Zeeman confronteert: betrokkene Kim_1990 over wat haar is overkomen

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 27006
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

Zeeman confronteert: betrokkene Kim_1990 over wat haar is overkomen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-23 16:42

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto:
Marlies Trap Fotografie


Op 20 december 2022 was op televisie een uitzending van Zeeman Confronteert te zien, deze draaide om een oplichtster binnen de paardenwereld. Naar aanleiding van een tip van één van onze gebruikers hebben wij hier een topic over geopend: [VN] Kijktip: Zeeman Confronteert. In dat topic meldde zich al snel Kim_1990, zij is helaas ook opgelicht door deze dame. Zij meldde zich ook bij de nieuwsredactie, zij wilde graag haar verhaal doen, of wij hier misschien ook een artikel over wilden schrijven. Dat leek ons een goed idee, NR-lid JPitty nam contact op met Kim_1990 en heeft ook FloortjeM benaderd. FloortjeM is advocate en gespecialiseerd in Hippisch recht. Samen hebben zij twee artikelen geschreven: Kim_1990 over wat haar is overkomen en FloortjeM over hoe je een oplichter kunt herkennen en wat je wel en niet moet en kunt doen als je zelf opgelicht bent. Dit is het artikel met Kim_1990, het artikel met FloortjeM verschijnt morgen.

In de uitzending
In de uitzending van Zeeman Confronteert waren gedupeerden te zien van de oplichtster binnen de paardenwereld. Deze F. had op meerdere plekken een paard te koop staan, meerdere mensen reageerden en deden een aanbetaling, maar het paard werd nooit geleverd. Presentator Thijs Zeeman confronteerde de oplichtster hiermee, maar tot nu toe blijft zij met deze praktijken bezig en heeft zij ook nog bijna geen cent terugbetaald aan de gedupeerden. In een update hierover noemt de presentator haar een ‘slecht mens’ en vergelijkt haar met de oplichtster uit de Netflix-serie ‘Inventing Anna’, ook Kim_1990 omschreef haar op deze manier. Een gewiekste dame dus. Intussen loopt er in Spanje een rechtszaak tegen haar, wegens oplichting, vanuit dit land vonden ook de oplichtingspraktijken plaats. Ook wordt zij daar gezocht vanwege belastingfraude.

Zodra zij zich in Spanje laat zien, zal de Spaanse justitie haar arresteren. De oplichtster komt oorspronkelijk uit Nederland, intussen is zij ook weer in ons land. De Spaanse en Nederlandse justitie weten dat zij hier is en dat zij een oplichtster is. Er waren diverse aangiften gedaan in verschillende delen van Nederland, deze zijn intussen door de landelijke politie, naar aanleiding van het tv-programma, samengevoegd tot één compleet dossier. Elke nieuwe aangifte zal hier ook bij in komen. Het wachten is nu op een verdrag vanuit Spanje waarmee zij hier in Nederland gearresteerd kan worden en vervolgens uitgeleverd aan Spanje. Dit duurt even, maar volgens Thijs Zeeman zal zij haar straf in ieder geval niet gaan ontlopen.

Het verhaal van Kim_1990
Zoals in de intro te lezen was, is Kim_1990 één van de gedupeerden van deze dame. Rond maart/april 2022 zag zij op FB een advertentie voorbijkomen van F. waarin zij een paard te koop aanbood, een achtjarige merrie van Christ x Samherib (Sandro Hit) die heel braaf zou zijn. Het dier zou worden gebruikt in lessen en voor buitenritten, haalde als veulen een Elite Fohlenpremie en als driejarige werd zij Staatspremiemerrie bij het Mecklenburger stamboek. Ze zou in Spanje op dressuurniveau Z lopen en ook springen. De vraagprijs lag op redelijk niveau voor deze merrie. Kim nam contact op met F., er kwam een videocall waarin zij beelden zag van het paard dat in de stal stond te eten. F. kwam betrouwbaar en gezellig over. Ze leek ook te begrijpen dat Kim het tricky vond om dit paard ongezien te kopen en bood dan ook aan dat ze na aanbetaling een proefperiode zou krijgen van drie maanden. In die periode kon ze dan kijken of het paard aan haar wensen voldeed en of zij een klik met het dier had. Na die proefperiode mocht ze dan het resterende bedrag overmaken. Dat leek allemaal heel fair en na overleg met haar vriend, die wel wat sceptisch was, betaalde Kim 70% van de aankoopprijs als aanbetaling.

Toen begon het lange wachten, want de merrie moest immers op transport vanuit Spanje. F. zou Kim op de hoogte houden van alles rondom het vervoer. Wanneer ze zou komen, hoelang ze op transport moest en hoe het ging tijdens transport. Kim kreeg ook een telefoonnummer dat van de chauffeur van het transport zou zijn. Vanaf dat moment begon het contact stroever te verlopen en kwamen de smoesjes. Het zou te warm zijn voor transport, chauffeur zou het paard (en nog veel meer paarden) verduisterd hebben, enzovoorts. Het telefoonnummer, dat van de chauffeur zou zijn, bleek uiteindelijk van F. zelf te zijn en het paard kwam nooit naar Nederland. Dit besef kwam hard aan bij Kim, er zijn ook zeker tranen gevloeid, maar ook kwam er een strijdlust boven. Kim is speciaal naar Spanje gevlogen om aangifte te doen tegen F., en ze ging op zoek naar medegedupeerden.

Stand van zaken
Deze vond ze, en niet alleen in Spanje en Nederland. Ook in Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Litouwen en Groot-Brittannië, en zelfs buiten Europa in landen als Zuid-Afrika en Canada bleken gedupeerden te zijn. Met aantal gedupeerden hebben dus Thijs Zeeman ingeroepen voor hulp, het resultaat was in heel Nederland op televisie te zien. Het blijkt ook dat F. niet alleen mensen heeft opgelicht met de verkoop van een paard, maar ook met rijlessen, kinderfeestjes en zelfs een auto die ze voor een vriendin zou ophalen. Ook een stagiaire van F., die voer haalde voor de paarden, is door haar opgelicht. Betalingen gaan via verschillende internationale rekeningen, die F. bij een onlinebank kon openen, op verschillende namen. Intussen is F. dus weer in Nederland, via een bokker wist Kim te achterhalen waar zij een stal huurde. Met wat hulp van deze mensen wist zij F. zover te krijgen dat zij haar geld terug heeft gekregen. Maar voor de rest van de gedupeerden ziet zij het somber in. Als F. ooit wordt opgepakt, zal zij eerst terug moeten naar Spanje. Daar is het zo dat de Spaanse belastingdienst als eerste aan de beurt is, in verband met de belastingfraude van F. Daarna zal er volgens Kim waarschijnlijk financieel niets meer overblijven voor de andere gedupeerden, daarvoor zijn de bedragen te groot.

Kim zelf heeft het geld intussen terug, en zij blijft strijden en opkomen voor de andere gedupeerden. Haar vriend heeft het daar wel eens moeilijk mee, maar Kim wil dat het recht zegeviert. Het vertrouwen van Kim met betrekking tot de aankoop van een paard heeft wel een knauw gekregen. Zo zal zij nooit meer ongezien in het buitenland een paard kopen, het vertrouwen in een goede afloop is weg.

Tips
Wel heeft ze nog aan aantal tips voor de gebruikers van Bokt:

1. Weet wat je koopt en waar je koopt, koop nooit zomaar ongezien een paard! Als het paard dat je op het oog hebt, in de Benelux of Duitsland staat, ga altijd zelf kijken. Staat het paard verder weg, zorg dan dat je een netwerk hebt van betrouwbare mensen die voor je en kunnen en willen gaan kijken. Door deze hele situatie met F. heeft Kim intussen in meerdere landen contacten opgebouwd en deze mensen helpen haar nu, zowel in deze situatie als wanneer ze weer een paard wil kopen.

2. Zorg altijd dat je voldoet aan de onderzoeksplicht bij aankoop! Juridisch gezien is het genoeg om de verkoper te bevragen of het paard gezond is, maar als er na koop verborgen gebreken aan het licht komen, zie dan maar eens te bewijzen dat die er al waren. Een verkoper heeft uiteraard ook geen röntgenogen, die kan ook niet in het paard kijken. Bovendien zijn er verkopers die misschien wel weten dat een paard een verborgen gebrek heeft, maar dit glashard verzwijgen. Laat het paard daarom altijd klinisch en röntgenologisch keuren! Dit kost een paar honderd euro, maar is altijd elke cent waard! Je staat dan namelijk een stuk sterker als er wel een verborgen gebrek blijkt te zijn!

Laat je niet gek maken door de verkoper, als deze zegt dat het paard recent nog gekeurd is, laat het dan toch nog een keer doen. Wettelijk gezien betekent ‘recent gekeurd’ dat de keuring niet langer dan drie maanden geleden is, maar tussen de keuring en nu kan er nog een boel gebeuren. Kies voor de keuring ook het liefst een onafhankelijke en betrouwbare dierenarts. Er zijn situaties bekend waarbij dierenartsen röntgenfoto’s weglieten uit het dossier nadat bleek dat het paard een gebrek had (denk bijvoorbeeld aan artrose of spat), of dat er vervalste foto’s of foto’s van een ander paard in het dossier zaten. Op een echte röntgenfoto horen een aantal zaken duidelijk vermeld te staan: de naam, geboortedatum en chipnummer van het paard, maar ook de naam van de dierenkliniek en de datum dat de foto is genomen. Ook hoort er een aanduiding op te staan welk lichaamsdeel van het paard je op de foto ziet. Staat dit er niet op, dan is de kans aanwezig dat deze foto gewoon van internet is geplukt of dat deze van een ander paard is dan het dier dat jij wilt kopen. Blijf hierin op je strepen staan: geen keuring betekent bij Kim geen koop of verkoop. Zo’n keuring betekent meer kosten en meer tijd kwijt, maar als er wel iets mis is, heb je wel het nodige materiaal om dit te bewijzen! Een juridische procedure om je gelijk te krijgen kost dan zoveel meer tijd en geld dan een goede en gedegen aankoopkeuring!

3. Controleer goed of het paspoort, de stamboekpapieren en het chipnummer van het paard compleet zijn en kloppen. Ook hier wordt vaak in gesjoemeld helaas.

4. Zie je een advertentie en overweeg je het paard te kopen? Bewaar dan alle informatie tijdens het verkoopproces, van foto’s en video’s tot gesprekken, printscreens en documenten. Als er dan iets misgaat tijdens de koop van het paard, of de verkoper blijkt een oplichter te zijn, dan heb je in ieder geval bewijsmateriaal voor de politie. Zonder deze materialen sta je dan met lege handen, met dit materiaal kun je bewijzen dat je opgelicht bent en heb je nog kans je geld terug te krijgen.

Kortom: doe er bij de koop of verkoop van een paard alles aan dat in je macht ligt om de verkoop succesvol te maken. En het is vaak herhaald, maar het is ook echt zo: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het meestal ook!!!

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


Veldbloem

Berichten: 501
Geregistreerd: 25-06-15
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 19:54

Pfff, wat een verhaal! Goed dat je zo hebt doorgezet :j
Ik ben benieuwd naar het volgende artikel.

Rocamor

Berichten: 11050
Geregistreerd: 21-11-02

Re: Zeeman confronteert: betrokkene Kim_1990 over wat haar is overkomen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-23 20:48

Nou inderdaad wat een verhaal. Goed dat je je geld terug hebt!

Rockes <3

Captain

Berichten: 21466
Geregistreerd: 15-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-23 07:17

Het blijft een bizar verhaal.. Hoeveel moet er mis zijn in haar bovenkamer dat ze dit willens en wetens blijft doen, zelfs na de confrontatie.
Wat fijn dat je je geld terug hebt, ben stiekem wel benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen.

JPitty schreef:
Tips
Wel heeft ze nog aan aantal tips voor de gebruikers van Bokt:

1. Weet wat je koopt en waar je koopt, koop nooit zomaar ongezien een paard! Als het paard dat je op het oog hebt, in de Benelux of Duitsland staat, ga altijd zelf kijken. Staat het paard verder weg, zorg dan dat je een netwerk hebt van betrouwbare mensen die voor je en kunnen en willen gaan kijken. Door deze hele situatie met F. heeft Kim intussen in meerdere landen contacten opgebouwd en deze mensen helpen haar nu, zowel in deze situatie als wanneer ze weer een paard wil kopen.


In dit geval had het waarschijnlijk niet uitgemaakt als ze naar Spanje was geweest, want het paard bestond toch? Ze heeft hem ook met videobellen gezien. Het is dan beter om te besluiten het paard zelf te transporteren naar Nederland en er bij te blijven.

Overigens denk ik dat het belangrijker is om research te doen naar de verkoper. Ikzelf en vele met mij hebben een paard ongezien gekocht, maar wel bij een verkoper die goed bekend stond.

Horsepride
Berichten: 226
Geregistreerd: 16-12-22

Re: Zeeman confronteert: betrokkene Kim_1990 over wat haar is overkomen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-23 09:23

Verstandig was paard naar Nederland halen, keuren door de dierenarts +controlle van het paspoort en dan pas de koop laten plaats vinden.

Moet ook zeggen dat ik het verhaal aan alle kanten vond rommelen. Iets ongezien kopen weet je gewoon dat je een heel groot risico neemt.

StalNollie

Berichten: 9257
Geregistreerd: 21-01-07
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-23 13:34

Captain schreef:
Het blijft een bizar verhaal.. Hoeveel moet er mis zijn in haar bovenkamer dat ze dit willens en wetens blijft doen, zelfs na de confrontatie.
Wat fijn dat je je geld terug hebt, ben stiekem wel benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen.

JPitty schreef:
Tips
Wel heeft ze nog aan aantal tips voor de gebruikers van Bokt:

1. Weet wat je koopt en waar je koopt, koop nooit zomaar ongezien een paard! Als het paard dat je op het oog hebt, in de Benelux of Duitsland staat, ga altijd zelf kijken. Staat het paard verder weg, zorg dan dat je een netwerk hebt van betrouwbare mensen die voor je en kunnen en willen gaan kijken. Door deze hele situatie met F. heeft Kim intussen in meerdere landen contacten opgebouwd en deze mensen helpen haar nu, zowel in deze situatie als wanneer ze weer een paard wil kopen.


In dit geval had het waarschijnlijk niet uitgemaakt als ze naar Spanje was geweest, want het paard bestond toch? Ze heeft hem ook met videobellen gezien. Het is dan beter om te besluiten het paard zelf te transporteren naar Nederland en er bij te blijven.

Overigens denk ik dat het belangrijker is om research te doen naar de verkoper. Ikzelf en vele met mij hebben een paard ongezien gekocht, maar wel bij een verkoper die goed bekend stond.


Helaas ging het mis maar er worden dagelijks paarden ongeziend gekocht en verkocht vanuit alle landen. Onlangs nog drie laten ophalen

kim_1990

Berichten: 1548
Geregistreerd: 13-02-07
Woonplaats: Broeksterwoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-23 00:09

Captain schreef:
Het blijft een bizar verhaal.. Hoeveel moet er mis zijn in haar bovenkamer dat ze dit willens en wetens blijft doen, zelfs na de confrontatie.
Wat fijn dat je je geld terug hebt, ben stiekem wel benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt gekregen.

JPitty schreef:
Tips
Wel heeft ze nog aan aantal tips voor de gebruikers van Bokt:

1. Weet wat je koopt en waar je koopt, koop nooit zomaar ongezien een paard! Als het paard dat je op het oog hebt, in de Benelux of Duitsland staat, ga altijd zelf kijken. Staat het paard verder weg, zorg dan dat je een netwerk hebt van betrouwbare mensen die voor je en kunnen en willen gaan kijken. Door deze hele situatie met F. heeft Kim intussen in meerdere landen contacten opgebouwd en deze mensen helpen haar nu, zowel in deze situatie als wanneer ze weer een paard wil kopen.


In dit geval had het waarschijnlijk niet uitgemaakt als ze naar Spanje was geweest, want het paard bestond toch? Ze heeft hem ook met videobellen gezien. Het is dan beter om te besluiten het paard zelf te transporteren naar Nederland en er bij te blijven.

Overigens denk ik dat het belangrijker is om research te doen naar de verkoper. Ikzelf en vele met mij hebben een paard ongezien gekocht, maar wel bij een verkoper die goed bekend stond.Ik heb na de uitzending van zeeman confronteerd alle ins en outs online op fb gekwakt wat bijzonder veel gedeeld is...tevens had ik ook een persoon achter de hand die nauw betrokken was bij de stal waar ze op dat moment stond, zij en de eigenaar van de stal hebben samen met mijn bericht die online stond ervoor gezorgd dat ik mijn geld terug heb gekregen.

Onderzoek naar de verkoper heb ik gedaan in de vorm van google en op fb haar naam en bedrijfspagina opzoeken...hieruit was niks te vinden...achteraf bleek, als ik haar naam had ingevoerd op google met het woord "oplichting" erachter kwam er helaas wel wat uit, maar ik ben wat dat betreft misschien iets naief en heb er niet direct bij stil gestaan dat als ik op iemand naam google, ik daar oplichting achter moet zetten... :')

♥Zayira♥Garola Fuga❤️Apache❤️Tender Love Fuga RB❤️Royal Highness KB❤️Shetans Zubaidah❤️Pony❤️Olivio RB❤️

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-23 00:54

Bizar hoe dat soort mensen in elkaar zitten, en dus blijkbaar zelfs bekenden van ze oplichten. :oo Gelukkig heb jij je geld terug, Kim_1990 en ik vind het echt klasse dat je je ook nog steeds inzet voor andere gedupeerden!

Horsepride schreef:
Verstandig was paard naar Nederland halen, keuren door de dierenarts +controlle van het paspoort en dan pas de koop laten plaats vinden.

Moet ook zeggen dat ik het verhaal aan alle kanten vond rommelen. Iets ongezien kopen weet je gewoon dat je een heel groot risico neemt.
En vervolgens verwondt het paard zich onderweg of verstapt zich bij het uitladen, komt niet door de keuring en zit jij als verkoper met de gebakken peren. Dat zou ik écht van m'n levensdagen niet doen. :=

kim_1990

Berichten: 1548
Geregistreerd: 13-02-07
Woonplaats: Broeksterwoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-23 10:25

Horsepride schreef:
Verstandig was paard naar Nederland halen, keuren door de dierenarts +controlle van het paspoort en dan pas de koop laten plaats vinden.

Moet ook zeggen dat ik het verhaal aan alle kanten vond rommelen. Iets ongezien kopen weet je gewoon dat je een heel groot risico neemt.Ik denk dat dit een fantasiegedachte is...ik geloof niet dat iemand een paard verkoopt naar het buitenland en dan eerst zonder enige cent gezien te hebben, het paard alvast heen sturen...dat gaat echt niet gebeuren... ik vond de optie met 3 maanden proef en daarna de restanten betalen een heel eerlijke deal zoals wij afgesproken hebben...70% vooraf, paard zou gebracht worden, 3 maanden proef en als het dier bevalt, dan 30% overmaken.

♥Zayira♥Garola Fuga❤️Apache❤️Tender Love Fuga RB❤️Royal Highness KB❤️Shetans Zubaidah❤️Pony❤️Olivio RB❤️

Mri

Berichten: 15327
Geregistreerd: 01-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-23 11:44

Mkango schreef:
Bizar hoe dat soort mensen in elkaar zitten, en dus blijkbaar zelfs bekenden van ze oplichten. :oo Gelukkig heb jij je geld terug, Kim_1990 en ik vind het echt klasse dat je je ook nog steeds inzet voor andere gedupeerden!

Horsepride schreef:
Verstandig was paard naar Nederland halen, keuren door de dierenarts +controlle van het paspoort en dan pas de koop laten plaats vinden.

Moet ook zeggen dat ik het verhaal aan alle kanten vond rommelen. Iets ongezien kopen weet je gewoon dat je een heel groot risico neemt.
En vervolgens verwondt het paard zich onderweg of verstapt zich bij het uitladen, komt niet door de keuring en zit jij als verkoper met de gebakken peren. Dat zou ik écht van m'n levensdagen niet doen. :=


En als iemand een paard te koop heeft en een potentiele koper in het buitenland heeft....
Dan raad heel Bokt.nl echt af om het paard zonder dat het betaald is naar het buitenland te sturen :Y)
Wat fijn dat jij je geld terug hebt Kim!

Ik zal het nooit zo durven zeggen,
Hardop denken op z'n meest, misschien heb ik het fout gedaan

De mooiste dingen komen uit een onverwachte hoek

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-23 12:37

Precies, Mri. :))


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ac_tion, Alfi2010, Guusje1, herr_balou, roekes en 15 bezoekers