Algemeen

De hond mee naar je paard: waar moet je op letten?
Foto: Banjer
Als je naar stal gaat om je paard te verzorgen of te rijden, is het natuurlijk hartstikke leuk en gezellig om je hond(en) ook mee te nemen. Uiteraard liggen er dan wel enkele risico’s op de loer. Hoe zorg je ervoor dat het gezellig, leuk en veilig blijft voor jou, je paard en je hond? De Bokt Nieuwsredactie ging op onderzoek uit en verzamelde wat tips en informatie voor jullie.
Elkaar leren kennen
Net als bij alle nieuwe vriendschappen, geldt ook voor die tussen paard en hond dat ze elkaar eerst moeten leren kennen. Als eerste is het belangrijk om te kijken hoe je hond reageert op paarden zelf, bijvoorbeeld als je bij het wandelen langs een weiland loopt, of in het bos een paard op buitenrit tegenkomt. Wil je hond het dier opjagen, of lijkt hij juist bang voor die grote paarden? Aan de andere kant is het ook belangrijk om te weten hoe je paard op honden reageert. Is hij er bang voor, wil hij ze wegtrappen, of ernaar bijten? Of vindt het paard honden juist leuk, is hij nieuwsgierig en wil hij misschien wel met ze spelen? Allemaal informatie die heel belangrijk is voor het verdere proces. Als je hond bang is voor paarden, of je paard voor honden, is het wellicht beter om je hond niet mee naar stal te nemen en eerst te werken aan deze angst. Ook een hond die paarden aanvalt, wordt meestal niet gewaardeerd op stal. Paarden kunnen hiervan schrikken en op hol slaan, met alle gevolgen van dien. Je zult niet de eerste zijn waarbij een paard schrikt van een blaffende, aanstormende hond en vervolgens op hol slaat of dwars door de omheining gaat. Ook voor je hond kan dit verkeerd uitpakken. Sommige paarden zullen trappen of bijten naar een hond die hen naar de benen of staart hapt, en een goed gemikte trap of beet kan voor de hond een spoedritje naar de dierenarts betekenen, of nog erger: fatale gevolgen hebben.
In het geval dat je hond of je paard extreem bang is voor de ander, of juist de ander wil aanvallen, is het wellicht beter om je hond niet mee naar stal te nemen, hoe goed bedoeld ook. In andere gevallen kan voor je hond een goede hondenschool zeker helpen. Deze kan je ook helpen om je hond de eerste basiscommando’s te leren, ook op stal is het heel prettig als je hond deze probleemloos uitvoert als jij het zegt. Je hond dient in ieder geval te kunnen zitten, liggen, blijven of volgen op jouw commando. Voor een paard dat angstig reageert op honden, kun je een goede instructeur zoeken, die je daarmee kan helpen.
Als je hond paarden leuk lijkt te vinden en je paard honden ook, dan kan het tijd zijn om je hond te laten wennen aan het op stal zijn. De eerste keer dat je de hond meeneemt naar stal, zal in het teken staan van het leren kennen van deze nieuwe plek. Hou je hond aangelijnd, laat hem op zijn eigen tempo de omgeving verkennen en allerlei geurtjes opsnuiven. Wellicht kun je hem dan op een afstandje ook alvast een beetje kennis laten maken met je paard, bijvoorbeeld door op enkele meters van de wei te gaan zitten met hem. Beloon je hond bij goed gedrag en overvraag hem niet. Je ziet het vanzelf als je hond voldoende nieuwe indrukken heeft opgedaan en het tijd is om hem weer naar huis te brengen.

Een buitenrit met je paard en hond kan een feestje zijn!
Foto: NadjaNadja
Zowel in de bak als bij een buitenrit begint het met de hond die aan de riem met je meewandelt, naast het paard. In een volgende fase kun je ook samen met je paard en je hond wat doen, bijvoorbeeld de hond vragen een balletje op te halen, terwijl jij een rondje maakt in draf. Let wel altijd op de veiligheid en of je hond of paard niet té enthousiast of juist schrikachtig reageert. Vanaf dat moment kun je ook oefenen met de commando’s aan je hond geven vanaf je paard. Dit is altijd anders dan vanaf de grond en zo kan je hond ook daar goed aan wennen. Ook kun je de hond nieuwe commando’s leren, die voor het buitenrijden belangrijk zijn. Bijvoorbeeld om je hond aan te geven te komen, of dat hij op een bepaalde plek naast het paard moet gaan lopen, bijvoorbeeld om een tegenligger niet in de weg te zitten of bij het oversteken. Pas als dat allemaal goed gaat, kun je ook een keer een klein rondje buiten rijden samen. Wees niet verbaasd als dat niet meteen goed gaat, wat in de bak vanzelfsprekend is, hoeft buiten nog niet meteen zo te zijn. Overal leert je hond opnieuw. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het op den duur zal gaan. Gedurende het hele traject van je hond te laten wennen aan een paard is het handig om je partner of een stalgenootje bij je te hebben, die kan ingrijpen in geval van problemen. Wel is het altijd handig om een zogenoemde jachtlijn van 4-5 meter met een dubbele stop bij je te hebben voor de hond. Deze kun je vanaf je paard even om de kop van je hond doen, als een lasso, en er later ook makkelijk weer af halen. De dubbele stop zorgt ervoor dat de riem niet te strak om de nek van je hond gaat zitten en hem zo de adem beneemt.

Hond en paard aan elkaar laten wennen,
daar kun je al op veulenleeftijd mee beginnen.
Foto: Neonlight
Gevaren en risico’s op stal
Paardenspullen
Het spreekt voor zich dat scherpe voorwerpen, zoals een hoevenkrabber, schaar of de gereedschappen van je hoefsmid, dierenarts of tandarts nooit in de buurt van je hond mogen belanden. Uiteraard kan het altijd gebeuren dat er ergens iets blijft liggen, bijvoorbeeld omdat je net dat ene zeer belangrijke telefoontje krijgt tijdens het hoevenkrabben, of omdat je paard een hoefijzer inclusief nagels verliest in de wei. Je hond kan verzorgingsspullen als borstels en hoevenkrabbers aanzien voor een speeltje of kauwbot, waardoor er scherpe randjes of splinters kunnen ontstaan. Als hond meeloopt naar de wei, kan hij per ongeluk op dat verloren ijzer met hoefnagels trappen. Zorg er dan ook altijd voor dat je de borstels en andere poetspullen buiten bereik van de hond legt, of ruim ze zo snel mogelijk na gebruik op, voordat de hond hem te pakken krijgt. Zie je dat je paard een hoefijzer mist, kijk dan of je die nog kunt opsporen in de wei of paddock. Laat ook je stalgenoten weten dat je die kwijt bent, zodat zij ook kunnen opletten voor je. Immers, twee paar ogen zien meer dan één.
Zorg dat je hond niet in de buurt is als de dierenarts, tandarts of hoefsmid er is. Dit is voor hen veel prettiger werken en zo vermijd je eventuele risico’s voor je hond. Ruim na afloop van het bezoek de stal op, zet voorgeschreven medicatie of wormkuren buiten bereik van de hond en veeg de stukjes hoef op voordat je hem weer toegang geeft tot de stal.
Stukjes hoef eten
Menig hondeneigenaar zal het herkennen: de hond staat te trappelen om wat stukjes paardenhoef verorberen na een bezoek van de hoefsmid. Toch is het veel beter om dat niet toe te laten. Een rondje over het internet leert dat menig hond hier flink ziek van wordt. De stukjes hoef zijn, ongeacht of ze van een gezonde hoef komen of van een met een aandoening, niet goed verteerbaar voor honden. De onsmakelijke gevolgen van het eten van deze stukjes zijn diarree en overgeven. Niet erg fijn voor hond en baasje en dit kan ook erg onhandig zijn. In je huis of je auto heb je die vieze smurrie liever niet liggen. Een ander gevaar van stukjes hoef zijn de scherpe randjes die er soms aan zitten, deze kunnen schadelijk zijn voor de ingewanden. Beter veeg je dus eerst je stalgang of poetsplaats goed aan na hoefsmidbezoek, voordat je de hond weer op stal laat. Gooi de rommel in een goed afsluitbare vuilnisbak, waar de hond er niet bij kan komen.
Giftige zaken rondom de stallen
In een paardenstal zijn altijd zaken te vinden die giftig zijn voor honden. Denk aan verzorgingsproducten, maar ook de eerdergenoemde medicatie en wormenkuren. Het is belangrijk om je producten altijd zo op te bergen dat de hond er met geen mogelijkheid bij kan. Achter slot en grendel, op een hoge plank.
Wormenkuren en bepaalde medicijnen zijn nodig voor de gezondheid van je paard. Het spreek voor zich dat ook deze op een veilige en hoge plek worden opgeborgen. Een paard kun je niet uitleggen dat hij bepaalde medicijnen of kuren echt even netjes in moet nemen of een zalf moet laten smeren, omdat het goed voor hem is. Menig paard zal zich dan ook in meerdere of mindere mate verzetten als je hiermee aan komt, en het risico op knoeien is groot. Ook als je het paard zijn medicatie geeft in wat appelmoes, of je geeft hem na het ontwormen een wortel, dan is de kans groot dat het dier wat morst. Als je hond deze appelmoes of wortel met daaraan medicatie of wormkuur dan opeet, zal hij dit ook binnenkrijgen. Ook het toedienen van de wormenkuur in de box, levert een risico op. Recent opende een gebruiker nog een topic op Bokt, ze had haar paard in de stal ontwormd en er was wat wormpasta gevallen, tussen de bodembedekker in de box. Zelf kon ze het niet weer vinden, maar haar hond vond het helaas wel. Het dier is dan ook flink ziek geweest, maar door snel optreden van deze gebruiker leeft haar hond nog.
Honden zijn enorm goede speurneuzen, en dit risico is aanwezig. Het beste is om je paard dan ook te ontwormen buiten de stal. Als je dan knoeit, kun je het makkelijk vinden en snel opruimen. Dit geldt uiteraard ook voor de stukjes van de wortel of appel die je het dier geeft na de ontworming. Hier kan de wormpasta ook aan zitten! Gelijk oppakken en weggooien in de kliko dus, zeker niet op mesthoop, want daar vindt de hond het ook!
En over die mesthoop gesproken: sommige honden zijn ook dol op paardenmest. Voor het eten hiervan kan een medische reden zijn, maar ook een gedragsprobleem is mogelijk. Ook kan het zijn dat de hond het doet omdat hij het gewoon lekker vindt. Wat de reden ook is, gezond is het vaak niet. De mest van paarden kan bepaalde dingen bevatten, die ook schadelijk zijn voor je hond. Denk aan restanten van de eerdergenoemde medicatie of wormenkuren, maar ook aan wormen (dood of levend) en andere parasieten of de eitjes daarvan. Het spreekt voor zich dat je die lastige klanten liever niet in de je hond terugvindt. Ruim dus altijd goed de mest van je paard op en zorg dat de hond deze niet kan opeten. Dit geldt zeker de eerste dagen na de ontworming! Zorg er ook voor dat de hond niet bij de mesthoop in de buurt kan komen, voorkomen is beter dan genezen!

Rattengif, dit is te herkennen aan de opvallend gekleurde graankorreltjes.
Zet dit altijd buiten bereik van de hond en zorg dat het dier geen vergiftigde
ratten of muizen kan vangen.
Foto: Userm1970/Wikimedia Commons
Heeft je hond toch per ongeluk een beetje wormenkuur (vooral Ivermectine en Pramox zijn berucht, maar de rest is ook zeker niet veilig) of een vergiftigde rat binnengekregen, dan zal het dier duidelijk ziek worden.
Symptomen die kunnen wijzen op een vergiftiging door wormkuur of medicatie kunnen zijn:
- braken
- desoriëntatie
- verzwakken van het dier
- neurologische verschijnselen, alsof het dier een “Bad trip” heeft
- angstig zijn
- blindheid
- grote pupillen
- coma
Deze treden vrij snel, binnen enkele uren, op nadat het dier het gif heeft binnengekregen, met uitzondering van coma. Deze kan ook pas na meerdere uren optreden.
Bij een vergiftiging met ratten- of muizengif zijn er andere symptomen te zien, deze treden ook pas op na een paar dagen. Dit komt omdat ratten- of muizengif het gebruik van vitamine K in het lichaam remt. Deze vitamine zorgt ervoor dat bloed kan stollen. Als het wondje herstelt, komt de vitamine K weer vrij en kan het naar de volgende plek waar dat nodig is. Ratten- of muizengif voorkomt dit hergebruik van vitamine K, waardoor het bloed niet meer of niet goed meer kan stollen en de rat of muis van binnenuit doodbloedt. Dit gebeurt ook bij de vergiftigde hond. Ook deze kan inwendige bloedingen krijgen hierdoor. De symptomen die je bij dit soort vergiftigingen ziet, kunnen zijn:

Hond en paard aan elkaar wennen, daar kun je al mee beginnen als de hond nog een
puppy is. Foto: SusanH
- het dier wordt sloom
- het dier wordt kouder
- het dier wordt bleek
- soms krijgt het dier bloedingen in de longen en kan het bloed gaan ophoesten
- als het dier bloedingen in de urinewegen krijgt, kan het bloed gaan plassen
- bij bloedingen in de buikholte zal de buik gaan opzetten omdat het bloed nergens heen kan
Bij alle soorten vergiftigingen telt elke seconde! Zie je één van de hierboven genoemde symptomen, bel dan onmiddellijk je dierenarts! Of laat iemand bellen, terwijl jij met de hond naar de praktijk rijdt! Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat het dier met de juiste behandeling weer volledig kan herstellen. Hoe langer je wacht met het inschakelen van de dierenarts, hoe groter de kans dat de hond overlijdt.
Uiteraard geldt voor alles dat preventie beter is dan behandelen, maar als je alles goed op orde hebt en de risico’s zo klein mogelijk houdt, dan kan het meenemen van je hond naar de stal echt een feestelijk uitje zijn voor alle partijen!
Gebruikte bronnen: