Sport
Dier en Recht heeft donderdag een persbericht verstuurd waarin ze 20 Nederlandse gemeentes oproepen om te stoppen met de kortebaandraverijen. Paardentrainer Rob de Vlieger heeft inmiddels bij NH Nieuws gereageerd op de berichtgeving.
Dier en Recht
Tussen mei en oktober organiseren 20 Nederlandse gemeentes 26 kortebaandraverijen. De meeste daarvan vinden plaats in Noord-Holland. De draverij in Medemblik is de oudste en bestaat al zo'n 175 jaar. Dier en Recht constateerde bij de eerste wedstrijden van het seizoen, in Assendelft en Venhuizen, al veel welzijnsproblemen. Volgens de dierenrechtenorganisatie gebruiken de pikeurs veel omstreden dwangmiddelen om de paarden te dwingen tot gehoorzaamheid. Het gaat hierbij om oordoppen, oogkleppen, bitten en het gebruik van een opzetteugel. Daarnaast wordt de tong strak vastgebonden aan de onderkaak met een pantykousje of postelastiek. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de gebruikte dwangmiddelen stress en verwondingen veroorzaken. De pijn- en stresssignalen van paarden worden echter door veel rijders genegeerd, of zelfs niet als zodanig herkend. In een brief aan de gemeentes geeft Dier en Recht uitleg over deze signalen, zodat raadsleden die tijdens de races kunnen herkennen.
Rob de Vlieger
Rob de Vlieger traint al meer dan dertig jaar dravers. Op wedstrijden heeft hij dan ook al vele prijzen gewonnen, die in de kantine staan. Toch is dat volgens De Vlieger niet het enige wat telt. Hij wijst op de posters met de anatomische weergaven van paardenlichamen. "Uiteindelijk gaat het daar om. Als paarden niet gezond zijn, kunnen ze ook niet presteren." De Vlieger 'luistert' naar zijn paarden, zegt hij. "Je kunt het zien als een paard angstig is of pijn heeft, en daar moet je rekening mee houden."
Volgens Rob de Vlieger is het bericht van Dier en Recht niet op waarheid berust. Hij zegt tegen mensen: "kom een keer langs, maak een praatje en kijk zelf met eigen ogen, maar roep niet vanaf de zijkant." Volgens Rob is het stuk van Dier en Recht, waarin ze zeggen dat de tong stevig aan de kaak wordt vastgebonden, niet waar. Het juiste geval is: "Wij gebruiken een nat gemaakte panty kous, die is ontzettend elastisch. Dan leggen we een lusje om de tong en maken dat met een strikje aan de onderkant van de kaak vast. De tong kan nog helemaal vrij bewegen, alleen het paard kan de tong niet over het bit gooien. Stel dat het paard dat wel doet, dan wordt het pijnlijk, want een tong hoort onder het bit te leggen. Wij doen dit juist om het paard diervriendelijk te kunnen sturen." Dier en Recht claimt ook dat uit onderzoek is gebleken dat 80% van de paarden wonden aan de mond heeft. Rob zegt dat dit pertinent niet waar is. "Ik wil zelfs bij deze Dier en Recht uitnodigen, kom gewoon totaal onverwacht, onaangekondigd, met een dierenarts naar keuze, mijn stal binnenlopen. Kijk alle paarden na, als ze niks vinden aan wondjes, is een excuus op zijn plaats."
Gebruikte bronnen:
- persbericht Dier en Recht
- NH Nieuws