrekking tot dronkenschap, verwondingen en mogelijk brandgevaar.

Het campagneportaal https://www.fei.org/think is beschikbaar in drie talen, namelijk Engels, Frans en Spaans. Zo hopen ze ook het niet-Engelstalige publiek te bereiken. Hier kan iedereen video’s en afbeeldingen downloaden om zo de campagne te promoten en ondersteunen op hun eigen platformen. Maar ook zijn hier speciale secties voor ambassadeurs en supporters, onder andere de International Grooms Association and Equestrian Organisers Association.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BDC, Berriepi, Bytespider, dollyspikkel, swatch en 13 bezoekers