Algemeen

Een Culicoides mug. Foto: Scott Bauer/USDA ARS/Wikimedia Commons
Duitse onderzoekers hebben een antilichaam ontwikkeld, waarvan zij denken dat het paarden kan helpen die last hebben van een overgevoeligheid voor insectensteken. Dit is de meest voorkomende allergische huidziekte bij paarden en staat ook bekend als zomereczeem.
Dit is een chronische, seizoensgebonden ziekte en wordt veroorzaakt door de culicoides-muggen. Het aantal paarden dat dit krijgt, hangt samen met de verspreiding van de muggen. Dit varieert wereldwijd van 3% tot 60%.
De symptomen treden meestal op tussen de lente en de herfst. Paarden met zomereczeem lijden vaak aan haarverlies, wondjes op de huid, veel jeuk en mogelijk treden er ook andere, bijkomende infecties op.
Tot op heden is er nog geen effectieve behandeling die ook zonder gevaar voor lange tijd gebruikt kan worden.
Tegenwoordig is het gebruikelijk om paarden te beschermen tegen blootstelling aan de insecten, door ze op stal te zetten, speciale dekens op te leggen of insectensprays te gebruiken.
Nora Langreder en haar mede-onderzoekers, die hier een artikel over schreven voor het tijdschrift ‘Scientific Reports’, zeggen dat de muggenbeten een allergische reactie veroorzaken en daarbij bepaalde witte bloedcellen, de eosinofiele cellen, betrekken. Dit wordt weer veroorzaakt door bepaalde eiwitten in het speeksel van de muggen.
"Eén concept zou het gebruik kunnen zijn van een therapeutisch antilichaam dat is gericht tegen equine interleukine 5, de belangrijkste activator en regulator van eosinofielen", aldus de onderzoekers. Het team constateerde dat er voor mensen al twee bewezen antilichamen zijn tegen interleukine 5 en één tegen diens receptor alpha subunit. Deze worden gebruikt voor de behandeling van bepaalde soorten astma. “Alle drie deze antilichamen voorkomen de binding van interleukine 5 aan zijn receptor. Ze zijn bewezen veilig en effectief.”
De onderzoekers stellen dat een passieve vaccinatie met een monoklonaal antilichaam een goede optie kan zijn voor paarden.
Tijdens hun studie ontwikkelden zij een antilichaam dat mogelijk hiervoor in aanmerking komt.
Dit artikel is een samenvatting. Het hele artikel is te lezen op Horsetalk.co.nz.