[FOTO]Centrale Keuring Vereniging Nederlands Connemara Pony Stamboek

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 12962
Geregistreerd: 20-04-16

[FOTO]Centrale Keuring Vereniging Nederlands Connemara Pony Stamboek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-23 15:43

Bokt Nieuwsredactie
Fokkerij
Ingezonden door een Bokker

Op zondag 17 september 2023 heeft de Centrale Keuring van de Vereniging Nederlands Connemara Pony Stamboek (NCPS) plaatsgevonden. Dit jaar was er gekozen voor de mooie locatie De Nieuwe Heuvel te Lunteren.

De juryleden Yvonne Peeters en Heather Wright (Ierland) begonnen op deze regenachtige ochtend met 15 stamboekopnames. Op 4 pony’s na die helaas uit de maat gegroeid waren kon iedereen in de klasse 1 opgenomen worden. De opkomst voor deze keuring was goed en ook de kwaliteit werd positief beoordeeld.

Veulenkampioen Treelanes Happy Elora
Jeugdkampioen (1 en 2 jarigen). Nora van het Nieland
Merriekampioen (3 jaar en ouder) Dana van de Haar
Kampioen ruin Martan Phaidin Beag
Bestgaand dressuur Roisin
Bestgaand springen Killymard Katie

Hengstveulens
 • 1. Bobbie 1e premie
 • 2. Charlie 1e premie
 • 3. DG Painted Twice 2e premie
 • 4. DG Darragh Phelan 2e premie
De extra met goed lichaamsgebruik bewegende Bobbie (v. Celtic Blue Gruagh) werd in deze rubriek bovenaan geplaatst. Goed Connemara type, miste net wat charme in het hoofd. Harmonische gebouwd met goede verbindingen. Goede draf, veel elasticiteit en lichaamsgebruik

Merrieveulens
 • 1. Treelane’s Happy Elora 1e premie
Het charmante merrieveulen Treelane’s Happy Elora (v. Westide Mirah II) stond goed in het type met een goede bovenlijn en schouder met een mooi hoofd met expressief oog. De prima draf met een mooi voorbeengebruik en de goede gedragen galop maakte het plaatje compleet voor het veulenkampioenschap.

Afbeelding
Veulenkampioen, Treelanes Happy Elora. Foto: Novia Fotografie

Twentermerries
 • 1. Nora van het Nieland 1e premie
 • 2. DG Coshia Mukti Shandar 2e premie
De twenter merrie Nora van het Nieland (v Otto van Strijthagen) werd wat in overconditie voorgesteld. De schoft mocht wat meer ontwikkeld zijn maar de fijne functionele beweging, het gewenste type en het vriendelijke expressieve hoofd deed haar het kampioenslint voor de Jeugd ontvangen.

Afbeelding
Jeugdkampioen, Nora van het Nieland. Foto: Novia Fotografie

Driejarige merries
 • 1. L’Otto Miss Maeve 1e premie
 • 2. Jolene June van de Koppel 1e premie
L’Otto Miss Maeve, eveneens van de hengst Otto van Strijthagen uit een meervoudig merriekampioen merrie, hield de familiestandaard hoog staan. De harmonische gebouwde Connemara, met een mooie cadans en takt in draf. De pony mocht in stap wat meer lichaamsgebruik tonen.

4 t/m 6 jarige merries
 • 1. Dana van de Haar 1e premie - Ster
 • 2. Glonmore Atlantic Lass 1e premie
 • 3. Batenburg’s Sky 2e premie
 • 4. Sellermane Nora 2e premie
De door Folkert Dam gefokte Merriekampioen Dana van de Haar (v. Blue Jeans 14) werd door de jury het schoolvoorbeeld van de Connemara pony genoemd. Met een prachtig hoofd, harmonische bouw, zeer goede stap, goed gebruik lichaam en een zeer ruime elastische draf. Dana leek zelf met veel plezier door de baan te gaan maar was zeker net zo plezierig om naar te kijken voor het publiek.
De moeder van Dana van de Haar is de welbekende fokmerrie Donatella van de Leliaard (v Brimstone van Graaf Janshof) en is o.a. de moeder van de in de eventing internationaal goed presterende Gjelt van de Haar.

Afbeelding
Merriekampioen, Dana van de Haar. Foto: Novia Fotografie

7 t/m 9 merries
 • 1. Scolban Roise 1e premie
 • 2. Killymard Katie 2e premie
 • 3. Laurentien van de Haar 2e premie
De niet al te grote Scolban Roise vertegenwoordigde de kleine maat met haar goed ontwikkelde romp en heel correcte beweging goed.

10 jarige en oudere merries
 • 1. Coshia Surprise 1e premie - ster
 • 2. Lady Gane 1e premie
 • 3. Concurrin Ladie 2e premie
De oudere charmante importmerrie Coshia Surprise (v Drimcong Owen) staat er nog steeds perfect voor met haar mooie uitstraling. Het beenwerk had iets minder fijn gemogen maar met haar fijne soepele beweging werd zij in deze rubriek met het Ster predicaat bovenaan geplaatst.

Klasse 2 merries
 • 1. Roisin 1e premie
 • 2. Carrigoir Sandy 1e premie
De jury vond het bijzonder jammer dat beide merries net uit de maat gegroeid waren want beide merries hadden zeker kwaliteit en beide kregen een 1e premie.
Roisin (v. Paddy van Strijthagen) werd met een goed type, mooie verhoudingen en sterke achterhand bovenaan geplaatst.

Ruinen
Martan Phaidin Beag (v. Martin Phaidin Mhor) was met zijn 1.54 geen echte pony meer. Zijn harmonische bouw liet de invloed van engelse volbloed in het ras zien. De goede stap en elegant gedragen draf waren goed voor een eerste premie.

Afbeelding
Ruinenkampioen, Martan Phaidin Beag. Foto: Novia Fotografie

Bestgaand dressuur
Roisin werd in de keuringsring al genoemd door haar gangen en ook bij de rubriek bestgaande dressuur sprong ze met haar fijne taktmatige bewegingen uit. Ze werd fijn gereden met een goede aanleuning, buiging en overgangen.
Het gewenste karakter van de Connemara pony kwam in de combinatie Cloncurrin Ladie en de jonge ruiter Pelle goed naar voren. Ladie liet haar prima door de test heen sturen.

Bestgaand springen
De uiteindelijk twee deelnemers Killymard Katie en Lochan Carol werden door het Ierse jurylid geholpen bij het losspringen. Gedurende de test verbeterden beide pony’s enorm en ook de amazones kregen meer zelfvertrouwen.
De goede manier van springen maakte uiteindelijk dat Killymard Katie op nummer 1 gezet werd.

Algemeen
De Connemara pony is van oorsprong Iers en wordt allround ingezet als sport en recreatie pony. In de topsport zijn ze terug te vinden in de eventing en springen. Bij de Europese kampioenschappen in Frankrijk dit jaar was bij eventing 1 op de 3 pony’s een Connemara en 1 op de 10 bij springen.
Maar ook in de aangespannen sport en dressuur presteren ze op hoog niveau.
Daarnaast maakt hun no nonsens werkwillige karakter ze uitermate geschikt voor kinderen.
De bouw maakt ze ook geschikt voor de gemiddelde volwassen ruiter.

Het gesloten stamboek telt in Nederland circa 130 leden. De leden zijn een afspiegeling van de inzet deze allround pony. In de dressuur zien we de jeugd hun eerste wedstrijd rijden maar ook tussen de paarden presteert de Connemara tot een hoog niveau. Met KNHS dispensatie in verband met de stokmaat, mag één lid zelfs haar kunde laten zien in het ZZ zwaar.
Andere leden doen weer mee aan Working equitation of rijden mee in de Paarden vierdaagse. Daarnaast zorgen een aantal enthousiaste fokkers voor nieuwe aanwas.
Laatst bijgewerkt door aniek1985 op 18-09-23 22:35, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Bericht aangepast

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _veerle, boyca, Icelandshet, Kirsha, moonfish13, Nieuwsredactie, Rijsa, rosslover, Talindos en 15 bezoekers