Recensie: Paardentaal voor gevorderden, door Sharon Wilsie

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Rije
Hoofd Bezwaarcommissie

Berichten: 27881
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Niet meer in Zwolle

Recensie: Paardentaal voor gevorderden, door Sharon Wilsie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-23 20:57

*Bokt
Bokt Community

Afbeelding


Vanuit verschillende Nederlandstalige uitgeverijen hebben wij de mogelijkheid gekregen om (informatieve) paardenboeken te lezen en te recenseren. Deze recensies zullen op Voorpagina Nieuws belicht worden zodat jullie kunnen kijken welke paardenboeken passen bij jullie interesses en tak van paardensport.

Namens Bloemendal Uitgevers mochten wij het boek Paardentaal voor gevorderden recenseren.

Eerder hebben we een recensie geplaatst van deel 1, het boek Paardentaal. Deze kun je hier lezen. Dit keer bekijken we de opvolger van dit boek: Paardentaal voor gevorderden. Op de kaft staat 'met woordenboek van gebaren, houdingen, signalen, vertalingen en gesprekken'. En zo dik als een woordenboek is dit boek zeker. Het telt 378 pagina's vol met inzichten in manieren waarop wij als mensen kunnen leren van de taal die paarden onderling 'spreken', in plaats van dat wij ze onze mensentaal opleggen.

Een deel van het boek bevat de essentie van de paardentaal die ook al in deel 1 werd besproken: lichaamstaal zoals het Nulpunt, de X en de O, maar ook de knoppen op het paard. Zo lazen we eerder al over de speelknop (bij de neus), de volg-me-knop (achter de oren) en de maak-plaats-knop (op de achterhand). Per knop wordt nogmaals besproken hoe je hem gebruikt en wat de reactie van het paard is als je deze knoppen inzet in je communicatie.

Er wordt dus eerst stilgestaan bij de essentiƫle communicatiemiddelen die ook al in deel 1 besproken werden. Maar er is veel meer te ontdekken in dit deel 2. Zo kijkt Wilsie nu ook naar de omgeving van het paard, het zogenoemde 'schaakbord'. Het schaakbord bestaat uit alles om het paard heen en hoe het paard die omgeving ervaart: de stallen, maar ook de weides, de omheiningen, de machines die er eventueel staan, en ook de andere paarden. Die andere paarden, maar ook mensen, zijn de stukken op het schaakbord. Als die stukken bewegen, verandert die situatie en verandert ook de positie en de betekenis daarvan voor het paard. Aan ons de taak om die bewegingen te observeren om mee te nemen in onze communicatie naar het paard. Zo is een praktische tip van Wilsie: wees je bewust van je eigen gevoelens als je door de omgeving (het schaakbord) loopt. Word je een beetje nerveus als je langs de wasplaats loopt? Dikke kans dat je paard dit opvangt en ook onzeker wordt over deze plek.

Ook nieuw in dit deel is een groot gedeelte dat gaat over het werken met het paard, bijvoorbeeld longeren of rijden. Hierin geeft Wilsie niet alleen haar visie over trainen en hoe je paardentaal kunt integreren in je eigen training, maar ook beschrijft ze praktische oefeningen die je kunt toepassen in je dagelijkse omgang met je paard. Wat zou jij bijvoorbeeld doen als je een paard wilt longeren dat op slot zit en zich afsluit voor al je hulpen? En hoe ziet jouw trainingswarming-up eruit? Wilsie geeft simpele technieken die je kunt gebruiken om je paard, maar ook jezelf, op te warmen voor een training.

Op bepaalde plekken in het boek staan mythe-ontkrachters. In deze kleine, korte kadertjes wordt steeds een prikkelende vraag gesteld, vaak over een controversieel onderwerp, of een vraag waar verschillende mensen heel verschillende antwoorden op zullen geven. Hoe denk jij bijvoorbeeld over het longeren om een paard te laten uitbokken? Of: moet je een paard nu wel of niet aankijken? Wilsie beschrijft duidelijk haar visie en haar oplossingen voor deze vraagstukken.


Afbeelding




Paardentaal voor Gevorderden is een flinke pil, maar laat je hierdoor niet afschrikken! Het biedt een enorme rijkdom aan inzichten en technieken om paardentaal aan te leren. Het boek biedt vele uren aan zelfontwikkeling en oefenmateriaal voor op en om je paard. De foto's geven een duidelijk beeld van de situaties en de aan te leren communicatie om je paard beter te begrijpen. Het is een waardevolle en rijke opvolger van deel 1 en biedt nog zoveel meer diepgang en uitdaging. Was je gefascineerd door Paardentaal? Dan is deel 2, Paardentaal voor gevorderden, zeker een aanrader.

Heb jij een Arabisch volbloed (of minstens 50%) en rij je western? Word lid van de gezellige en sportieve DAWRA!


Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-23 14:03

De omschrijving in deze recensie van hoe de schrijfster paardentaal uitlegt in dit boek (en ik begrijp dat dit een interpretatie is van de betreffende recensist) maakt me bepaald niet geinteresseerd in dit boekwerk....

DuoPenotti

Berichten: 26220
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Re: Recensie: Paardentaal voor gevorderden, door Sharon Wilsie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-23 14:10

Precies
"Wilsie beschrijft duidelijk haar visie en haar oplossingen voor deze vraagstukken."

En van wat ik in dit korte verslag vind en van deel 1 lees heb ik daar weinig behoefte aan.

Elisa2

Berichten: 34332
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Recensie: Paardentaal voor gevorderden, door Sharon Wilsie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-23 14:46

Mij lijkt het wel interessant.

Ik herken de knoppen wel die de meesten van ons denk ik onbewust gebruiken (stapje om, happen wat paarden onderling doen om te spelen met de mond, druk achter de oren van een halster/ hoofdstel)

Ook het schaakbord herken ik wel van hoe een paard de omgeving ziet en scant en hoe iedere verstoring daar in een reactie kan geven van een paard. En ook de (onbewuste) gevoelens van een mens die daar dan ook weer een rol in kunnen spelen.

Ja, mij lijkt het dat het alleen maar goed is om hier bewust van te zijn/ worden of nog bewuster mee om te gaan.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Whoopster
Berichten: 83
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Recensie: Paardentaal voor gevorderden, door Sharon Wilsie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-23 19:21

Hele gave boeken! Ik heb ze allebei, erg wijs mee!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider en 3 bezoekers