Te water laten Terschellinger roeireddingsboot immaterieel erfgoed

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13967
Geregistreerd: 20-04-16

Te water laten Terschellinger roeireddingsboot immaterieel erfgoed

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-01-23 16:00

Omrop Fryslân
Algemeen

Afbeelding
Paarden voor de huifkar op Terschelling. Foto: I-turmel/Wikimedia Commons


De tewaterlating van de roeireddingsboot op Terschelling is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. De traditie met paarden is op initiatief van Stichting Museumreddingsboot Terschelling op de lijst gekomen.

De status is een erkenning van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Het gaat om de handeling waarbij zo'n tien tot twaalf paarden de reddingsboot Secretatis Schumacher over de duinen en het strand trekken om het in zee te lanceren. Daarna zijn er tien roeiers en een schipper nodig om de boot verder in beweging te krijgen.

De Terschellinger gemeenschap houdt de traditie nog in stand met vrijwilligers en financiële giften. Vier keer per jaar wordt een demonstratie voor publiek gehouden.

De stichting heeft de Secretatis Schumacher in 2015 helemaal in oude staat teruggebracht, nadat het eerder omgebouwd was tot zeilsloep. Het is daarmee de oudste, nog varende reddingsboot van het land. Het had ook al de status van varend erfgoed in het Register Varend Erfgoed Nederland.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Speirs en 60 bezoekers