Verrassende deelnemers bij wereldbekerfinale dressuur 2023

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 19612
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Verrassende deelnemers bij wereldbekerfinale dressuur 2023

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-23 19:11

Eurodressage
Sport

Afbeelding
Thamar Zweistra en Hexagon's Ich Weiss: afgelopen weekend nog in Den Bosch,
binnenkort in Omaha. Foto: Marlies Trap Fotografie


De complete deelnemerslijst voor de wereldbekerfinale dressuur 2023 in Omaha (USA) is bekend. Deze lijst geeft wel een iets ander beeld dan de ranglijst van de Western European League na de afsluitende wedstrijd van afgelopen weekend in ’s Hertogenbosch.

Sommige combinaties zijn opmerkelijk afwezig van de deelnemerslijst. Andere ruiters, die lager op de FEI Wereldranglijst stonden, zullen een verrassende entree maken in Omaha, Nebraska, van 7 tot 9 april 2023.

Wereldbeker, indeling in Leagues
Om mee te mogen doen aan de finale van de FEI Dressage World Cup™, moet een combinatie van ruiter en paard minimaal twee keer succesvol hebben deelgenomen aan een Grand Prix Kür op Muziek tijdens een CDI-W kwalificatiewedstrijd, met een score van minimaal 68%. Een ruiter mag niet vaker dan zes keer starten tijdens één competitiereeks CDI-W Grand Prix Kür op Muziek.

De regels willen per regio nog wel eens verschillen. Er zijn vier zogeheten “leagues”. Dit zijn de Western European League, de Central European League, de North American League en de Pacific League (Australië en Nieuw Zeeland). Alle andere ruiters zijn samengevoegd in de categorie “non-league”.

Omdat het zwaartepunt van de dressuur in West-Europa ligt, mogen de ruiters van andere leagues zich ook proberen te kwalificeren via de Western European League. De nationale federatie van de ruiter die zich in West-Europa wil kwalificeren, moet dit dan schriftelijk en voor de start van het seizoen doorgeven aan het hoofdkantoor van de FEI. In dat geval wordt die ruiter dan net zo behandeld als de Europese deelnemers. Ruiters die onder een andere league vallen, maar zich kwalificeren in de Western European League, kunnen in de finale niet de plek innemen van de West-Europese ruiters. Deze niet West-Europese ruiters zullen in de finale deelnemen als “additional athletes”.

Echter, de volledige regels zijn nog complexer dan hierboven beschreven. Hier kun je alle regels lezen.

Wie mag er deelnemen aan de wereldbekerfinale?
Achttien combinaties kunnen zich kwalificeren om deel te nemen aan de jaarlijkse wereldbekerfinale. Hierbij mogen er maximaal drie ruiters per land meedoen aan de finale. Dit is inclusief de titelverdediger.

Negen combinaties komen uit de Western European League, twee komen er uit de Central European League, één komt er uit de Pacific League, drie komen uit de North American League en er is één ruiter uit de categorie “non-league”. Daarnaast mag ook de titelverdediger deelnemen en is er één extra startplaats.

In het geval er een startplaats in een bepaalde league niet wordt ingevuld, wordt er een extra startplaats gecreëerd, tot maximaal drie, om toch aan de achttien finalisten te komen. De toewijzing van de extra startplaatsen wordt als volgt bepaald:
 • de nationale federatie van het gastland mag één combinatie aanwijzen. Dit geldt alleen als er nog geen ruiter uit dat land zich gekwalificeerd heeft.
 • als de extra startplaats van de FEI niet wordt toegewezen volgens bovenstaande regel, gaat de plaats naar een combinatie die uitkomt voor een land in de categorie “non-league”, maar gevestigd is en zich gekwalificeerd heeft in het land waar hij of zij nu woont.
 • als er dan nog steeds startplekken beschikbaar zijn, worden deze toegewezen aan de combinaties die in februari van dat jaar het hoogste staan op de FEI Wereldranglijst dressuur, en die al hebben deelgenomen aan minimaal twee kwalificatiewedstrijden tijdens een CDI-W.

Wie staan er op de lijst voor Omaha?
De startlijst voor de wereldbekerfinale dressuur 2023 kent enkele verrassingen.

Want van alle negen gekwalificeerde ruiters uit de Western European League hebben er maar zeven toegezegd naar Omaha te gaan. Dit betekent dat er twee extra startplekken zijn vrijgekomen.

De grootste afwezige op deze lijst is de Zweed Patrik Kittel. Hij kwalificeerde zich wel met Touchdown, maar gaat niet naar Amerika. Emmelie Scholtens is ook gekwalificeerd, maar is niet op tijd hersteld van een blessure. Dit betekent dat Marieke van der Putten in haar plaats gaat.

Dan is er nog een lange lijst van topruiters die deelnamen in de Western European League, maar die de uitnodiging hebben afgeslagen, of die niet gevraagd zijn (Kruth, Kanerva, Bachmann, Larsson, Hogberg). De Belg Marc Peter Spahn bijvoorbeeld, hij stond op de ranglijst voor de Western European League hoger dan de drie ruiters die werden uitgenodigd voor de extra startplaatsen, maar op de wereldranglijst stond hij lager dan deze drie. Hij werd uitgesloten van deelname aan de laatste kwalificatie in Den Bosch, ook al stond hij vrij hoog op de ranglijst en kon hij nog meer punten verzamelen.

De plek in de Pacific League is niet ingevuld door problemen met de vaccinaties van de paarden, dus die blijft leeg. Daarom zullen er slechts zeventien combinaties naar Omaha gaan:

Western European League
 • Isabell Werth - Quantaz
 • Ingrid Klimke – Franziskus
 • Dinja van Liere - Hermes
 • Nanna Skoborg Merrald - Blue Hors Zepter
 • Thamar Zweistra - Hexagon's Ich Weiss
 • Morgan Barbancon - Sir Donnerhall II (although Morgan claimed to have entered Bolero)
 • Marieke van der Putten - Torveslettens Titanium

Central European League
 • Justina Vanagaite - Nabab
 • Alisa Glinka – Aachen

Pacific League
 • Geen starter

North American League
 • Steffen Peters - Suppenkasper
 • Alice Tarjan - Serenade MF
 • Anna Buffini - Davinia la Douce

Non-League
 • Caroline Chew – Tribiani

Titelverdediger
 • Jessica von Bredow Werndl - Dalera BB

Extra startplaatsen
 • Simone Pearce - Fiderdance
 • Johanna Due Boje - Mazy Klovenhoj
 • Jorinde Verwimp - Charmer

Bloed met spoed naar Duitsland
De drie extra startplaatsen zijn nu toegewezen aan de Zweedse Johanna Due Boje, die 47e staat op de FEI Wereldranglijst dressuur en de Belgische Jorinde Verwimp, zij staat 49e.

Een klein zilveren randje is er voor Australië, want ook de in Duitsland woonachtige Simone Pearce heeft een extra startplaats toegewezen gekregen. Zij staat 24e.

Due Boje schreef over haar onverwachte uitnodiging en vertelt hoe zij een bloedmonster van haar paard, dat nodig is voor de vlucht naar en invoer van het dier in de Verenigde Staten, met spoed naar Duitsland moest sturen.

“Ik kreeg een plaats toegewezen in de wereldbekerfinales, en dat had ik echt niet verwacht”, legt Johanna uit. “We moesten toen snel alles regelen met de bloedmonsters, enzovoorts. Het bloed werd per expresse verstuurd naar het laboratorium in Duitsland, althans dat dachten we. De volgende dag kreeg ik een telefoontje dat het bloed weer terug was bij de dierenkliniek hier in Zweden, nadat het vast kwam te zitten bij de douane. De tijd dringt, en om het op tijd in Duitsland te krijgen besloot mijn verloofde om de monsters dan maar zelf daarheen te brengen (8-9 uur rijden, enkele reis). Vrijdag 17 maart zullen ze het bloed testen en hopelijk krijgen ze het dan ook op tijd doorgestuurd naar de Verenigde Staten. Het is een kans van 50% dat het allemaal goed komt, maar we nemen de gok. Nu duimen draaien dat we het gaan redden en we naar Omaha kunnen gaan.”


Afbeelding

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
De Bokkersbokaal zoekt nieuwe zoekers! De wat? [LZP] Bokkers Bokaal - Ga ook mee op zoek!! Soort geochaching/ schatzoeken, maar dan op zijn Bokts! Mega leuk en je komt nog eens ergens!
&if=1


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: lanouska, moos1984 en 7 bezoekers