Jaaroverzicht december 2022

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 13729
Geregistreerd: 20-04-16

Jaaroverzicht december 2022

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-23 20:19

Bokt Nieuwsredactie
Algemeen

Afbeelding
Salinero, tweevoudig Olympisch Kampioen met amazone
Anky van Grunsven, overleed in december 2022.
Foto: Sjoert.com


De maand december van 2022 begon met een interessante casus bij Equitom. Hier werd een paard geopereerd aan een vreemde massa bij de traanbuis. Later in de maand, in aanloop naar oud & nieuw, vertelden zij dat ze tijdens de jaarwisseling vaak paarden binnenkrijgen die gewond geraakt zijn omdat zij geschrokken zij van vuurwerk en in paniek door een omheining zijn gegaan. Als gevolg daarvan vieren de dierenartsen de jaarwisseling vaak op de OK. In dit artikel werden ook nog tips gegeven om je paard veilig door de jaarwisseling te loodsen.

Na een jarenlang, slepend proces, werd de gevallen vastgoedmagnaat Ger Visser in december alsnog veroordeeld voor fraude. Hem wacht nu een lange celstraf.

Helaas kwam er deze maand een einde aan het lange leven van een icoon uit de paardensport: dressuuricoon Salinero overleed op 28-jarige leeftijd. Samen met amazone Anky van Grunsven danste hij bij de Olympische Spelen van Athene en die van Hong Kong naar het goud in de dressuur.

Ook de wolven in Europa kwamen deze maand weer in het nieuws en niet op positieve manier. In de buurt van het Gelderse Schaarsbergen werd een drachtige pony verscheurd, tot groot verdriet van de eigenaar. Ook de voorzitter van de Europese Commissie werd door wolven bezocht. De pony van Ursula von der Leyen werd ook gedood en aangevreten door een wolf. Zij kondigde wel gelijk aan dat ze maatregelen wil nemen. In Nederland wordt al aangedrongen op wolfwerende rasters, maar heb je ze niet, dan zal er nog niet op gehandhaafd worden.

Verdrietig nieuws kwam er uit het Belgische Asselt. Hier zijn negen verwaarloosde paarden in beslag genomen bij een manege. De dieren zijn ondergebracht op een opvangadres, waar ze wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook een andere zaak kent een triest verloop. Eind december werd één paard door een oplichtster meerdere keren verkocht, zonder dat het dier ook daadwerkelijk bij een verkoper werd afgeleverd. In het tv-programma Zeeman Confronteert werd zij opgespoord een aangesproken op haar gedrag.

Minister Adema wil een verbod op het transport van dieren als het boven de 30 graden wordt. Die grens ligt nu nog op 35 graden. De gesprekken hierover zijn op dit moment nog gaande.

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie
In de Verenigde Staten zijn onderzoekers bezig geweest met het testen van caps. Hun conclusie: duurder is niet altijd beter. In het artikel kun je overzicht vinden van de caps die zijn getest en kijken of jouw cap er ook bij staat.

Een andere interessante studie is degene waaruit blijkt dat het aantal bacteriën, dat rondvliegt in een binnenbak, al enorm verhoogd wordt als er al met maar met één paard gewerkt wordt.

De Nederlandse vierspanmenners gingen goed het jaar uit!Bram Chardon wist met zijn vierspan de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Mechelen te winnen en staat nu op de eerste plaats in de tussenstand! Deze plek moet hij wel delen met de Australiër Boyd Exell. IJsbrand Chardon volgt de twee koplopers op de derde plaats in de tussenstand, Koos de Ronde staat voorlopig vierde. Op het programma staan nog de wedstrijd in Leipzig, eind januari, en in februari volgt de grote finale in het Franse Bordeaux.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: B_Fokker, friezenfan2, goldenarrow, Nezumichan, Nils, xLauLaUx en 10 bezoekers