[FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

 
 
Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 109113
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Down The Witches Road

[FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-23 18:12

*Bokt Nieuwsredactie
Algemeen
Tekst en foto's door Marlies Trap Fotografie

Gisteren werd voor het eerst een masterclass georganiseerd door Equiday in de mooie Amaliahal op het KNHS terrein in Ermelo.

Tijdens deze masterclass waren er 5 experts die de 4 eigenaren en hun paarden begeleidden.


Het beloofde een regenachtige dag te worden maar het lot bepaalde dat het droog was toen ik de auto instapte. Gewapend met camera reed ik de korte 20 minuten naar Ermelo. Daar aangekomen verwachtte ik te moeten parkeren op het grasveld, maar ik was blij verrast toen we op de normale parkeerplaats op het terrein zelf mochten parkeren. Ik was netjes op tijd, en sloot aan in de rij voor de kassa. Om kwart over negen ging de kassa open en konden we onze naam op een sticker schrijven en op die manier een stoel claimen op de tribune. Zo kon je je spullen op je stoel (tip: neem een dekentje mee om op je stoel te leggen, je billen zullen je dankbaar zijn!) laten als je naar de stands wilde. Erg blij was ik ook met de verwarming die boven de tribune hing. Er stonden ook een goed aantal stands die in de pauzes druk bezocht werden.

Er waren drie pauzes over de dag verspreid. Maar omdat iedereen dan tegelijk pauze had stond er al heel snel een rij van voor tot achter in de brasserie. Het was fijn geweest als er ook een foodstand in de hal had gestaan zodat de mensen wat meer verspreid zouden zijn. Ik heb de brasserie dus overgeslagen.

Nog een minpunt vond ik het geluid. Wij op de tribune konden alles perfect horen maar de mensen in de baan konden elkaar slecht verstaan. Daarom moesten ze vaak alles twee keer zeggen en dat vond ik persoonlijk wel vervelend worden.

De ochtend begon met Eva en haar uit Spanje afkomstige paard Diferente. Haar paard had snel spanning en dan kon je niets meer met hem. Ze wil hem dapperder maken maar ook dat hij kan ontspannen in zijn lijf en fijner kan bewegen. Een brede basis vindt ze belangrijk en ze denkt dat de ervaring van zo'n masterclass in combinatie met de ervaring van de experts hem goed gaat helpen. Eva had ook de 23 jarige Fenna meegenomen om Diferente te steunen in de ring.

Afbeelding
Eva met Diferente

Afbeelding
Eva met Diferente. Ze wordt hier begeleidt door Irene Smeets.

Afbeelding
Eva met Diferente

Na Eva was het tijd voor de eerste pauze van de dag. De stands werden gelijk goed bezocht.

Joker was ook aanwezig in het strodorp. :D
Afbeelding

Er lagen ook veel mooie zadels.
Afbeelding

Afbeelding

Na de pauze was het tijd voor Liesbet en haar KWPN x Appaloosa Lena om de baan in te komen.

Hun grootste uitdaging is het doseren van Lena’s power en karakter, naar balans en rust. Vooral in de galop speelt hun dat parten. Ze wil graag M starten, dus de contragalop en het schakelen is voor hun belangrijk. Ze hoopt dat ze na deze dag de kennis heeft om thuis efficiënter te kunnen trainen en meer plezier te hebben. Het zadel wat ze hier op haar paard heeft liggen heeft ze net twee weken en is door Saskia nog even nagekeken.

Afbeelding
Liesbet en Lena

Afbeelding
Hier werkt Liesbeth (Sport & Horsemanship United) even met Lena

Afbeelding
Liesbet en Lena

Het was hierna weer tijd voor een pauze. Dit keer eentje van drie kwartier. Ik ben even mijn benen gaan strekken en weer een rondje langs de stands gedaan.

Er waren ook tientallen boeken over van alles wat maar met paarden te maken had. Voeding, dressuur, springen, grondwerk etc.
Afbeelding

Sommige stands waren ook heel leerzaam.
Afbeelding

Voor de derde sessie kwam Marianne met haar 9-jarige Fries TLC in de baan. Dit paard viel gelijk op. Ze had een hele lange rug en een hele korte achterhand. Ze liep ook erg kort van achter. De combinatie heeft moeite met het tempo en ze missen daardoor balans en lengte. Er moet meer rust komen tijdens het werk. Tijdens de sessie ging TLC wel beter lopen van achter maar ik vond haar nog steeds kort. Toen ik hoorde dat ze Z1 rijden schrok ik wel even. Met zo'n achterhand Z1? Ik ben geen Z-jury maar ik vond het knap.

Er is zoveel verteld dat niet alles is blijven hangen maar de experts waren het er wel over eens dat er iets met de achterhand aan de hand is en dat er naar gekeken moet worden.

Afbeelding
Saskia tekent hier af waar het zadel moet liggen.

Je kan hier wel aardig zien hoe lang de rug is.
Afbeelding
Marianne met TLC en Zefanja heeft de staart vast.

Afbeelding
Marianne met TLC

Het tempo in draf is een probleem, ze loopt steeds onder Marianne weg en neemt het rijden over. Ze moest van Mireille het hoofd van haar paard naar buiten zetten zodra dat gebeurd. Zodra TLC dan terug kwam in tempo gelijk weer recht stellen en verder draven. Na een keer of tien dit gedaan te hebben draafde de merrie al een stuk rustiger. Achterhand was ook iets verbeterd.
Afbeelding
Marianne met TLC

Na de sessie met Marianne was het tijd voor de laatste pauze. Nog even naar het toilet en even mijn benen strekken.

Er hingen touwhalsters in alle kleuren van de regenboog.
Afbeelding

Ook aan gewone halsters geen gebrek.
Afbeelding

De laatste sessie van de dag was met Mariët en haar IJslander Merkúr. Tijdens deze dag wordt er gekeken naar het totaalplaatje en misschien dat er dingen aan het licht komen die Mariët zelf niet gezien had en haar en haar paard wel kunnen helpen. Merkúr mist ook wat bespiering en hij mist volgens juryleden impuls. Bij het verhogen van het tempo vindt haar paard het ook moeilijk om in een correcte houding te blijven.

Afbeelding
Mariët en Merkúr. Zefanja staat erbij.

Eén van de testen die ze bij elk paard deden was de staart vasthouden en naar links en rechts 'trekken'. Het paard zou dan weerstand moeten bieden. Merkúr deed dat niet en dat was geen goed teken.
Afbeelding
Mariët en Merkúr en Zefanja houdt de staart vast.

Afbeelding
Mariët en Merkúr

Alle experts zagen dat Merkúr zijn tanden zichtbaar waren tijdens het rijden. Ze vroegen Mariët om het hoofdstel af te doen en even met touwhalster te rijden om te kijken of dat anders zou zijn. Merkúr liep gelijk meer ontspannen en zijn tanden waren bijna niet meer zichtbaar. Zijn onderlip was ook ontspannen. Ze raadden haar aan om daar wat meer onderzoek naar te doen. Misschien een ander bit proberen. Ook kreeg ze het advies om te kijken of er met andere voeding meer en/of sneller een betere bespiering te verkrijgen is. De spieren van de achterhand zijn onderontwikkeld.

Afbeelding
Alle experts bij elkaar.

Al met al was het een leerzame dag. Voor de mensen in het publiek, en de deelnemers met hun paarden. Ze kregen positieve opmerkingen maar ook kritische noten, en ze namen dat goed op. Alles wat de experts te zeggen hadden was natuurlijk in het belang van het paard.

Als ik nog een puntje mag noemen is dat ik wel wat meer had willen zien van het aanpassen/aanmeten van een zadel. Daar hebben we namelijk, buiten het krijt op het paard, niets van gezien.

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
"Down, down, down The Road...down The Witches Road" ~`Agatha Harkness ~


NikkivanOlst

Berichten: 7988
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Dongen

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-23 20:05

Mooi verslag met fijne foto's!
Baal wel dat ik andere verplichtingen had, leek me erg interessant!

neile

Berichten: 2016
Geregistreerd: 09-01-10

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-23 20:16

Oh wat interessant! Wist zelfs niet dat dit doorging. Had ik best ook op willen aansluiten.

Yeguada La Musa
Seni Diosa - Seni Rapida x Seni Indio
Solea WH - Hada WH x Catavino LG

TE KOOP: 17.5 inch Adam Ellis dressuurzadel, zwart, medium-wide boommaat, demo-model, met lak afwerking op de lepel. Stuur pb'tje voor vrijblijvend meer info en foto's.

prompter

Berichten: 13807
Geregistreerd: 28-09-02

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-23 20:17

Ik moest ook thuis blijven omdat er iets bezorgd werd, anders had ik er zeker graag bij geweest! Dank voor dit verslag Marlies!

Extremely rare and Beyond Compare

Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 109113
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Down The Witches Road

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-11-23 20:20

Graag gedaan. Het was echt leerzaam.

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
"Down, down, down The Road...down The Witches Road" ~`Agatha Harkness ~

JillvdK

Berichten: 88
Geregistreerd: 09-11-13
Woonplaats: Linne

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-23 22:54

Heel erg bedankt voor dit mooie verslag en de prachtige foto's! Ook je kritische noten worden zeer gewaardeerd. Hopelijk volgend jaar weer en dan maken we er een nog mooier evenement van!

Evenement assistent bij EquiDay: Het paardvriendelijkste evenement van Nederland!

callippo

Berichten: 3367
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-23 23:10

Dankjewel voor dit mooie foto-verslag, Marlies!
Je weet de dag heel mooi samen te vatten. Ik hoop dat iedereen die er was met een vol hoofd naar huis is gegaan (hier echt óvervol, nog even een dagje bijkomen...)

Bellatrix
Lid Nieuwsredactie
The Scarlet Witch 

Berichten: 109113
Geregistreerd: 02-08-02
Woonplaats: Down The Witches Road

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-23 07:11

Bedankt Eveline!

En ik snap dat jij nog even een dagje moet bijkomen. :D

❤️ Elizabeth Olsen ❤️ Scarlet Witch ❤️
KLIK --> Volg mijn verhuizing naar een nieuwbouw woning!
"Down, down, down The Road...down The Witches Road" ~`Agatha Harkness ~

Elisa2

Berichten: 43432
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 09:03

Dat trekken aan de staart om spierspanning te voelen is om te kijken of ze atactisch zijn. Ik had zeker een verwijzing naar een DA verwacht bij die beschrijving.

Vind de Fries ook niet apart lang in de rug ofzo, het is wel de enige die het paard fatsoenlijk over de rug rijdt. Nu lees ik natuurlijk maar een beperkt verslag maar ik ben nog niet zo overtuigd van de expertise zo.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Brittneyx

Berichten: 1895
Geregistreerd: 03-08-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 09:59

Elisa2 schreef:
Dat trekken aan de staart om spierspanning te voelen is om te kijken of ze atactisch zijn. Ik had zeker een verwijzing naar een DA verwacht bij die beschrijving.

Vind de Fries ook niet apart lang in de rug ofzo, het is wel de enige die het paard fatsoenlijk over de rug rijdt. Nu lees ik natuurlijk maar een beperkt verslag maar ik ben nog niet zo overtuigd van de expertise zo.


Er werd ook echt de nadruk op gelegd dat dit verder bekeken moest worden. Het beeld van de Fries is ook op het einde van de sessie en was helemaal niet het beeld in het begin.
Het was een super interessante dag en ik was vooral blij dat het niet een ´kijk wat wij kunnen´ dag was maar dat ze echt ruiters met problemen gekozen hebben. De kritiek was echt niet mild en de experts waren ook niet bang om elkaar voor het blok te zetten en met elkaar in discussie te gaan.
Ik heb superveel geleerd en dit is een concept wat ik nog nooit eerder gezien heb.

Mrijn

Berichten: 3507
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 10:15

Ik was er ook en heb het vooral als een verwarrende dag ervaren. De opzet vond ik erg leuk, 5 specialisten die vanuit hun eigen invalshoek naar 5 combinaties keken…

Wat mij betreft was de inbreng van de zadeldame niet van toegevoegde waarde. Ze had voor de combinaties een zadel aangemeten dat ze de dag ervoor even hadden kunnen testen. Er werd haast niets verteld over de zadels waar de combinaties voorheen mee reden, hoe de ruiters daar op zaten en of die de paarden pasten. Laat staan dat je als publiek het verschil kon zien. De nieuw aangemeten zadels (allemaal van hetzelfde merk) klepperden als een malle en de ruiters leken enorm opgesloten te zitten met een been zo lang dat de knie amper kon buigen. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat dit alleen maar meer spanning en onrust gaf in een toch al spannende setting voor paard en ruiter.

Een ander ding, ik ben echt fan van Zefanja, maar haar inbreng nam nu zoveel tijd in beslag dat ik het zonde vond. Vooral omdat je als publiek niet veel kan met wat zij ziet en vindt. Veel belangrijker, alle paarden mankeerden iets in haar ogen… tot op het niveau dat ze echt twijfelde of het dier wel goed genoeg was om op te zitten. Mireille van Takt liet ook vallen dat ze een combinatie bij haar thuis nooit les zou hebben gegeven, maar dat hier omwille van het programma toch maar wel had gedaan. Dat staat, voor mij, haaks op het uitgangspunt van de dag… Hoezo, samen brengen we het hart terug in de paardensport…

Tot slot leken het op papier erg verschillende combinaties van verschillende niveau’s, maar door de aanpak kwamen ze allemaal niet verder dan een rondje, min of meer, ontspannen stappen en een drafje. Niets werken aan de wissels of contragalop. Ik had het leuk gevonden als daar veel meer verschil in te zien was geweest. Meer zoals bij een clinic ook gebeurd. Ik heb hierdoor echt niets nieuws gezien of gehoord.

Ik kan me voorstellen dat het een helse klus is om zo’n dag te organiseren en dat je het moet doen met de combinaties die zich aandienen, maar voor mij was geld niet waard.

Live is what happens to you while you're busy making plans....

Elisa2

Berichten: 43432
Geregistreerd: 31-08-04

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 15:11

Goed om te lezen Mrijn en Brittney, wat Mrijn schrijft..zo komt het ook een beetje op mij over.

Die Ijslander die zou atactisch zijn als hij geen spierspanning heeft. Dan is het goed dat het geconstateerd wordt maar eigenlijk zou er een DA bij moeten zijn die het gelijk kan onderzoeken en beoordelen of die paarden wel of niet belastbaar zijn. Voordat er verder wat mee gedaan wordt. Idem voor de Fries.

Ik snap dat vele revalidatie trainers zijn en dus ook op een andere manier naar combinaties kijken. Maar neem vooral revalidatie training mee voor verschillende problemen. Daar kunnen mensen denk ik pas wat mee. :-)

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Brittneyx

Berichten: 1895
Geregistreerd: 03-08-11

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 15:32

Ik had soms ook een wrang gevoel bij het toch opstappen. Maar na even rijden met bepaalde oefeningen kon je zien dat sommige problemen echt beter werden. Maar waarschijnlijk niet volledig oplosbaar met training.

Ik denk ook dat de manier waarop Zefanja naar paarden kijkt er geen 1 correct is. Ze ziet minimale foutjes dat 90% van de ruiters niet eens opmerkt denk ik.

Daarnaast vond ik het een rare beslissing om de zadels te veranderen. Ik vond het super interessant maar niet diepgaand genoeg. Maar daar was ook geen ruimte voor want daar kun je wel een hele dag mee vullen.

Rizette
Berichten: 5309
Geregistreerd: 11-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 15:40

Was zelf niet aanwezig. Maar als ik hoor wat mensen die zich vrijwillig voor deze dag beschikbaar stelden voor de kiezen hebben gekregen dan vraag ik mij af of ze ooit nog iemand terug krijgen. Voor een dergelijke happening wordt nog entree gevraagd ook. Dan mag je toch wel de moeite nemen om van te voren de mensen die zich beschikbaar stellen te screenen. Nu worden hun paarden even "beoordeeld" en mag 1 persoon blijkbaar nog blij zijn dat ze les kreeg. Vind dit niet kunnen. Zeer onaardig, niet paardvriendelijk en al helemaal verre van professioneel. Deze dames instructrices hadden toch ook hun eigen mensen mee kunnen nemen? Dan hadden ze zich goed voor kunnen bereiden. Had iedereen het idee gehad dat men er iets van kon leren. Als je je het paardvriendelijkste evenement wilt noemen dan moet je idd geen les geven aan paarden die dat niet aan kunnen en geen verschil tussen thuis of daar maken. Gewoon niet doen als het niet kan en netjes voorbereiden zodat het publiek er ook iets aan heeft en het ook paardvriendelijk kan zijn. Is niet zo moeilijk lijkt me.

Mrijn

Berichten: 3507
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 16:23

Rizette schreef:
Was zelf niet aanwezig. Maar als ik hoor wat mensen die zich vrijwillig voor deze dag beschikbaar stelden voor de kiezen hebben gekregen dan vraag ik mij af of ze ooit nog iemand terug krijgen. Voor een dergelijke happening wordt nog entree gevraagd ook. Dan mag je toch wel de moeite nemen om van te voren de mensen die zich beschikbaar stellen te screenen. Nu worden hun paarden even "beoordeeld" en mag 1 persoon blijkbaar nog blij zijn dat ze les kreeg. Vind dit niet kunnen. Zeer onaardig, niet paardvriendelijk en al helemaal verre van professioneel. Deze dames instructrices hadden toch ook hun eigen mensen mee kunnen nemen? Dan hadden ze zich goed voor kunnen bereiden. Had iedereen het idee gehad dat men er iets van kon leren. Als je je het paardvriendelijkste evenement wilt noemen dan moet je idd geen les geven aan paarden die dat niet aan kunnen en geen verschil tussen thuis of daar maken. Gewoon niet doen als het niet kan en netjes voorbereiden zodat het publiek er ook iets aan heeft en het ook paardvriendelijk kan zijn. Is niet zo moeilijk lijkt me.


En behoorlijk entree ook.

Ik begreep dat ze echt kritisch hebben gekeken naar de filmpjes van de inzenders en daaruit deze combinaties hebben gekozen. Het was leuk geweest als de aanwezigen de filmpjes ook hadden kunnen zien als een ‘voor’.
De setting was ook wel heel spannend hoor. Ik denk dat paarden zich daardoor niet altijd even goed lieten zien. Ik ben het met je eens dat de specialisten veel beter allemaal zelf een combinatie hadden kunnen meenemen waar ze echt voor instonden. Dan was het programma ook beter ‘te scripten’ geweest waardoor er veel meer diepgang en variatie mogelijk was.

Live is what happens to you while you're busy making plans....

Mrijn

Berichten: 3507
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 16:30

Brittneyx schreef:
Ik had soms ook een wrang gevoel bij het toch opstappen. Maar na even rijden met bepaalde oefeningen kon je zien dat sommige problemen echt beter werden. Maar waarschijnlijk niet volledig oplosbaar met training.

Ik denk ook dat de manier waarop Zefanja naar paarden kijkt er geen 1 correct is. Ze ziet minimale foutjes dat 90% van de ruiters niet eens opmerkt denk ik.

Daarnaast vond ik het een rare beslissing om de zadels te veranderen. Ik vond het super interessant maar niet diepgaand genoeg. Maar daar was ook geen ruimte voor want daar kun je wel een hele dag mee vullen.


Ik denk niet dat deze paarden allemaal zo slecht waren dat ze niet gereden konden worden hoor. Maar, misschien moet je je als organisatie niet wagen aan een beoordeling vooraf door Zefanja. Ik was laatst op het NewQuestrian event en daar zei Zefanja achteraf iets over de training van Maarten Wenting. Zo kon ze zien aan de ademhaling van het paard dat het moe werd en ook meteen minder werd in de beweging. Dat was ook voor het publiek te zien en leverde echt inzicht en gesprek op.

Live is what happens to you while you're busy making plans....

Rizette
Berichten: 5309
Geregistreerd: 11-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 16:41

Mrijn schreef:
Brittneyx schreef:
Ik had soms ook een wrang gevoel bij het toch opstappen. Maar na even rijden met bepaalde oefeningen kon je zien dat sommige problemen echt beter werden. Maar waarschijnlijk niet volledig oplosbaar met training.

Ik denk ook dat de manier waarop Zefanja naar paarden kijkt er geen 1 correct is. Ze ziet minimale foutjes dat 90% van de ruiters niet eens opmerkt denk ik.

Daarnaast vond ik het een rare beslissing om de zadels te veranderen. Ik vond het super interessant maar niet diepgaand genoeg. Maar daar was ook geen ruimte voor want daar kun je wel een hele dag mee vullen.


Ik denk niet dat deze paarden allemaal zo slecht waren dat ze niet gereden konden worden hoor. Maar, misschien moet je je als organisatie niet wagen aan een beoordeling vooraf door Zefanja. Ik was laatst op het NewQuestrian event en daar zei Zefanja achteraf iets over de training van Maarten Wenting. Zo kon ze zien aan de ademhaling van het paard dat het moe werd en ook meteen minder werd in de beweging.
In het kader van paardvriendelijkheid levert het wel vragen op of je een atactisch paard (ook nog niet gezien door dierenarts) nou moet laten optreden als voorbeeld voor een groot publiek. We hebben in dit land zoveel paarden die dit met gemak zouden kunnen doen en ook nog als Happy Athlete rondgaan. Dan kies je daar toch voor.? Het ligt allemaal al zo onder een vergrootglas en dan nog even eigen glazen ingooien. Dit is meer iets van hoe stel in de paardenhouderij in Nederland aan de kaak.

callippo

Berichten: 3367
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 19:11

Uh, de IJslander was niet atactisch genoemd, geen idee hoe dit ineens erbij gehaald wordt. Hij miste bespiering in de achterhand en daar zou een neurologische component in kúnnen zitten.

Ik vind het bijzonder dat mensen zich hier een uitgebreide mening vormen op basis van een reactie van twee bezoekers, die vervolgens helemaal uit zijn verband getrokken wordt.

Bij 95% van de paarden is wel 'iets' te vinden. Een zwakkere plek in het lichaam, een gebied waar je meer aandacht aan moet besteden, of iets dat ervoor kan zorgen dat je training niet zoveel vooruitgang oplevert als je zou verwachten. En dat was ook juist één van de punten waar we aandacht aan wilden besteden: waar zit de zwakste schakel, hoe ga je daarmee om.

Bedenk daarbij dat alle paarden die deelnamen momenteel gewoon in training waren, een paar ook wedstrijden lopen en geen fysieke klachten hadden (voor zover bij de eigenaren bekend). De Fries was zelfs recent nog helemaal nagekeken in Utrecht. Ze waren ook allemaal via video gescreend, zowel onder het zadel als aan de longe/aan de hand (uitgezonderd van de Fries, maar daar is op de dag zelf ook al op ingegaan)

Een zwakke plek in het lichaam betekent ook niet dat je niets meer kan, of dat je niet zou kunnen trainen, maar dat je op zoek gaat naar wat er wél kan (dat was ook een boodschap die uitgedragen werd)

En wat je ook zag: veel mensen hebben een hoog doel, willen aan een bepaalde oefening werken, maar ergens in de basis zit een gaatje waardoor die oefening nog niet lukt.

Ik quote Liesbeth even: "als ... beter gaat, dan gaat alles beter, wat kun jij voor jou en je paard invullen op die puntjes, dat het verschil gaat maken in je training."
Heel vaak zijn dat gaatjes in de basis, zoals een schoudercontrole, een nog diepere connectie, een tempocontrole los van teugelcontact...

De twee deelnemers die ik nog achteraf gesproken heb, vonden het in eerste instantie confronterend, maar hebben er wel heel veel uitgehaald, waar ze mee verder kunnen. Anders dan ze verwacht hadden (misschien gehoopt op een quick fix, of oefeningen op een hoger niveau) maar wel echt een inzicht in de oorzaak en opties die een groot verschil kunnen maken.

Wranglerbutt

Berichten: 10640
Geregistreerd: 24-04-04
Woonplaats: Kamp'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 20:00

Mooi verslag, en toffe foto's Bellatrix +:)+ Was ook leuk je weer eens te spreken!
Ik vond het idee en de opzet van het Equiday Masterclass event heel geslaagd en ik heb bijna de hele dag zeer geboeid zitten kijken en luisteren B-)

Diepe bewondering voor de deelnemers, die soms aardig wat voor hun kiezen kregen! _/-\o_
Het fijnst om te zien vond ik de schimmel en de IJslander en hun amazones. Bij deze beide combinaties was heel goed te zien en te merken dat er al heel veel werk in de relatie was gestopt en dat er duidelijk sprake was van een vertrouwensband tussen paard & ruiter.

Ik ben al geruime tijd een fan van de trainingsaanpak van Irene Smeets en ik vond ook nu haar aanpak heel goed werken, het in het moment zijn en reageren op de kleinste signalen van het paard had een heel zichtbaar positief effect. De input van de andere trainers, met name Liesbeth Jorna, vond ik ook erg interessant, maar de zadelspecialist vond ik eerlijk gezegd weinig toevoegen. Zeker omdat 2 wel erg 'kwispelende' zadels, mij aan haar kennis en kunde deden twijfelen :\

Als er een vervolg op de Masterclass komt, dan ga ik er zeker weer naar toe :j en ik zou het evenement zeker aanraden voor ruiters die verder willen kijken dan hun eigen goeroe ;) of het 'altijd zo gedaan-principe'.

Verbetertip organisatie: Ik hoop dat een volgende keer vooraf/ bij aanvang van iedere combinatie op een scherm of via link op telefoon (zoals nu werd gedaan bij de combinatie met de Fries) een kort filmpje met het aanvangsniveau en problemen te zien is.

Qua logistiek zouden er wellicht extra cateringpunten en/of kassa's bij kunnen komen. Ook was 1 koffiemachine misschien wat weinig om de ± 400 aanwezigen binnen een pauze van 30 minuten van koffie te voorzien. Andere optie: volgende keer thermosflesje mee :9k :')
Verder vond ik het een top-locatie; fijn parkeren, leuk strodorp, kwalitatief goede catering en last but not least behaaglijk verwarmde tribunes :D

Wranglerbutt

Berichten: 10640
Geregistreerd: 24-04-04
Woonplaats: Kamp'n

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-23 20:07

callippo schreef:
En wat je ook zag: veel mensen hebben een hoog doel, willen aan een bepaalde oefening werken, maar ergens in de basis zit een gaatje waardoor die oefening nog niet lukt.

Ik quote Liesbeth even: "als ... beter gaat, dan gaat alles beter, wat kun jij voor jou en je paard invullen op die puntjes, dat het verschil gaat maken in je training."
Heel vaak zijn dat gaatjes in de basis, zoals een schoudercontrole, een nog diepere connectie, een tempocontrole los van teugelcontact...

Precies dit! :j
Ik ben indertijd online trainingen van Warwick Schiller gaan volgen omdat mijn paard moeite had met oefeningen op een hoger (western) niveau, maar ik kwam gaandeweg zoveel gaten in de basis tegen dat ik uiteindelijk mijn paard opnieuw heb beleerd :o

Signe

Berichten: 5994
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Kraaienest

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:22

Prachtige foto reportage!
was er graag bij geweest, mooie mix van paarden en deskundigen met verschillende expertises die elkaar overlappen.
Eerlijk gezegd denk ik niet dat zadelpassen hier iets had toegevoegd voor de kijker. Dat is zo verschillend per ruiter en paard en veranderd met de jaren. En van zover af zie je daar ook niet iets van denk ik. Ik snap wel de behoefte om het plaatje compleet te maken, maar dan is eigenlijk een hoofdstel passen ook nodig ;)

Signe

Berichten: 5994
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Kraaienest

Re: [FOTO] Sfeerimpressie Masterclass Equiday 2023

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 12:33

Over correctheid..

Vind het interessant om te lezen dat dat een 'ding' is in hoe we naar dit topic kijken. Want wat als er geen correct is? Bv de Fries, die heeft geen goede rug en achterhand, maar loopt wel Z1. Wat is daarin de maatstaaf? Het niveau van sport? Of de bouw? Of hoe blij en gelukkig het paard is? Want voor dat laatste hoeft ie alleen maar in de wei te staan.

Ik denk dat het interessanter is om te kijken wat te kunnen leren van kijken naar een paard. Niet alles willen corrigeren of lang een meetlat van correctheid leggen. Dat is voor paardenliefhebbers heel moeilijk want we willen het zooooo graaag goed doen en twijfelen zelf continu dus vragen aan experts om ajb ons te zeggen dat we het goed doen. ( ikzelf inclusief)

Elk paard kan Z oefeningen uitvoeren, of dat volgen het boekje van de KNHS gebeurd is wat anders. In datzelfde boekje staat ook welke kleur je broek en dekje moeten zijn, dat heeft NIKS te maken met paardrijden nul komma nul.

Ik vind dit een prachtig topic en terecht uitgelicht. Wat een interessante Masterclass en hulde aan de eigenaren van de paarden die er maar gaan staan. En dus ook hulde aan eenieder die hier een berichtje typt met inzichten en meningen. Want we kunnen alleen dingen ontdekken als we er open over praten en reflecteren.

Elisa2

Berichten: 43432
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 14:11

callippo schreef:
Uh, de IJslander was niet atactisch genoemd, geen idee hoe dit ineens erbij gehaald wordt. Hij miste bespiering in de achterhand en daar zou een neurologische component in kúnnen zitten.

Ik vind het bijzonder dat mensen zich hier een uitgebreide mening vormen op basis van een reactie van twee bezoekers, die vervolgens helemaal uit zijn verband getrokken wordt.

Bij 95% van de paarden is wel 'iets' te vinden. Een zwakkere plek in het lichaam, een gebied waar je meer aandacht aan moet besteden, of iets dat ervoor kan zorgen dat je training niet zoveel vooruitgang oplevert als je zou verwachten. En dat was ook juist één van de punten waar we aandacht aan wilden besteden: waar zit de zwakste schakel, hoe ga je daarmee om.

Bedenk daarbij dat alle paarden die deelnamen momenteel gewoon in training waren, een paar ook wedstrijden lopen en geen fysieke klachten hadden (voor zover bij de eigenaren bekend). De Fries was zelfs recent nog helemaal nagekeken in Utrecht. Ze waren ook allemaal via video gescreend, zowel onder het zadel als aan de longe/aan de hand (uitgezonderd van de Fries, maar daar is op de dag zelf ook al op ingegaan)

Een zwakke plek in het lichaam betekent ook niet dat je niets meer kan, of dat je niet zou kunnen trainen, maar dat je op zoek gaat naar wat er wél kan (dat was ook een boodschap die uitgedragen werd)

En wat je ook zag: veel mensen hebben een hoog doel, willen aan een bepaalde oefening werken, maar ergens in de basis zit een gaatje waardoor die oefening nog niet lukt.

Ik quote Liesbeth even: "als ... beter gaat, dan gaat alles beter, wat kun jij voor jou en je paard invullen op die puntjes, dat het verschil gaat maken in je training."
Heel vaak zijn dat gaatjes in de basis, zoals een schoudercontrole, een nog diepere connectie, een tempocontrole los van teugelcontact...

De twee deelnemers die ik nog achteraf gesproken heb, vonden het in eerste instantie confronterend, maar hebben er wel heel veel uitgehaald, waar ze mee verder kunnen. Anders dan ze verwacht hadden (misschien gehoopt op een quick fix, of oefeningen op een hoger niveau) maar wel echt een inzicht in de oorzaak en opties die een groot verschil kunnen maken.


Het testen van de staarttonus doet iedere dierenarts bij een klinische keuring om te testen op ataxie. Vermindere staarttonus is daar een klinisch symptoom van.

'Daarna onderzoekt de dierenarts
meestal de rug en bekijkt en voelt hij of
de staarttonus voldoende is, dat wil
zeggen of er voldoende spanning op de
staart aanwezig is. Is dit niet zo, dan zal
hij bij het verdere onderzoek extra alert
zijn op eventuele coördinatiestoornissen
(het beruchte atactische paard)".

Bron: https://www.dapmoergestel.nl/wp-content ... S20_Ad.pdf

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Elisa2

Berichten: 43432
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 14:14

Signe schreef:
Over correctheid..

Vind het interessant om te lezen dat dat een 'ding' is in hoe we naar dit topic kijken. Want wat als er geen correct is? Bv de Fries, die heeft geen goede rug en achterhand, maar loopt wel Z1. Wat is daarin de maatstaaf? Het niveau van sport? Of de bouw? Of hoe blij en gelukkig het paard is? Want voor dat laatste hoeft ie alleen maar in de wei te staan.

Ik denk dat het interessanter is om te kijken wat te kunnen leren van kijken naar een paard. Niet alles willen corrigeren of lang een meetlat van correctheid leggen. Dat is voor paardenliefhebbers heel moeilijk want we willen het zooooo graaag goed doen en twijfelen zelf continu dus vragen aan experts om ajb ons te zeggen dat we het goed doen. ( ikzelf inclusief)

Elk paard kan Z oefeningen uitvoeren, of dat volgen het boekje van de KNHS gebeurd is wat anders. In datzelfde boekje staat ook welke kleur je broek en dekje moeten zijn, dat heeft NIKS te maken met paardrijden nul komma nul.

Ik vind dit een prachtig topic en terecht uitgelicht. Wat een interessante Masterclass en hulde aan de eigenaren van de paarden die er maar gaan staan. En dus ook hulde aan eenieder die hier een berichtje typt met inzichten en meningen. Want we kunnen alleen dingen ontdekken als we er open over praten en reflecteren.


Mee eens, goed geschreven.

Zo heeft de Fries voor mij op de foto geen afwijkende rug, maar heb deze niet irl gezien dus wellicht ziet het er in beweging anders uit.

Ik denk ook dat ieder paard zijn goede en zwakkere punten heeft en juist een goede trainer moet dat kunnen zien en de training daar op aanpassen. Dus goed dat daar aandacht aan besteed wordt maar het betekent niet automatisch dat andere trainers dat niet doen.

Eigenlijk valt of staat alles met een goede basis op alle punten

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

callippo

Berichten: 3367
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-23 15:43

Elisa2 schreef:
Het testen van de staarttonus doet iedere dierenarts bij een klinische keuring om te testen op ataxie. Vermindere staarttonus is daar een klinisch symptoom van.

Juist, één van de symptomen, maar niet het enige.
En als de staarttonus verminderd is, hoeft dat ook niet direct ataxie te betekenen.

Daarom zei Zefanja: het kán een neurologische oorzaak hebben (wat niet direct ataxie betekent). Verder waren er ook geen symptomen van ataxie te zien, dus de conclusie 'verminderde staarttonus = ataxie' is hier veel te kort door de bocht.

Wat ik interessant vond bij de sessies, is dat Zefanja achteraf aangaf of er verbetering, verslechtering of geen verschil zat in de beweging, na afloop van de training.

Wanneer een beweging afwijkt van het normaal (of 'correct'), kan dat duiden op compensatie elders en dat kan op de lange termijn zorgen voor blessures. We willen allemaal ons paard zo lang mogelijk gezond houden, daarom lijkt het mij belangrijk deze compensaties te kunnen herkennen en je training aan te passen.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Kaatje81, Natascha_Kn, Nicky1963, Tesssie14 en 3 bezoekers