Algemeen
Het deel waar het kopstuk van het hoofdstel ligt, wordt ook wel de poll genoemd.
Foto: Marlies Trap Fotografie
In dit artikel wordt gesproken over de poll van het paard. Dit is een klein gedeelte aan de achterkant van de schedel van het paarden en bevindt zich net achter zijn oren. Bij het omdoen van het hoofdstel of halster van je paard, komt het kopstuk op de poll te liggen.
Een recent onderzoek heeft nieuw inzicht opgeleverd in welke mate van buiging in de poll bij spring- en dressuurpaarden geschikt kan zijn, gezien vanuit het oogpunt van welzijn. Een verschil van slechts 15° kan al een groot effect hebben.
Paarden zijn topatleten met een hoge zuurstofbehoefte tijdens het sporten. Maar ze halen adem door de neus en kunnen niet overschakelen op ademen door de mond om de weerstand te verlagen. Dit veroorzaakt ernstige ademhalingsproblemen, waardoor hun atletische prestaties worden beperkt, schreven Paula Tilley en haar collega-onderzoekers van de Universiteit van Lissabon in het tijdschrift Animals.
Toch heeft het ademhalingssysteem van het paard een aantal manieren om de weerstand te verminderen. Dit kan door de uitwendige neusgaten wijder te maken, het strottenhoofd volledig open te zetten en zo een bepaalde mate van luchtwegverwijding te bereiken.
"De wrijving en beweging die worden veroorzaakt door de grote toename in luchtsnelheid tijdens het trainen, brengen deze aanpassingen echter in gevaar", aldus de onderzoekers. "Tijdens het trainen genereren paarden zeer hoge luchtstromen. Deze hebben een negatieve druk in de bovenste luchtwegen als gevolg, waardoor deze luchtwegen dreigen in te klappen. Daarom willen ze hun hoofd en hals strekken, dit zorgt ervoor dat de luchtpijp verstijft en inklappen wordt voorkomen.”
"In disciplines zoals dressuur en springen vragen we paarden om het deel van de luchtwegen ter hoogte van het strottenhoofd en de bovenste luchtpijp te buigen, waardoor de bloedvaten daar vernauwen. Dit gaat samen met de toename van de luchtstroomsnelheid tijdens het sporten."
Dit leidt tot problemen, met de mogelijkheid dat alles op een flexibele manier inklapt, wat uiteindelijke weer leidt tot lagere luchtstromen.
De impact van verschillende gradaties van een te sterke buiging van de poll op het welzijn van bereden paarden is eerder geëvalueerd in studies. De International Society for Equitation Science heeft echter voorgesteld om ook kleinere graden hiervan te onderzoeken.
De onderzoekers evalueerden de effecten van twee manieren waarop de poll gebogen kan zijn, met een verschil van slechts 15°, op het ademhalingssysteem en het gedrag van paarden tijdens het rijden.
Twintig dressuur- en twintig springpaarden, die op hoog niveau lopen, werden twee keer 40 minuten gereden. Dit gebeurde zo’n drie weken na elkaar, waarbij de eerste oefening werd uitgevoerd met een grondhoek van 85° en de tweede met een grondhoek van 100°. De grondhoek is de hoek tussen de grond en de lijn van het voorhoofd naar de neus. Hier is een foto te zien waarop de grondhoek en de hoek van de poll mooi uitgelegd worden.
De onderzoekers volgden het conflictgedrag. Ook keken ze naar tekenen van inklappen van de bovenste luchtwegen, zoals waargenomen op een endoscopie. Die werd boven de grond, met behulp van een dynamisch systeem gemaakt.
De zuurstof- en lactaatgehaltes in het bloed werden ook gemeten, naast de druk op het borstvlies, de diameter van de keelholte en de frequenties van hartslag en ademhaling.
Bij paarden uit beide disciplines werd bij een hoek van 100° zowel conflictgedrag als afwijkingen aan de bovenste luchtwegen vaker gezien. De druk in de borst werd hoger en de van het strottenhoofd werd groter.
Het conflictgedrag dat vaak werd waargenomen bij een hoek van 100°, was onder andere zwiepen met de staart, schudden met het hoofd, mond openen en overmatig speekselen/kwijlen.
Bij een hoek van 85° zag men vaker tekenen van ontspanning: spelen met de oren en de oren naar voren gedraaid houden.
"De verschillen die we hebben gevonden, ondersteunen het idee dat een toename van slechts 15° in de buiging van de poll negatieve effecten kan hebben op het ademhalingssysteem en het gedrag van een paard en dus op zijn welzijn," zei het onderzoeksteam.
"Wij zijn van mening dat verder onderzoek gedaan moet worden naar de noodzaak om de tijd die gereden wordt met een grondhoek waarbij de hoek van de poll meer dan 85° is, tot een absoluut minimum te beperken. Dit ten behoeve van de prestaties van paarden en de levenskwaliteit van het paard in de sport, om zo de bezorgdheid van het publiek weg te nemen.”
Toen de onderzoekers hun bevinden besproken, merkten ze ook dat bij de evaluatie van de endoscopievideo’s meerdere dynamische veranderingen aan de bovenste luchtwegen significant vaker voorkwamen als de paarden met een grondhoek van 100° liepen. De gold voor zowel springen als dressuur.
“Het effect van deze afwijkingen aan de bovenste luchtwegen op de prestaties en het welzijn van dressuur- en springpaarden moet verder geëvalueerd worden”, zeiden ze.
"Het feit dat het mogelijk was om onderscheid te maken tussen de twee hoeken van de poll op basis van een paar conflictgedragingen en een paar ontspanningsgedragingen, zou kunnen bijdragen aan het gemakkelijker herkennen van ongemak bij het bereden paard."
Dit artikel is een samenvatting. Het complete artikel is te lezen op Horsetalk.co.nz